ΓΔ: 2328.46 -1.43% Τζίρος: 405.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Επίθεση Πομπέο εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κατηγορώντας το ότι επιδιώκει τη διεθνή κυριαρχία και καλώντας την Ουάσινγκτον να το αντιμετωπίσει κατά μέτωπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο χθες Τετάρτη τη σκληρή αμερικανική ρητορική εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει τη διεθνή «κυριαρχία» και ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να το «αντιμετωπίσει κατά μέτωπο».

Οι δηλώσεις του Πομπέο καταγράφηκαν παρότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να διαβεβαιώνει πως αναμένει να συνυπογράψει με εκείνη του Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα καταρχήν συμφωνία για να τερματιστεί ο πολύ δαπανηρός διμερής εμπορικός πόλεμος.

Το βέβαιο είναι πως η πολυαναμενόμενη συμφωνία δεν θα υπογραφεί στη Χιλή: το Σαντιάγο ανακοίνωσε χθες, εν μέσω των συνεχιζόμενων μαζικών κινητοποιήσεων, πως τελικά δεν θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) τον Νοέμβριο.

Απηχώντας την θέση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος στηλίτευσε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα τις πολιτικές και τις πρακτικές του Πεκίνου σε πεδία όπως αυτό του εμπορίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να αυξήσει την επιρροή του σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι ΗΠΑ ήθελαν για δεκαετίες πιο στενές, φιλικές σχέσεις με την Κίνα, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει.

«Σήμερα, συνειδητοποιούμε επιτέλους τον βαθμό στον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα [της Κίνας] είναι αληθινά εχθρικό έναντι των ΗΠΑ και των αξιών μας (...) και είμαστε σε θέση να το συνειδητοποιήσουμε χάρη στην πολιτική καθοδήγηση του προέδρου Τραμπ», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Η κομμουνιστική κυβέρνηση στην Κίνα σήμερα δεν ταυτίζεται με τον λαό της Κίνας. Κάνουν προσπάθειες και χρησιμοποιούν μεθόδους που εγείρουν προκλήσεις για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο και πρέπει όλοι μας, συλλογικά, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις (...) κατά μέτωπο», ανέφερε.

«Δεν είναι πλέον ρεαλιστικό να παραβλέπουμε τις θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο συστήματά μας» και τις επιπτώσεις τους για «την αμερικανική εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο σε ομιλία του σε δείπνο του συντηρητικού ινστιτούτου μελετών Hudson Institute.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις κατά του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο επέβαλε η Κίνα

Πέραν του πρώην ΥΠΕΞ το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις συνολικά σε 28 πρόσωπα τα οποία κατηγορεί ότι σχεδίασαν και εκτέλεσαν «μία σειρά τρελών ενεργειών και παρεμβάσεων σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κατά κάθε χώρας που διαταράσσει την παγκόσμια οικονομία

Το Πεκίνο αντιτίθεται σε χώρες που διαταράσσουν την παγκόσμια οικονομία με «μικρούς κύκλους», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Λιν Τσιάν, απαντώντας για τη Συμμαχία Κρίσιμων Ορυκτών των ΗΠΑ. Υποστηρίζει ανοιχτό, δίκαιο εμπόριο για όλους.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα υποδεχθεί τον Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο στο τέλος του έτους

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι σχεδιάζει να υποδεχθεί τον Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο στο τέλος του έτους για συνομιλίες κυρίως για το εμπόριο και πως διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Επίσης σκοπεύει να επισκεφτεί την Κίνα τον Απρίλιο.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Πεκίνου για μυστικές πυρηνικές δοκιμές

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για μυστικές πυρηνικές δοκιμές, καλώντας την να συμμετάσχει σε έλεγχο εξοπλισμών μαζί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Τόμας ΝτιΝάνο, δοκιμή αυτού του τύπου έγινε στις 22 Ιουνίου 2020.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊβάν: Σταθερή η συνεργασία με ΗΠΑ παρά τις προειδοποιήσεις Σι

Ο Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε πως η συνεργασία Ταϊβάν-ΗΠΑ παραμένει σταθερή, παρά τις προειδοποιήσεις Σι Τζινπίνγκ προς τον Τραμπ. Υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δεσμεύσεις και τα προγράμματα συνεργασίας δεν αλλάζουν.
Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνίας για κρίσιμα ορυκτά

ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε στρατηγική συνεργασία για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων ορυκτών, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα. Προβλέπεται και μνημόνιο ΗΠΑ-ΕΕ για τα ορυκτά εντός 30 ημερών.