ΓΔ: 897.55 0.66% Τζίρος: 86.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επίθεση Πομπέο εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κατηγορώντας το ότι επιδιώκει τη διεθνή κυριαρχία και καλώντας την Ουάσινγκτον να το αντιμετωπίσει κατά μέτωπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο χθες Τετάρτη τη σκληρή αμερικανική ρητορική εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει τη διεθνή «κυριαρχία» και ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να το «αντιμετωπίσει κατά μέτωπο».

Οι δηλώσεις του Πομπέο καταγράφηκαν παρότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να διαβεβαιώνει πως αναμένει να συνυπογράψει με εκείνη του Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα καταρχήν συμφωνία για να τερματιστεί ο πολύ δαπανηρός διμερής εμπορικός πόλεμος.

Το βέβαιο είναι πως η πολυαναμενόμενη συμφωνία δεν θα υπογραφεί στη Χιλή: το Σαντιάγο ανακοίνωσε χθες, εν μέσω των συνεχιζόμενων μαζικών κινητοποιήσεων, πως τελικά δεν θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) τον Νοέμβριο.

Απηχώντας την θέση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος στηλίτευσε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα τις πολιτικές και τις πρακτικές του Πεκίνου σε πεδία όπως αυτό του εμπορίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να αυξήσει την επιρροή του σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι ΗΠΑ ήθελαν για δεκαετίες πιο στενές, φιλικές σχέσεις με την Κίνα, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει.

«Σήμερα, συνειδητοποιούμε επιτέλους τον βαθμό στον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα [της Κίνας] είναι αληθινά εχθρικό έναντι των ΗΠΑ και των αξιών μας (...) και είμαστε σε θέση να το συνειδητοποιήσουμε χάρη στην πολιτική καθοδήγηση του προέδρου Τραμπ», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Η κομμουνιστική κυβέρνηση στην Κίνα σήμερα δεν ταυτίζεται με τον λαό της Κίνας. Κάνουν προσπάθειες και χρησιμοποιούν μεθόδους που εγείρουν προκλήσεις για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο και πρέπει όλοι μας, συλλογικά, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις (...) κατά μέτωπο», ανέφερε.

«Δεν είναι πλέον ρεαλιστικό να παραβλέπουμε τις θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο συστήματά μας» και τις επιπτώσεις τους για «την αμερικανική εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο σε ομιλία του σε δείπνο του συντηρητικού ινστιτούτου μελετών Hudson Institute.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις κατά του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο επέβαλε η Κίνα

Πέραν του πρώην ΥΠΕΞ το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις συνολικά σε 28 πρόσωπα τα οποία κατηγορεί ότι σχεδίασαν και εκτέλεσαν «μία σειρά τρελών ενεργειών και παρεμβάσεων σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαράζ κυρώσεων κατά της Κίνας για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες κυρώσεις σε βάρος δύο αξιωματούχων από την επιτροπή θρησκευτικής ελευθερίας της αμερικανικής κυβέρνησης, ενός Καναδού βουλευτή καθώς και της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καναδικού Κοινοβουλίου.