ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Νέα συρρίκνωση ΑΕΠ στην ευρωζώνη προκάλεσε το lockdown του α' τριμήνου

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,8%. Συρρικνώθηκαν οι οικονομίες της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Αντίθετη πορεία για τη Γαλλία.

Σε ύφεση, σύμφωνα με τον τεχνικό ορισμό της μείωσης του ΑΕΠ για δύο συνεχή τρίμηνα, οδήγησε την ευρωζώνη το lockdown του πρώτου τριμήνου, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Αυτή η συρρίκνωση της οικονομίας ακολουθεί τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,8%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ING, οι εξελίξεις στην οικονομία δημιουργούν προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2% και η αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα θα κάνει δύσκολο για την ΕΚΤ να δικαιολογήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και να υποστηρίξει ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε 1,7% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (οι αναλυτές περίμεναν μείωση 1,5%), ενώ σημειώνεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση κατά 0,5%. Επιπλέον, μείωση σημειώθηκε, το προηγούμενο τρίμηνο, στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ισπανίας (-0,5%), λόγω της μείωσης στην κατανάλωση των νοικοκυριών, αλλά και της κάμψης στη βιομηχανική παραγωγή. Στην Ιταλία, η πτώση έφτασε το 0,4%.

Αντίθετη πορεία για το γαλλικό ΑΕΠ, το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες, καταγράφοντας αύξηση 0,4% το πρώτο τρίμηνο, λόγω της ενισχυμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας και της ήπιας ανάκαμψης της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία ενίσχυσε τα περιοριστικά μέτρα σε μεγάλο μέρος της χώρας αυτό τον μήνα, αναγκάζοντας πολλά καταστήματα και σχολεία να κλείσουν ξανά. Από τότε, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται καθημερινά έχει μειωθεί σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

Η κυβέρνηση αύξησε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή της για ανάπτυξη για το τρέχον έτος από 3% σε 3,5% προβλέποντας αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες μόλις αρθούν οι περιορισμοί. Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε 4,8% το προηγούμενο έτος, το χαμηλότερο ποσοστό από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας μετριάστηκε από την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου, η οποία ενίσχυσε τον κατασκευαστικό τομέα που επικεντρώνεται στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι γενικές προοπτικές για τη γερμανική οικονομία έχουν σαφώς βελτιωθεί. Το πρόγραμμα εμβολιασμού κινείται με την ελπίδα τουλάχιστον το 50% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει την πρώτη δόση πριν από το καλοκαίρι, κάτι το οποίο θα επιτρέψει ένα γενικό άνοιγμα της οικονομίας.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε αυτή την εβδομάδα για σχέδιο τεσσάρων βημάτων για χαλάρωση των περιορισμών τους επόμενους δυο μήνες. Ωστόσο, η κατανάλωση των γαλλικών νοικοκυριών μειώθηκε απότομα τον Μάρτιο μετά την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών και παρά την ανάκαμψη του γαλλικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο, αυτό παραμένει 4,4% κάτω από το προ-πανδημικό επίπεδό του.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 4% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και επιστροφή στο προ-πανδημικό επίπεδο της οικονομίας το 2022 με ανάπτυξη 4,1%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πώς έγινε η γερμανική οικονομία ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης

Η εσφαλμένη ενεργειακή πολιτική, με την έντονη εξάρτησή από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει οδηγήσει τη Γερμανία σε κομβικό σημείο, με την ύφεση να αποτελεί το βασικό σενάριο για το 2023, τονίζει η Alpha Bank.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Μια εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Bundestag και πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, υπερασπιζόμενος τις οικονομικές πολιτικές του.