ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Αγωγή κατά της κυβέρνησης από Ryanair για αποκλεισμούς χωρών

Στόχος είναι να αναγκασθεί η βρετανική κυβέρνηση να εξηγήσει πώς λαμβάνει τις αποφάσεις της για την κατάρτιση της «πράσινης», «πορτοκαλί» και «κόκκινης» λίστας των χωρών.

Η αεροπορική εταιρεία Ryanair και πολλά βρετανικά αεροδρόμια καταθέτουν αγωγή κατά της βρετανικής κυβέρνησης απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια για τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στα διεθνή ταξίδια. Η αγωγή θα κατατεθεί σήμερα διευκρίνισε ο όμιλος MAG (Manchester Airports Group) που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ και Στάνστεντ του Λονδίνου.

Ο όμιλος ανάφερε ότι, εκτός της Ryanair, και άλλες αεροπορικές εταιρείες θα υποστηρίξουν την δικαστική διαδικασία και θα προσυπογράφουν τα σχετικά έγγραφα.

Στόχος είναι να αναγκασθεί η βρετανική κυβέρνηση να εξηγήσει πώς λαμβάνει τις αποφάσεις της για την κατάρτιση της «πράσινης», «πορτοκαλί» και «κόκκινης» λίστας των χωρών, που αντιστοιχούν στον βαθμό κινδύνου για την δημόσια υγεία σε σχέση με την πανδημία της covid-19 και διέπουν τις διεθνείς μετακινήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αεροπορικός τομέας επικρίνει τις τελευταίες εβδομάδες τις ασυναρτησίες και παλινωδίες των βρετανικών αρχών, με το επιχείρημα ότι οι ηλιόλουστοι τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης είναι ασφαλείς δεδομένης της προόδου του εμβολιασμού και της μείωσης των κρουσμάτων της νόσου. Μετά την αφαίρεση της Πορτογαλίας, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν περιλαμβάνεται στην  «πράσινη» λίστα, η οποία επιτρέπει την επιστροφή των ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καραντίνα.

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, που αναγκάζει τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις χώρες αυτές να παραμείνουν έως και δέκα ημέρες σε καραντίνα και να πληρώσουν για την διενέργεια δύο διαγνωστικών τεστ. Η «κόκκινη» λίστα επιβάλλει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να περάσουν καραντίνα σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα.

Η αγωγή κατατίθεται απευθείας κατά των υπουργών Υγείας και Μεταφορών και αφορά τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ταξιδιώτες να κάνουν κρατήσεις για την παραμονή τους και για τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να προγραμματίσουν την επανάληψη των δραστηριοτήτων τους. «Οι πρόσφατες εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει τα διεθνή ταξίδια εντάσσοντας χώρες μικρού ρίσκου στην πράσινη λίστα», τονίζει ο Τσάρλι Κόρνις, γενικός διευθυντής του MAG.

«Οι περισσότερες χώρες μοιάζουν στριμωγμένες στην πορτοκαλί λίστα χωρίς προφανή λόγο», παρά το γεγονός ότι το επίπεδο των κρουσμάτων είναι χαμηλότερο σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο», λέει. Για τον Μάικλ Ο’Λίρι, γενικό διευθυντή της Ryanair, «το βρετανικό σύστημα διαχείρισης των μετακινήσεων είναι απόλυτη καταστροφή εξ αρχής». «Καλούμε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει τις επιστημονικές βάσεις του συστήματος…και να εφαρμόσει ένα διαφανές μοντέλο βασισμένο σε δεδομένα που θα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη πριν από την κρίσιμη περίοδο των θερινών μηνών», λέει.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι «θα εξετάσει τον ρόλο των εμβολιασμών» για τους επιβάτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αποφάσεις για τις διεθνείς μετακινήσεις «επαναξιολογούνται συνεχώς και βασίζονται σε ένα σύνολο υγειονομικών παραγόντων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ryanair: Ισχυρή ανάκαμψη για τα ταξίδια αναμένει ο επικεφαλής

«Η κίνηση πολλαπλασιάζεται και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι οικογένειες που πηγαίνουν καλοκαιρινές διακοπές σε παραλίες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας», δήλωσε ο Μ. Ο’ Λίρι
ΔΙΕΘΝΗ

Ανοίγει ο τουρισμός στην Πορτογαλία - Στην πράσινη λίστα της Βρετανίας

Η Πορτογαλία έχει «επενδύσει» σημαντικά στην απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να θέσει τη χώρα στην «πράσινη λίστα», γεγονός το οποίο διευκολύνει τις ροές από την βρετανική αγορά. Οι Βρετανοί τουρίστες δεν θα χρειάζεται να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα, κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους.