ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
blinken
Φώτο: Shutterstock

Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον ελπίζει σε πιο σταθερές σχέσεις με τη Μόσχα

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σύνοδο κορυφής στη Γενεύη ότι μερικές κρίσιμης σημασίας υποδομές θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε πιο σταθερές και επωφελείς σχέσεις με τη Ρωσία, όμως αν αυτή η τελευταία συνεχίσει «να επιτίθεται», τότε η Ουάσινγκτον θα απαντήσει, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Αν η Ρωσία συνεχίσει να μας επιτίθεται ή να ενεργεί όπως έκανε με τις επιθέσεις SolarWind, τις παρεισφρήσεις στις εκλογές μας και την επίθεση εναντίον του Ναβάλνι, τότε θα απαντήσουμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη La Repubblica.

Ο Αμερικανός υπουργός --ο οποίος βρισκόταν στη Ρώμη για μια συνάντηση με θέμα τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση ισλαμιστικών πολιτοφυλακών-- αναφερόταν σε κυβερνοεπιθέσεις και στο ρόλο του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σύνοδο κορυφής στη Γενεύη ότι μερικές κρίσιμης σημασίας υποδομές θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Η Κίνα είναι «το πιο περίπλοκο ζήτημα» όσον αφορά τις σχέσεις, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, όμως δήλωσε πως οι ΗΠΑ σέβονται τις διάφορες σχέσεις που έχουν χώρες με την Κίνα και πως δεν θα ζητήσουν από κανένα έθνος να επιλέξει ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Είναι ωστόσο αλήθεια πως, όταν έχουμε να κάνουμε με την Κίνα --ως αντίπαλο, ανταγωνιστή ή εταίρο--, είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί όταν δρούμε μαζί», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης πως η Ιταλία έκανε σημαντικές προσπάθειες στο σχεδιασμό νομοθεσίας με στόχο την προστασία του δικτύου της 5G από «αναξιόπιστους πωλητές» και πως θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους, αν έρθουν επενδύσεις από άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πίεση στην Ιταλία και άλλους ευρωπαίους συμμάχους για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό κατασκευασμένο από την Huaiwei στα δίκτυα επόμενης γενιάς λέγοντας πως η κινεζική εταιρεία μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια. Η Huawei έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ρωσία επικρίνουν τη Γερμανίδα πρόεδρο της ΓΣ Μπέρμποκ

Ρωσία και ΗΠΑ κατηγορούν την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για υπέρβαση αρμοδιοτήτων στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓ, παρεμβαίνοντας σε ευθύνες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η θέση της Βόρειας Κορέας στο παγκόσμιο διπλωματικό σκηνικό

Αναλυτές εκτιμούν πως το πολιτικό κύρος του Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύεται διεθνώς λόγω Ρωσίας, Κίνας και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο Τραμπ τόνισε τη θετική του στάση για τον περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής σε ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ιαπωνία μετά την επίσκεψη Πούτιν στις Κουρίλες

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο υπογράμμισε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ιαπωνική κυριαρχία στα νησιά Κουρίλες, μετά την πρώτη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν σε εδάφη που διεκδικεί και η Ιαπωνία, προκαλώντας ένταση με τη Ρωσία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται το 5% των Patriot πυραύλων των ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ουκρανία τουλάχιστον το 5% των πυραύλων Patriot, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, που πλήττουν συχνά το Κίεβο με βαριές απώλειες.