ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
G20
Οι σημαίες των χωρών του G20. Πηγή: Shutterstock.

Αποφασίζει η G20 για την επιβολή του παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15%

Η συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο όπως υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 150 δισ. δολάρια σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα παγκοσμίως.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 (G20) οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών συναντώνται σήμερα στη Βενετία για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού, με βασικό θέμα στην ατζέντα τους την μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών και αναμένεται να δώσει την πολιτική της έγκριση σε σχέδια για νέους κανόνες όσον αφορά το πού και πόσο θα φορολογούνται οι εταιρείες, τα οποία υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα 130 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η συμφωνία αυτή οραματίζεται έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο εισοδήματος για τις εταιρείες τουλάχιστον 15%, με το ποσοστό αυτό να υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ ότι θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 150 δισ. δολάρια σε επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα παγκοσμίως, αλλά πολλές από τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διήμερη σύνοδος, σήμερα και αύριο, Σάββατο, των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Βενετία θα ξεκινήσουν μια συζήτηση όσον αφορά το πώς θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι προτάσεις του ΟΟΣΑ με στόχο να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία κατά την σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο.

Τα μέλη της G20 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% του πληθυσμού του πλανήτη, και μεταξύ αυτών βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ινδία. Αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, οι νέοι φορολογικοί κανόνες θα γίνουν δεσμευτική νομοθεσία παγκοσμίως πριν από το τέλος του 2023.

Πέραν της φορολογίας, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 θα συζητήσουν επίσης για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η οποία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Ιταλίας, είναι εξαιρετικά άνιση, με τις δυτικές χώρες να ανακάμπτουν ισχυρά την ώρα που οι αναπτυσσόμενες μένουν πίσω.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μετέφερε το ίδιο μήνυμα αυτήν την εβδομάδα, λέγοντας ότι υπάρχει μια "επικίνδυνη απόκλιση" μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία της COVID-19. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στη Βενετία και κατά το πέρας της θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από την ιταλική προεδρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Φορολογικοί παράδεισοι δεν είναι μόνον αυτοί που δηλώνονται έτσι

Οι χώρες με υψηλά επίσημα ποσοστά φορολόγησης (άνω του 15%) δεν τα εφαρμόζουν πάντα: περισσότερο από το ένα τέταρτο των κερδών φορολογούνται στην πραγματικότητα εκεί με ποσοστά κάτω του 15%.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενίσχυση συνεργασίας του Πεκίνου με τον ΟΟΣΑ σε ζητήματα φορολογίας

Η Κίνα και ο ΟΟΣΑ θα υποστηρίξουν από κοινού, την παγκόσμια φορολογική διακυβέρνηση για την ψηφιακή οικονομία. Οι δύο πλευρές θα βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για να ενισχύσουν τη συλλογή φόρων.
Italy, Italia, Meloni
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελόνι συναντά γεωργικούς συνδέσμους και υπόσχεται φοροαπαλλαγές

«Σε διάστημα μόλις μηνών δεν είναι δυνατόν να γίνουν θαύματα, αλλά νομίζω ότι η αλλαγή πορείας της κυβέρνησής μας, με στόχο να διορθωθούν δεκαετίες λανθασμένων πολιτικών, είναι σαφής», τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.