ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Άνοιξε πόλεμο στα μονοπώλια ο Μπάιντεν: Προεδρικό διάταγμα για ελέγχους

Το διάταγμα προβλέπει 72 μέτρα για τον έλεγχο πρακτικών μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες περιορίζουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές.

Προεδρικό διάταγμα με στόχο την εφαρμογή 72 μέτρων δράσης που θα περιορίσουν την παντοδυναμία των αμερικανικών μονοπωλίων σε βάρος του αμερικανικού λαού, της οικονομίας και του υγιούς ανταγωνισμού υπέγραψε χθε το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ πολλών άλλων διατάξεων το διάταγμα στοχεύει στη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στην απαγόρευση ή τον περιορισμό μη ανταγωνιστικών συμφωνιών, για τις οποίες ο Λευκός Οίκος λέει ότι εμποδίζουν την οικονομική κινητικότητα και τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών Big Tech και Διαδικτύου.

«Σήμερα υπογράφω το εκτελεστικό προεδρικό διάταγμα για την προώθηση του ανταγωνισμού σε χαμηλότερες τιμές, για αύξηση των μισθών, κάνοντας ένα ακόμα κρίσιμο βήμα προς μια οικονομία που θα λειτουργεί για όλους» δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Η καρδιά του αμερικανικού καπιταλισμού είναι μια απλή ιδέα: ανοιχτός και θεμιτός ανταγωνισμός. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι εταιρείες σας θέλουν να κερδίσουν τότε θα πρέπει να βγουν έξω και να παίξουν το παιχνίδι τους. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ξεκάθαρος: Ο καπιταλισμός χωρίς ανταγωνισμό δεν είναι καπιταλισμός. Είναι εκμετάλλευση», είπε ο Μπάιντεν.

Τα δύο κυριότερα σημεία αφορούν, το ένα τη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, γεγονός που θίγει άμεσα τα συμφέροντα των φαρμακευτικών κολοσσών.

Μάλιστα, το Οβάλ Γραφείο θέλει να μπει φραγμός στις πρακτικές των φαρμακευτικών να πληρώνουν τις εταιρείες γενοσήμων για να καθυστερούν την είσοδο στην αγορά φτηνότερων βερσιόν των φαρμάκων τους.

Το δεύτερο αφορά τους τεχνολογικούς ομίλους που μπαίνουν στο μικροσκόπιο για σειρά ζητημάτων, από τη χρήση των προσωπικών στοιχείων των καταναλωτών έως τους όρους που διέπουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, αντανακλώντας την επιφυλακτική στάση του Οβάλ Γραφείο απέναντι στην υπερβολική δύναμη που έχουν συγκεντρώσει οι Big Tech.

Το προεδρικό διάταγμα ενισχύει τον ανταγωνισμό στην ευρυζωνικότητα και επεκτείνει την επίθεση του Μπάιντεν σε εταιρείες Big Tech όπως η Amazon και το Facebook. Καθιερώνει μια πολιτική σε επίπεδο διοίκησης για τον μεγαλύτερο έλεγχο των συγχωνεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των ολοκληρωμένων συγχωνεύσεων.

Η εντολή του Μπάιντεν καλεί επίσης την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να δημιουργήσει νέους κανόνες για τη συλλογή δεδομένων και να εμποδίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε διαδικτυακές αγορές.

Μια σειρά δράσεων έχει να κάνει με την αγροτική βιομηχανία, περιλαμβάνοντας νέους κανόνες που θα διευκολύνει τους μικρούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους από το να αντιστέκονται στις πιέσεις των μεγάλων παραγωγών σε περίπτωση που λαμβάνουν χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους.

Εάν εφαρμοστεί πλήρως, η πρωτοβουλία του Μπάιντεν θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη μείωση του κόστους του διαδικτύου για τους Αμερικανούς και θα μειώσει τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα υποδεχτεί τα φέρετρα με τους νεκρούς στρατιώτες

Ο Μπάιντεν αναμένεται να υποδεχτεί τα φέρετρα με τα λείψανα των αμερικανικών στρατιωτών, τα οποία θα επιστραφούν με αεροπλάνο στην πατρίδα τους, τις ΗΠΑ. Παρούσες αναμένεται να είναι και οι οικογένειες των θυμάτων.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς αποτέλεσμα η έκθεση που ζήτησε ο Μπάιντεν για την προέλευση του ιού

Το άκρως απόρρητο έγγραφο δεν καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα επειδή, παρά τις έρευνες και τις αναλύσεις τους, οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών πληροφοριών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια οριστική εξήγηση.
biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασης για αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Σε περίπτωση επίθεσης, η απάντηση θα είναι «γρήγορη και ισχυρή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, δεσμευόμενος ότι θα υπερασπιστεί τους Αμερικανούς πολίτες με «χρήση συντριπτικής ισχύος εάν είναι απαραίτητο».
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέα προσπάθεια να περάσει το «πακέτο» Μπάιντεν για τις υποδομές

Tο μεγάλο σχέδιο προβλέπει 550 δισεκ. δολάρια νέων ομοσπονδιακών δαπανών σε δρόμους, γέφυρες, μεταφορές αλλά και στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.