ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Σημαίες G20 σύνοδος
Σημαίες κρατών της G20 σε κορυφαία διεθνή σύνοδο κορυφής.

Πλήρης ομοφωνία των G20 στη συμφωνία για φορολόγηση των πολυεθνικών

"Σήμερα βλέπουμε ότι όλες οι χώρες που συναντώνται εδώ θα υποστηρίξουν αυτήν την διεθνή διαδικασία για την εξεύρεση τρόπου για μια ελάχιστη φορολόγηση", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ο. Σολτς.

Η Ομάδα των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών σημείωσε μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με όλα τα μέλη του κλαμπ των μεγάλων οικονομιών να υποστηρίζουν συμφωνία με την οποία θα σταματήσουν οι πολυεθνικές να μεταφέρουν κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

"Σήμερα βλέπουμε ότι όλες οι χώρες που συναντώνται εδώ θα υποστηρίξουν αυτήν την διεθνή διαδικασία για την εξεύρεση τρόπου για μια ελάχιστη φορολόγηση", δήλωσε ο Σολτς σε δημοσιογράφους κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 που διεξάγεται από χθες, Παρασκευή, στην Βενετία.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια για ψηφιακή εισφορά από την ΕΕ, ο Σολτς σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια λύση.

Μιλώντας κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σημείωσε παράλληλα ότι θα εργαστεί για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των αντιτιθέμενων χωρών, που δεν υποστηρίζουν μια παγκόσμια συμφωνία για την φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο όλα τα κράτη να την υιοθετήσουν.

Η Γέλεν πρόσθεσε ότι πιστεύει πως κάποιες από τις ανησυχίες χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Ουγγαρία, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G20 τον Οκτώβριο.

"Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι απαραίτητο όλες οι χώρες να συμμετάσχουν", τόνισε.

"Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει ένα είδος μηχανισμού επιβολής, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί ότι χώρες που αντιτίθενται δεν θα μπορούν να (την) υπονομεύσουν -- να χρησιμοποιήσουν φορολογικούς παραδείσους που υπονομεύουν την λειτουργία αυτής της παγκόσμιας συμφωνίας".

Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις, στην οποία κατέληξαν κατ'αρχήν 131 χώρες και τώρα υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της G20, είναι καλή για όλες τις κυβερνήσεις και θα αυξήσει τα έσοδα, δίνοντας τέλος σε μια "κούρσα προς τα κάτω" με τις χώρες που ανταγωνίζονται να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές των εταιρειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς ανησυχεί για θανάτους πολιτών από πράκτορες μετανάστευσης στις ΗΠΑ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε ανησυχία για τη βία στις ΗΠΑ και ζήτησε πλήρη διερεύνηση του θανάσιμου πυροβολισμού πολίτη από πράκτορες ICE στη Μινεάπολη, τονίζοντας την ανάγκη διαφάνειας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ματαιώνεται πιθανώς η συνάντηση Μερτς-Τραμπ στο Νταβός λόγω καθυστέρησης

Η συνάντηση του Φρίντριχ Μερτς με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός μάλλον ακυρώνεται λόγω καθυστέρησης άφιξης του Τραμπ, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στο προεδρικό αεροπλάνο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Οι δασμοί απειλούν τις σχέσεις με ΗΠΑ, στηρίζουμε Δανία-Γροιλανδία

Ο καγκελάριος Μερτς εξέφρασε στήριξη σε Δανία και Γροιλανδία, τονίζοντας πως ως μέλος του ΝΑΤΟ δεσμεύεται για την ασφάλεια στην Αρκτική, ενώ προειδοποίησε ότι οι απειλές για δασμούς βλάπτουν τις διατλαντικές σχέσεις.
Γερμανικός στρατός παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Bild: Αιφνίδια αποχώρηση των Γερμανών στρατιωτικών από την Γροιλανδία

Η αποστολή, εγκατέλειψε τη Γροιλανδία μόλις 44 ώρες μετά την άφιξή της, παρά το γεγονός ότι από το Βερολίνο διαβεβαίωναν χθες πως η παραμονή τους θα διαρκούσε περισσότερο από το αρχικά προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα καταλάβουν τη Γροιλανδία με τη βία

Ο ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να καταλάβουν τη Γροιλανδία δια της βίας και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους την ασφάλεια στην Αρκτική, απορρίπτοντας ανησυχίες για προσάρτηση.