ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstuck

Τουρκία: Σύλληψη 133 μεταναστών μέσα σε δύο ημέρες στα σύνορα με Ιράν

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας ροής μεταναστών από το Αφγανιστάν στην Τουρκία έχουν κλιμακωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 133 μετανάστες, οι οποίοι δε διέθεταν έγγραφα, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι Αφγανοί κοντά στα νότια σύνορα της με το Ιράν κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου των Εσωτερικών, μετά την κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν.

Οι αρχές συνέλαβαν 73 Αφγανούς χθες, στην επαρχία Βαν στα ανατολικά της Τουρκίας, ενώ άλλοι 60 μετανάστες, οι 59 από τους οποίους ήταν Αφγανοί συνελήφθησαν σήμερα στην περιοχή Ερτσις της ίδιας επαρχίας, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας ροής μεταναστών από το Αφγανιστάν στην Τουρκία έχουν κλιμακωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η βία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν εντείνεται, μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ 270.000 Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας από τον Ιανουάριο, με το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ζούσαν να ξεπερνάει τα 3,5 εκατομμύρια.

Τον προηγούμενο μήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Αφγανιστάν και του Ιράν συναντήθηκαν στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας (ADF) στα νότια της Τουρκίας, συζητώντας για τη συνεργασία τους στην ασφάλεια, στην ενέργεια και στη μετανάστευση.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές έχουν δηλώσει ότι δεν είναι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος μηχανισμός μεταξύ της Άγκυρας και της Τεχεράνης για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης από το Αφγανιστάν, παρά το ότι η Τουρκία αποτελεί έναν αρχικό προορισμό, ενώ τα συνοριακά μέτρα ασφάλειας έχουν ενισχυθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χ. Φιντάν: «Η Συμμαχία της Μέκκας δεν απειλεί καμία χώρα»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, τόνισε πως η «Συμμαχία Άμυνας της Μέκκας» στοχεύει στην περιφερειακή σταθερότητα και συμπληρώνει το ΝΑΤΟ, είναι ανοιχτή σε κράτη που σέβονται κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.
Στενά Δαρδανελίων Τουρκία σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα σχεδιάζει ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται σε επαφές με Ρωσία και Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, που τόνισε την επιδίωξη νέας συμφωνίας εξαγωγών.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ενημέρωση ΕΕ για ελληνοτουρκικά αντί κυρώσεων

Η ΕΛΑΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά, μη αξιοποίηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας και αδυναμία αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Απάντηση σε κάθε τουρκική αυθαιρεσία και πρόκληση

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως σε κάθε αυθαιρεσία της Τουρκίας θα υπάρχει αντίδραση από την Ελλάδα. Επιβεβαίωσε ότι η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου προχωρά ως έχει και ότι το καλώδιο πιθανόν να ποντιστεί εντός του 2026.
Τουρκική σημαία στην Κωνσταντινούπολη
ΔΙΕΘΝΗ

Τη Δευτέρα η Τουρκία φιλοξενεί την πρώτη συνεδρίαση άμυνας της Μέκκας

Στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί αύριο η πρώτη υπουργική συνάντηση Άμυνας και Εξωτερικών χωρών που υπέγραψαν αμυντική συμφωνία στη Μέκκα, σηματοδοτώντας δημιουργία Επιτροπής Στρατηγικής Πολιτικής και Άμυνας.