ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 17 μηνών οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Θετικά μηνύματα στέλνει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενισχύοντας την πιθανότητα η Fed να αναπροσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική και να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαρτίου 2020 υποχώρησαν οι αρχικές εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας οι αιτήσεις έφθασαν στις 348.000, μειωμένες κατά 29.000 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και αρκετά χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών που τις τοποθετούσαν στις 365.000. Πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι «επαναλαμβανόμενες» αιτήσεις καθώς υποχώρησαν 2,82 εκατ., δηλαδή ήταν κατά 79.000 λιγότερες σε εβδομαδιαία τάση. 

Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ διατηρείται σε πολύ καλή πορεία, γεγονός το οποίο εξετάζει πολύ προσεκτικά η Fed, προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική. Ήδη, όπως έδειξε και η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της τράπεζας στα τέλη Ιουλίου, η διοίκησή της θεωρεί ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει την καλή της πορεία, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδικό φαινόμενο. 

Ο παραπάνω συνδυασμός οδηγεί τη Fed σε επανεξέταση της μέχρι τώρα πολιτικής της και αυξάνει την πιθανότητα για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ένα ενδεχόμενο το οποίο πλήττει, σήμερα, τις διεθνείς αγορές, οδηγώντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτώση κοντά στο 2%.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του προέδρου της Fed, δεδομένου ότι επί μήνες η τράπεζα επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.
ΔΙΕΘΝΗ

Παραμένει ο Τζερόμ Πάουελ στη θέση του διοικητή της Fed

Πολύ διαφορετική αναμένεται να είναι η δεύτερη θητεία του Τζερόμ Πάουελ στην ηγεσία της Fed καθώς ενώ η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, ο πληθωρισμός τρέχει σε υψηλό 30 ετών, ενώ πολλοί πιέζουν για αύξηση επιτοκίων.
ΔΙΕΘΝΗ

«Σήμα» της Fed για δύο αυξήσεις στα επιτόκια έως τα τέλη του 2023

Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, το τρέχον έτος, στο 3,4%. Αναφορικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένει ένα ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο θα φτάσει το 7%.