ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
green_bond
Πράσινα ομόλογα. Πηγή: Shutterstock.

Σε έκδοση «πράσινου» ομολόγου 12 δισ. ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το ομόλογο θα είναι 15ετές, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν προσφορές οι οποίες θα ξεπεράσουν το επίπεδο των 100 δισ. ευρώ, καθιστώντας την έκδοση μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμίως.

Στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου, ύψους 12 δισ. ευρώ και με ορίζοντα ωρίμανσης τα 15 έτη προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη μεγαλύτερη έκδοση αυτού του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο. 

«Θα είναι η μεγαλύτερη έκδοση και θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε ένα «πράσινο» ομόλογο με υψηλή ρευστότητα», τονίζει ο Τζούλιαν Κρέπλ, αναλυτής της UniCredit, μιλώντας στο Bloomberg, ο οποίος εκτιμά ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει το επίπεδο των 100 δισ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία κατέχει το ρεκόρ ζήτησης, καθώς το «πράσινο» ομόλογο που κυκλοφόρησε στις αγορές τον προηγούμενο μήνα συγκέντρωσε προσφορές που έφθασαν στα 100 δισ. στερλίνες, ενώ το ρεκόρ για τα επονομαζόμενα «κοινωνικά» ομόλογα το κατέχει η Κομισιόν με την περσινή έκδοση που συγκέντρωσε προσφορές ύψους 145 δισ. ευρώ. 

Οι εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων έχουν κυριαρχήσει, φέτος, στην αγορά, με τις οι Bank of America Securities, Credit Agricole, Deutsche Bank, Nomura Holdings και  TD Securities, να έχουν κερδίσει προμήθειες που ξεπερνούν τα 400 δις. δολάρια, ενώ αντίθετα «απόντες» από τέτοιου είδους εκδόσεις είναι οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι JPMorgan Chase & Co., BNP Paribas και Citigroup.

Έντονη δραστηριότητα στις εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσκληση για καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ και θα αφορούν ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, αποθήκευση διοξειδίου άνθρακα αλλά και ενεργοβόρες βιομηχανίες.