ΓΔ: 876.67 1.03% Τζίρος: 16.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:46:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Αισιοδοξία Μπάιντεν για συμφωνία στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ύψους 2 δισ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κατεβάσει τον πήχη του σχεδίου στα 2 τρισ. δολάρια καθώς δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες αυξήσεις φόρων που απαιτούνται εξαιτίας της απροθυμίας μερίδας Δημοκρατικών Γερουσιαστών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  για την πιθανή σύναψη συμφωνίας στο Κογκρέσο για τις κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στις υποδομές που επιδιώκει, αφήνοντας ωστόσο στην άκρη την υπόσχεσή του ότι θα αυξηθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, οι Δημοκρατικοί που μέχρι τώρα διχάζονται μένει να επιλύσουν «τέσσερα ή πέντε προβληματικά σημεία», αλλά «νομίζω πως θα μπορέσουμε να φθάσουμε εκεί», στην επίτευξη συμφωνίας, πρόσθεσε. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος προτίμησε να αποφύγει να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παραμένοντας αόριστος για την πιθανότητα να εξευρεθεί συμβιβασμός πριν από την αναχώρησή του σε επτά ημέρες για την Ευρώπη, όπου θα συμμετάσχει κατά σειρά στη σύνοδο της G20 στη Ρώμη και κατόπιν στην COP26 στη Γλασκόβη.

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο την Τετάρτη να ψηφίσει το σχέδιο νόμου για τις επενδύσεις που θέλει, καθώς θεωρεί πως θα «αλλάξουν βαθιά» την Αμερική. Το ύψος των δημοσίων επενδύσεων έχει μειωθεί στην προσπάθεια να ενωθούν όλες οι πτέρυγες του κόμματος. Διεξήγαγε αυτή την εβδομάδα εντατικές διαπραγματεύσεις με αιρετούς που διστάζουν και δέχθηκε να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες που ήταν αφιερωμένες σε κοινωνικά μέτρα και στο κλίμα.

Αρχικά, ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε να ψηφιστεί πρόγραμμα δημοσίων δαπανών 3,5 τρισ. δολαρίων, με δεκαετή διάρκεια, για να βελτιωθούν οι φροντίδες υγείας, η παιδεία, η φροντίδα των παιδιών. Στις διαπραγματεύσεις όμως το ποσό μειώθηκε στα περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το έτερο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει δαπάνες 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αφορά επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Στοιχείο-κλειδί για τη χρηματοδότηση των δαπανών αυτών ήταν η αύξηση των φόρων για τα πλουσιότερα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που όμως πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν θα ενταχθεί σε κανένα από τα δύο σχέδια νόμου.

«Δεν νομίζω πως θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε» αυτές τις αυξήσεις των φόρων, είπε ο κ. Μπάιντεν, αποδίδοντας την εξέλιξη κυρίως στον δισταγμό ως προς αυτό που εκφράζει η κεντρώα γερουσιάστρια Κίρστεν Σίνεμα της Αριζόνας. Μαζί με τον γερουσιαστή της Δυτικής Βιρτζίνιας Τζο Μάντσιν, οι δύο Δημοκρατικοί πολιτικοί έχουν στα χέρια πρακτικά δικαίωμα βέτο, με δεδομένη την πολύ ισχνή πλειοψηφία της παράταξης του Τζο Μπάιντεν στο σώμα αυτό του Κογκρέσου. Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε πως είναι ανοικτός στην ιδέα να μεταρρυθμιστούν οι κανόνες στη Γερουσία ώστε να πάψει να υπάρχει η δυνατότητα παρακώλυσης της ψήφισης σχεδίων νόμου που είναι γνωστή με τον όρο filibuster στο ιδιόλεκτο του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προσκαλεί 110 χώρες σε σύνοδο για τη δημοκρατία

Απουσιάζει από τον κατάλογο η Κίνα, βασικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, αντίθετα με την Ταϊβάν, γεγονός που αναμφίβολα θα προκαλέσει οργή στο Πεκίνο. Απουσιάζει επίσης πλέον η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο NATO.
USA, HPA, VOULI
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε το σχέδιο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων του Μπάιντεν

Το κείμενο που φέρει τον τίτλο «Build Back Better», ένα τεράστιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό σχέδιο ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία.
biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Κοντά σε συμφωνία οι Δημοκρατικοί για το σχέδιο επενδύσεων του Μπάιντεν

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σουίμερ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο πως είναι κοντά σε συμφωνία, ωστόσο προβληματίζει η θέση του γερουσιαστή της Δ. Βιρτζίνια Τζο Μάντσιν.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Αναστατωμένοι οι Αμερικανοί μετά την ήττα στη Βιρτίζινια

Ο νεοεισερχόμενος Ρεπουμπλικάνος Γκλεν Γιάνγκιν νίκησε τον Δημοκρατικό Τέρι Μακόλιφ στη Βιρτζίνια, σε μία πολιτεία στην οποία ο Τζο Μπάιντεν είχε προηγηθεί με δέκα ποσοστιαίες μονάδες στις προεδρικές εκλογές