ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Rosia, Russia, Energeia
Φωτο: Shutterstock

Πώς η Ρωσία μπορεί να χάσει 2 τρισ. δολ. από την πράσινη μετάβαση

Μπροστά στον κίνδυνο να απαξιωθούν περιουσιακά στοιχεία 2 τρισ. δολ. που συνδέονται με τους υδρογονάνθρακες βρίσκεται η ρωσική οικονομία, καθώς προχωρά η απεξάρτηση των οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα.

Αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να βρει λύση, μπορεί να βρεθεί η Ρωσία, όπως αναφέρει μία νέα μελέτη. Η Μόσχα θα μπορούσε να ξεμείνει με «άχρηστα» περιουσιακά στοιχεία αξίας δύο τρισ. δολαρίων, τα οποία είναι άμεσα συνδεμένα με την αγορά των υδρογονανθράκων, εάν τελικώς οι μεγάλες οικονομίες της υφηλίου κατορθώσουν, εντός των επόμενων δεκαετιών, να επιτύχουν την πλήρη «πράσινη» μετάβαση. 

«Η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περίοδο παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και πολιτικής αστάθειας λόγω του συνδυασμού εκτεταμένων διαρθρωτικών αλλαγών, σημαντικών απωλειών και αναδιοργάνωσης της χρηματοοικονομικής ισχύος των διεθνών αγορών», εκτιμά σε έκθεσή της ομάδα ερευνητών προερχόμενη από βρετανικά πανεπιστήμια, με τη μελέτη να δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature». 

Βάσει των μετρήσεών τους αυτή τη στιγμή η Ρωσία διαθέτει αποθέματα ορυκτών καυσίμων αξίας 3,9 τρισ. δολαρίων, στα οποία περιλαμβάνονται εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αγωγοί, εγκαταστάσεις εξόρυξης και άλλες υποδομές που συνδέονται άμεσα με τους υδρογονάνθρακες. Εάν η «πράσινη» μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας επιτύχει, τότε η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα μηδενιστεί έως το 2036. 

Πρόκειται για μία ακόμη προειδοποίηση για το πιθανό κόστος της παγκόσμιας μετάβασης σε καθαρότερες πηγές καυσίμων για τη Ρωσία. Πάντως, όπως τονίζουν οι ερευνητές, παρά τις μεγάλες απώλειες για τον κλάδο των υδρογονανθράκων, η επίπτωση για την ρωσική οικονομία ως μέγεθος δεν θα είναι τόσο επιθετική, καθώς το ΑΕΠ της θα υποχωρήσει κατά 0,8%, ποσοστό όχι αμελητέο αλλά σίγουρα όχι και καταστροφικό. 

Στη μελέτη τονίζεται ακόμη ότι η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να χάσει περίπου το 40% των προσοδοφόρων εσόδων της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2030 - έσοδα που αντιστοιχούν στο 40% περίπου του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια. Η απασχόληση θα μπορούσε επίσης να μειωθεί κατά σχεδόν 4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς η ζήτηση για τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες μειώνεται και ο τομέας συρρικνώνεται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εισαγωγείς ενέργειας όπως ΕΕ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αφρική θα  είναι μεγάλοι νικητές, με τις οικονομίες τους να κερδίζουν περισσότερο από 10% σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, οι οικονομίες που βασίζουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους και στην ενέργεια, Ρωσία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Νορβηγία και Καναδάς θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να «μείνουν» με άχρηστα περιουσιακά στοιχεία αξίας από 11 έως και 14 τρισ. δολάρια. 

Σημαντική θα είναι η συμβολή του ΟΠΕΚ, καθώς μπορεί να καθορίσει ποιες θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα. Δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής τους είναι συνήθως φθηνότερο από αυτό σε χώρες όπως η Ρωσία, η οποία έχει πολύ πιο σκληρό κλίμα και πιο δύσκολες διαδικασίες εξόρυξης, θα ήταν προς το συμφέρον τους να αυξήσουν την παραγωγή, να πλημμυρίσουν την αγορά και ουσιαστικά να καταστρέψουν τους μέσω χαμηλότερων τιμών.

«Οι χώρες του ΟΠΕΚ έχουν ένα ισχυρό λογικό κίνητρο, μαζί ή ανεξάρτητα, και μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της μελλοντικής ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου διατηρώντας ή αυξάνοντας την παραγωγή τους και ως εκ τούτου «διώχνοντας» άλλους παραγωγούς από τις αγορές ορυκτών καυσίμων», εκτιμά η μελέτη.Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο ΟΠΕΚ θα εξασφάλιζε τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, από περίπου 40% τώρα.

Η Ρωσία έχει μια περίπλοκη σχέση με τον ΟΠΕΚ, όπως επισημαίνουν οι ενεργειακοί αναλυτές, έχοντας συνεργαστεί με το μπλοκ για τη σταθεροποίηση των τιμών τα τελευταία χρόνια, αλλά και έχοντας πυροδοτήσει έναν σύντομο πόλεμο τιμών του πετρελαίου πέρυσι με τη Σαουδική Αραβία στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, εάν η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ συνεχίσουν την πολιτική τους να συγκρατούν την παραγωγή για να διατηρήσουν τις τιμές υψηλές - μια κίνηση που θα ωφελούσε τη Ρωσία με το υψηλότερο κόστος εξόρυξής της - η αξία των «άχρηστων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας θα υποχωρούσε ελαφρώς στα 1,7 τρισ. δολάρια. 

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες δεσμεύονται να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η Ρωσία συνεχίζει να επενδύει στην υποδομή υδρογονανθράκων της, κυρίως μέσω του τεράστιου έργου «Vostok Oil» της κρατικής Rosneft, που έχει σχεδιαστεί για την εκμετάλλευση των δυσπρόσιτων αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας στην Αρκτική. 

Παράλληλα, όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευτεί να καταστήσει τη Ρωσία μια καθαρή «μηδενικών ρύπων» μέχρι το 2060. Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, με τους επικριτές της να υποστηρίζουν δεν κινείται αρκετά γρήγορα για να βοηθήσει στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η πολεμική οικονομία του Βλ. Πούτιν: Ανάπτυξη με χρήμα από το κράτος

Η πρωτοφανής αύξηση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί εικόνα ευημερίας στη Ρωσία, αλλά χρηματοδοτείται από τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Russia, Rossia, Economy, Oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Σε κλοιό πιέσεων το ρωσικό νόμισμα, κόντρα ΥΠΟΙΚ - κεντρικής τράπεζας

Μείωση εσόδων από τις εξαγωγές και αυξημένες εισαγωγές λόγω του πολέμου δημιουργούν σταθερή πίεση στο ρούβλι και αύξηση του πληθωρισμού, ενώ το υπ. Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Aπειλεί την Δύση για αύξηση του κόστους ενέργειας λόγω κυρώσεων

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να αντικαταστήσουν τους ρωσικούς πόρους ενέργειας ωστόσο υπογράμμισε πως αυτές οι ενέργειες θα φέρουν αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές.
russia-nikelio
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ολιγάρχης που έγινε... πιο πλούσιος μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ο μεγιστάνας Βλ. Ποτάνιν, ένας ολιγάρχης που κυριαρχεί στο επιχειρηματικό στερέωμα της Ρωσίας από την εποχή του Γιέλτσιν, εκμεταλλεύεται την έξοδο διεθνών ομίλων από τη χώρα για να κλείνει deal που επεκτείνουν την αυτοκρατορία του.
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγμα έως και 1% του ΑΕΠ από τον πόλεμο στην οικονομία της ευρωζώνης

Η ΕΚΤ ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η επίπτωση στην ανάπτυξη θα κυμανθεί από 0,3% έως 1%. Η Citi εκτιμά ότι το ενεργειακό κόστος μπορεί να εκτιναχθεί σε 1,2 τρισ. δολ., που θα αποτελέσει νέο ρεκόρ.