Φώτο: Shutterstock

«Μαύρες» προβλέψεις από τον ΟΟΣΑ για την Ευρωζώνη

Δεν θα καταφέρει η Ευρωζώνη το 2020 να ξεφύγει από την οικονομική επιβράδυνση όπως εκτιμάει ο ΟΟΣΑ. Σε χαμηλό δεκαετίας ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης φέτος και το 2021.

Απαισιόδοξος ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση του εκτιμώντας ότι η ευρωζώνη δε θα καταφέρει να επιταχύνει την ανάπτυξη το 2020, μετά την επιβράδυνση που σημειώθηκε το 2019. Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ υιοθετεί πολύ πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την ευρωζώνη από το ΔΝΤ που προέβλεψε πρόσφατα επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2020. 

Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% για το 2019 και 1,1% για το 2020, υψηλότερα κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας και για τα δύο χρόνια σε σχέση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου, ενώ για το 2021 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,2%. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η επανέναρξη του προγράμματος αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει περιορισμένη επίδραση, αν οι χώρες της Ευρωζώνης δεν δώσουν ώθηση στις επενδύσεις.

Οι προοπτικές για τη Βρετανία είναι βελτιωμένες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς υποχωρεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,2% για φέτος από 1% και προβλέπεται στο 1% για το 2020 (από 0,9%) και το 1,2% για το 2021.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2,9% -που είναι ο χαμηλότερος 10ετίας-, όπως και το επόμενο έτος, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, «ψαλιδίζοντας» την πρόβλεψη του 3% που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο. Μικρή μόνο παρηγοριά αποτελεί η πρόβλεψη του Οργανισμού ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί οριακά στο 3% το 2021, αλλά και αυτό μόνο αν περιορισθούν μία σειρά κινδύνων, από τους εμπορικούς πολέμους έως μία απρόσμενη μεγάλη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν παγκόσμια προβλήματα, όπως την κλιματική αλλαγή, την ψηφιοποίηση των οικονομιών τους και την κατάρρευση της πολυμερούς τάξης που αναδύθηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού. «Θα ήταν μεγάλο λάθος πολιτικής να θεωρήσουμε αυτές τις μεταβολές ως προσωρινούς παράγοντες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη νομισματική ή τη δημοσιονομική πολιτική: είναι διαρθρωτικές», σημειώνει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν. Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση της πολιτικής στα θέματα αυτά, «η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να είναι μεγάλη, πλήττοντας τις προοπτικές της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ προβλέπεται στο 2,3% για φέτος, «ψαλιδισμένος» από το 2,4% του Σεπτεμβρίου, καθώς η δημοσιονομική ώθηση από τη μείωση της φορολογίας το 2017 εξατμίστηκε και οι οικονομίες των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ εξασθένησαν. Για το 2020 και το 2021 προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο 2%, ενώ ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα ήταν δικαιολογημένες μόνο αν εξασθενήσει περισσότερο η ανάπτυξη.

Η Κίνα, που δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ αλλά παρακολουθείται από τον Οργανισμό, προβλέπεται να αναπτυχθεί οριακά ταχύτερα το 2019 -με ρυθμό 6,2% αντί 6,1% που αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να χάνει δυναμική, προβλέποντας επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 5,7% το 2020 και το 5,5% το 2021 λόγω των εμπορικών εντάσεων και τη σταδιακής νέας ισορροπίας της οικονομικής δραστηριότητας, με ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση στη Βραζιλία από την στήριξη Τραμπ για είσοδο στον ΟΟΣΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να προκρίνει την εισδοχή της Βραζιλίας πριν την Αργεντινή στον ΟΟΣΑ με την ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας να εκφράζει την ικανοποίηση της τονίζοντας οτι χτίζει μια «σθεναρή εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ».
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα στήριξη από την ΕΚΤ θα χρειαστεί η ευρωζώνη

Η διεθνής αβεβαιότητα πιθανόν να καταστήσει αναγκαία μια επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τρ. Πειραιώς, Ηλ. Λεκκός. Όμως, υπάρχουν σοβαρά πολιτικά εμπόδια.
ΔΙΕΘΝΗ

Philly Fed: Καλύτερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το γ' τρίμηνο

Το outlook για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας από το τέταρτο τρίμηνο και μετά είναι πιο αδύναμο, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας.
Iran-Flag
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ «δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένες»

Η Τεχεράνη χαιρέτησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απέρριψε σχέδιο ψηφίσματος της Ουάσινγκτον για παράταση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν το οποίο λήγει τον Οκτώβριο.