ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμπορικό πλοίο
Φωτο: Shutterstock

Σε συμπληγάδες η παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας

Μετά την πανδημία ήρθαν οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι καταναλωτές έμειναν χωρίς προϊόντα. Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης;

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 χαρακτηρίστηκε από τα λοκντάουν και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Με το ξεκίνημα των εμβολιαστικών εκστρατειών η παγκόσμια οικονομία άρχισε να επιστρέφει δυναμικά σε γνώριμους ρυθμούς. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, όμως η προσφορά δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση μιας και οι μεγάλες καθυστερήσεις στη ναυσιπλοΐα διατάραξαν τη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Επειδή πολλοί καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ταξίδευαν πλέον και δεν έβγαιναν έξω, στράφηκαν στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών προκαλώντας ευχάριστη έκπληξη στη βιομηχανία. Η εντυπωσιακή αυτή ζήτηση κατέρρευσε ωστόσο όταν άρχισαν να κλείνουν νευραλγικά για το εξαγωγικό εμπόριο λιμάνια στην Κίνα και τη νοτιοδυτική Ασία γενικότερα. Παντού στον κόσμο οι καταναλωτές δυσκολεύονταν να βρουν από ποδήλατα μέχρι αυτοκίνητα, από κινητά μέχρι μικροτσίπ υπολογιστών. 

Οι ελλείψεις σε μικροτσίπ γονάτισαν την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο συνωστισμός πλοίων κοντέινερ σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά λιμάνια είχε ως αποτέλεσμα τον Νοέμβριο να παραμένουν καθηλωμένα περίπου 400 με 500 πλοία μέχρι να ξεφορτώσουν. Οι ελλείψεις σε κοντέινερ εκτόξευσαν το κόστος τους, το οποίο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά τετραπλασιάστηκε, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών αγοράς Drewry Shipping.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, οι οποίοι αποτελούν καθοριστικό εξάρτημα σύγχρονων οχημάτων είτε πρόκειται για οθόνες αφής, είτε για συστήματα πλοήγησης. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάστηκαν να αναστείλουν μάλιστα την παραγωγική διαδικασία.Οι ελλείψεις σε μικροτσίπ δεν οφείλονται μόνο στις καθυστερήσεις στις μεταφορές. Η υψηλή ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη, όπως λάπτοπ, κινητά και παιχνιδομηχανές στέρησε την αυτοκινητοβιομηχανία από τον απαραίτητο αριθμό ημιαγωγών.

Η παραγωγή αυτοκινήτων στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 25% και πλέον το πρώτο εννεάμηνο του 2021 - στη Γερμανία μάλιστα κατά 30% - σε σχέση με το 2019. Ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων περιορίστηκαν μεταξύ Απριλίου-Σεπτεμβρίου κατά 20%, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες

Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες είχαν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από ότι προέβλεψαν οι ειδικοί. Είναι σχεδόν αδύνατο αυτή η στενωπός να ξεπεραστεί σχετικά σύντομα, μιας και για να αποκατασταθούν οι μεταφορές με πλοία χρειάζεται χρόνος. Πόσο μάλλον αν το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι αντοχές των εφοδιαστικών αλυσίδων μεταφέροντας την παραγωγή και τους προμηθευτές πιο κοντά στις αγορές προορισμού των προϊόντων.

«Πότε θα λυθούν τα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδες δεν μπορεί να προβλεφθεί», σημειώνει σε ανακοίνωση της εταιρίας οικονομικών αναλύσεων και προβλέψεων Oxford Economics ο Άνχελ Ταλαβέρα: «Εκτιμούμε ότι βελτιώσεις στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, η αύξηση της παραγωγής και η παγκόσμια μετάβαση από προϊόντα στην παροχή υπηρεσιών θα περιορίσει τις πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες το 2022». Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον δεν θα χειροτερεύσει την κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Volkswagen
ΔΙΕΘΝΗ

Volkswagen: Ο Μπλουμ ζητά σκληρές περικοπές για να σώσει τον όμιλο

Ο Όλιβερ Μπλουμ, CEO της Volkswagen, καλείται να πείσει το εποπτικό συμβούλιο να εγκρίνει μεγάλες περικοπές και κλείσιμο εργοστασίων, εν μέσω πιέσεων από Κινέζους ανταγωνιστές και αντιδράσεων από συνδικάτα και μετόχους.
Κτίριο Volkswagen logo
ΔΙΕΘΝΗ

Volkswagen Γερμανίας: Εγκρίθηκε αναδιάρθρωση, χάνεται 50.000 θέσεις

Το συμβούλιο της Volkswagen ενέκρινε ομόφωνα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης για κατάργηση 50.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως ως το 2030, επικαλούμενο εντεινόμενο ανταγωνισμό και τεχνολογικές αλλαγές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Φόρτωση εμπορευματοκιβωτίου αεροπλάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Φόρος στα μικροδέματα μειώνει τις εισαγωγές στο αεροδρόμιο Λιέγης

Η επιβολή ειδικού φόρου από την ΕΕ μείωσε τις εισαγωγές μικροδεμάτων στη Λιέγη κατά 53% τον Ιούλιο, αυξάνοντας όμως τη μέση αξία τους. Οι αρχές σημειώνουν λιγότερα φθηνά δεμάτια και καλύτερη καταπολέμηση παραποιημένων προϊόντων.
Γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Εγκύκλιος για τον ανταγωνισμό των κινεζικών αυτοκινήτων εκτός

Το Πεκίνο εξέδωσε εγκύκλιο για να ρυθμίσει τον ανταγωνισμό των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στο εξωτερικό, προάγοντας τη νόμιμη επέκτασή τους και τη συμμόρφωση σε θέματα παραγωγής, διοίκησης και προστασίας δεδομένων.
Attica Πολυκαταστήματα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica: Άνοδος πωλήσεων 7% και «άλμα» 23% για το e-shop στο εξάμηνο

Πωλήσεις 113,6 εκατ. ευρώ και κέρδη 7,1 εκατ. κατέγραψε η Attica στο εξάμηνο, που χαρακτηρίστηκε και από το ντεμπούτο της μετοχής στο ΧΑ, με το e-shop να «τρέχει» με 23% και τις επενδύσεις να συνεχίζονται.