ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ελεύθερος σκοπευτής στρατού
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Τα 9 δισ. ευρώ ξεπέρασαν οι εξαγωγές όπλων, ποιοι αγόρασαν

Η ομοσπονδιακή υπηρεσιακή κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», στην οποία συμμετείχαν ενέκρινε εξαγωγές αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ τις τελευταίες εννέα ημέρες της στην εξουσία.

Στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), που βρισκόταν στην εξουσία ως πρότινος, υπερασπίστηκε την έγκριση εξαγωγών όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από την υπηρεσιακή κυβέρνηση λίγο προτού παραδώσει στη νέα, αυτόν τον μήνα.

«Οι ενέργειες της ομοσπονδιακής υπηρεσιακής κυβέρνησης βρίσκονταν εντός του πλαισίου του νόμου. Κατά συνέπεια, οι επικρίσεις των Πρασίνων και της Αριστεράς δεν είναι τίποτα περισσότερο από κροκοδείλια δάκρυα», επιχειρηματολόγησε ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, ειδικός του CDU σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσιακή κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», στην οποία συμμετείχαν η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενέκρινε εξαγωγές αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ τις τελευταίες εννέα ημέρες της στην εξουσία.

Η αξία των εξαγωγών όπλων με κυβερνητική άδεια το τρέχον έτος ξεπέρασε έτσι τα 9 δισεκ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσό άνευ προηγουμένου.

Η χώρα που εισήγαγε μακράν τα περισσότερα εξ αυτών ήταν η Αίγυπτος, η κυβέρνηση της οποίας επικρίνεται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμπλοκή της στις ένοπλες συρράξεις στην Υεμένη και στη Λιβύη.

Η νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού SPD, με εταίρους τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), σχεδιάζει μεταρρύθμιση των κανονισμών για τις εξαγωγές όπλων, ώστε να περιοριστούν οι πωλήσεις στις λεγόμενες τρίτες χώρες, πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατιώτης με όπλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελείωσε η μετεκπαίδευση εφέδρων οπλιτών σε Αυλώνα, Λιτόχωρο, Νάουσα

Μετεκπαίδευση εφέδρων πραγματοποιήθηκε σε Αυλώνα, Λιτόχωρο και Νάουσα, με θέματα Α' Βοηθειών, drone και εξομοιωτές βολής. Οι συμμετέχοντες τιμήθηκαν με το διακριτικό «Ενεργού Εθελοντή Εφέδρου» του ΓΕΣ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: H Ελλάδα ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Καστελλόριζο τόνισε ότι η σταθερότητα στην περιοχή δεν σημαίνει υποχωρητικότητα, ενώ ανακοίνωσε ελληνικό λογισμικό για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» και μέτρα στήριξης για το Καστελλόριζο.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικά πλοία και εργοστάσια, απαντήσεις με drones

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν δύο πλοία στο λιμάνι Τσορνομόρσκ και βιομηχανικές μονάδες σε Ζαπορίζια, Ντνίπρο και Κριβί Ριχ. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.
Νίκος Δένδιας χαμόγελο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Προσθήκη εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών στην εκπαίδευση των οπλιτών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, ο Νίκος Δένδιας τόνισε μέσω Χ τη σημασία της εκπαίδευσης στις Πρώτες Βοήθειες για τους Οπλίτες, που για πρώτη φορά περιλαμβάνει ΚΑΡΠΑ και διαχείριση πολεμικού τραύματος.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Πιστόριους με Χέγκσεθ στο Πεντάγωνο την Τρίτη

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους θα συναντηθεί την Τρίτη στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, ξεκινώντας την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Η τελευταία του επίσκεψη εκεί ήταν το 2025.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία-Ρωσία: Διάλογος αντί σύγκρουσης και ενίσχυση συνεργασίας

Ο Μόντι και ο Πούτιν συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις σε ενέργεια και άμυνα, σε δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε δύο εβδομάδες, πριν τη σύνοδο BRICS, συζητώντας επίσης για συγκρούσεις που επηρεάζουν το εμπόριο και την ασφάλεια.