ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αντλία καυσίμου πρατηρίου

Κινητοποιήσεις στο Καζακστάν με αφορμή την αύξηση τιμής του υγραερίου

Πολλοί πολίτες έχουν μετατρέψει τα οχήματά τους ώστε να λειτουργούν με υγραέριο, το οποίο είναι κατά πολύ φτηνότερο από τη βενζίνη, λόγω της επιβολής ανώτατης τιμής πώλησης.

Με βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα η αστυνομία του Καζακστάν επιχείρησε να εμποδίσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι προσπάθησαν απόψε να εισβάλουν στο γραφείο του δημάρχου του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters είπε ότι άκουσε εκρήξεις κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου βρίσκεται το γραφείο του δημάρχου. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο Καζακστάν αφού η κυβέρνηση αύξησε την ανώτατη τιμή του υγραερίου, ενός πολύ δημοφιλούς καυσίμου για τα αυτοκίνητα στη χώρα.

Λίγο νωρίτερα και καθώς σημειώνονταν επεισόδια σε πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ διαμήνυσε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να πέσει. «Οι εκκλήσεις για επίθεση σε κυβερνητικά και στρατιωτικά κτίρια είναι απολύτως παράνομες. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει, αλλά θέλουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και διάλογο, αντί για σύγκρουση», ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Αργά το βράδυ η κυβέρνηση ανέφερε ότι θα επαναφέρει κάποιο πλαφόν στην τιμή του υγραερίου. Πολλοί Καζάκοι έχουν μετατρέψει τα οχήματά τους ώστε να λειτουργούν με υγραέριο, το οποίο είναι κατά πολύ φτηνότερο από τη βενζίνη, λόγω της επιβολής ανώτατης τιμής πώλησης. Όμως η κυβέρνηση υποστήριζε ότι η χαμηλή τιμή δεν είναι βιώσιμη και κατήργησε το πλαφόν την 1η Ιανουαρίου.

Αφού εκτοξεύτηκε η τιμή του υγραερίου, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης Ζαναόζεν, στις 2 Ιανουαρίου. Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Μανγκιστάου και στο δυτικό Καζακστάν, όπως και σε έναν καταυλισμό εργαζομένων που χρησιμοποιείται από υπεργολάβους της Tengizchevroil, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της χώρας. Ο όμιλος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή από τις κινητοποιήσεις.

Στο Αλμάτι η αστυνομία απέκλεισε την κεντρική πλατεία χθες και σήμερα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν αφού οι διαδηλωτές απέκλεισαν έναν πολυσύχναστο δρόμο. Στο κέντρο της πόλης τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούσαν να συνδεθούν στο διαδίκτυο.

Απόψε η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επαναφέρει το πλαφόν ύψους 50 τένγκε (0,11 δολάρια) ανά λίτρο υγραερίου στην επαρχία Μανγκιστάου, μια τιμή που είναι η μισή από αυτήν στην οποία πωλείται στην αγορά το καύσιμο.

Οι διαδηλώσεις είναι παράνομες στο Καζακστάν, εκτός και αν οι οργανωτές ενημερώσουν εκ των προτέρων τις αρχές. Ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, τον οποίο επέλεξε ως διάδοχό του ο Νουρσουλτά Ναζαρμπάγιεφ όταν παραιτήθηκε το 2019, έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία, δεν έχει πολιτικό αντίπαλο στο κοινοβούλιο.

Ο Τοκάγιεφ ανέφερε μέσω του Twitter ότι θα συγκαλέσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών και τους κάλεσε να συμπεριφέρονται «με υπευθυνότητα» και να είναι ανοιχτοί στον «διάλογο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μαρκόπουλος: Κανένας χωρίς θέρμανση, τροπολογία για πετρέλαιο 14/10

Η κυβέρνηση επεκτείνει την επιδότηση πετρελαίου ώστε να καλύψει και τη θέρμανση, με στόχο κανείς Έλληνας να μη μείνει χωρίς θέρμανση. Η επιδότηση θα καθορίζεται με απόφαση ως τις 15 Οκτωβρίου και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ σταμάτησαν 90 φορτία καυσίμων με προορισμό την Κούβα

Οι αμερικανικές αρχές ανέκοψαν 90 φορτία καυσίμων αξίας 3 εκατ. δολαρίων με προορισμό την Κούβα, στο πλαίσιο του πετρελαϊκού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί φέτος. Τα περισσότερα ανευρέθηκαν στη Φλόριντα και τα υπόλοιπα στο Τέξας.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Έτοιμοι να παρέμβουμε ξανά για μείωση τιμών στα καύσιμα

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε από το Σπλιτ πως η κυβέρνησή της εξετάζει χρήση κυλιόμενων φόρων για να περιοριστεί η αύξηση τιμών στα καύσιμα, αξιοποιώντας επιπλέον έσοδα ΦΠΑ, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΕ: Επίσπευση αποδέσμευσης 100 εκατ. βαρελιών στρατηγικών αποθεμάτων

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υποστηρίζει την ταχύτερη αποδέσμευση 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, με έμφαση στα αποθέματα ντίζελ. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα για επανεξέταση της κατάστασης.
Σημαίες Ρωσίας Λευκορωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λευκορωσία: Μείωση εφοδιασμού καυσίμων προς Ρωσία τον Σεπτέμβριο

Η Λευκορωσία μείωσε τις σιδηροδρομικές εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο λόγω συντήρησης διυλιστηρίου, ωστόσο οι ποσότητες παρέμειναν πάνω από τον μέσο όρο του έτους, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εγκρίνει την αφορολόγητη αγορά ντίζελ σε όλους τους Αμερικανούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νεμπράσκα, υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει την αφορολόγητη αγορά κόκκινου ντίζελ για αγροτικά και εκτός δρόμου μηχανήματα, πετώντας τον μαρκαδόρο στο πλήθος των οπαδών του.