ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

CDC: Το εμβόλιο δεν σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και λιποβαρή νεογνά

Τα αποτελέσματα μελέτης στηρίζουν τη σύσταση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ο εμβολιασμός για την Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνδέεται με πρόωρο τοκετό και λιποβαρή νεογνά, σύμφωνα με μια μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) σήμερα.

Το ποσοστό πρόωρου τοκετού ανήλθε στο 4,9% μεταξύ των 10.000 και πλέον γυναικών που είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19. Συγκριτικά, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 7% μεταξύ 36.000 ανεμβολίαστων γυναικών, ανέφεραν οι ερευνητές στην εβδομαδιαία έκθεσή τους για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Η διαφορά αυτή δεν θεωρείται σημαντική από στατιστικής άποψης.

Επιπλέον, το εμβόλιο δεν αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης ενός βρέφους με βάρος μικρότερο από το κανονικό. Τα αποτελέσματα της μελέτης στηρίζουν τη σύσταση των CDC αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της κύησης.

«Οι αποδείξεις για τα οφέλη του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνεχίζουν να αυξάνονται, συμπεριλαμβανομένης και της ανίχνευσης αντισωμάτων στο ομφάλιο αίμα» γράφουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι οι έγκυες που πάσχουν από Covid-19 αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και να πεθάνουν.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη έμειναν έγκυες μεταξύ Μαΐου-Οκτωβρίου 2020, δηλαδή πριν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια. Σχεδόν όλες όσες εμβολιάστηκαν το έκαναν κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης. Περίπου το 96% έκανε τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου mRNA, είτε της Pfizer-BioNTech, είτε της Moderna. Οι υπόλοιπες έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στα αποτελέσματα ανάλογα με τον χρόνο του εμβολιασμού ή το ποιο εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από οκτώ οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης σε έξι Πολιτείες των ΗΠΑ. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι επειδή μελέτησαν δεδομένα που είχαν συλλεχθεί για άλλους σκοπούς, μπορεί να μην έλαβαν γνώση κάποιων εμβολιασμών.

Δεν διέθεταν επίσης πληροφορίες για τυχόν ιστορικό επιπλοκών που μπορεί να είχαν στο παρελθόν οι γυναίκες αυτές, σε προηγούμενες εγκυμοσύνες τους. Στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες για τους εμβολιασμούς κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όπως επίσης και για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, καθώς δεν ήταν διαθέσιμες εκείνη την περίοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο υγειονομικός περιορισμός ένας από τους τελευταίους που παρέμεναν ακόμη σε ισχύ στις ΗΠΑ, είχε οδηγήσει στην απόταξη περίπου 8.000 ανθρώπων, 3.717 Πεζοναυτών, 1.816 μελών του στρατού ξηράς και 2.064 του ναυτικού.
Koronoios, Corona Virus, Omikron, emvolio, vaccine
ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτες: Απαραίτητες οι ενισχυτικές δόσεις για τη μάχη κατά της Όμικρον

Οι μελέτες αυτές ήταν από τις πρώτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχουν οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων στην καταπολέμηση της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον.
pfizer, biontech, koronoios, emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αναμνηστική δόση για τους εφήβους 12-15 ετών συνιστούν τα CDC

Σε ανακοίνωσή του, ο φορέας επιβεβαίωσε πως πλέον συνιστά όλοι οι έφηβοι 12 ως 17 ετών να λαμβάνουν ενισχυτική δόση 5 μήνες αφού ολοκληρώσουν το σχήμα εμβολιασμού τους με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.