ΓΔ: 2488.15 -0.95% Τζίρος: 89.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:14:34
Φωτο: ΑΠΕ

Καζακστάν: Περισσότεροι από χίλιοι τραυματίες στις διαδηλώσεις

Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της έστειλαν ειρηνευτική δύναμη, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 62 διαδηλωτές νοσηλεύονται στην εντατική, με τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης των ταραχών να είναι αμυδρές.

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που συγκλονίζουν το Καζακστάν εδώ και μέρες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη δημόσια τηλεόραση.

«Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μετά τις ταραχές σε διάφορες περιοχές του Καζακστάν, σχεδόν 400 από αυτούς νοσηλεύονται και 62 βρίσκονται στην εντατική», διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Άτζαρ Γκίνιατ σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24, τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

"Δεκάδες" διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε κατά την προσπάθειά τους να εισβάλλουν σε διοικητικά κτίρια στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία.

«Τη νύχτα που πέρασε, οι δυνάμεις των εξτρεμιστών αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στα διοικητικά κτίρια, το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Αλμάτι, όπως και στις τοπικές υπηρεσίες και τα αστυνομικά τμήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σαλτανάτ Αζίρμπεκ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax-Kazakhstan, TASS και Ria Novosti. «Δεκάδες επιτιθέμενοι εξαλείφθηκαν και αυτή την ώρα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων τους», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση διεξάγεται σε μια από τις συνοικίες της Αλμάτι, στην οποία οι ταραχές ήταν οι πιο βίαιες.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καταστήματα που έχουν λεηλατηθεί και κάποια διοικητικά κτίρια να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στην Αλμάτι, ενώ ακούγονται πυρά αυτόματων όπλων.

Παράλληλα η Ρωσία και οι σύμμαχοί της του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ανακοίνωσαν σήμερα την αποστολή ενός πρώτου αποσπάσματος «συλλογικής δύναμης διατήρησης της ειρήνης» στο Καζακστάν, κατόπιν αιτήματος της χώρας αυτής.

«Μια συλλογική δύναμη διατήρησης της ειρήνης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) εστάλη στο Καζακστάν για περιορισμένη χρονική περίοδο για την σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης», αναφέρει η στρατιωτική αυτή συμμαχία σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο Telegram από την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αυτής δύναμης που περιλαμβάνει στρατιώτες από άλλες τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αναφέρει επίσης η γραμματεία του CSTO σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ανάπτυξη της δύναμης αυτής γίνεται σε ανταπόκριση σε αίτημα του προέδρου του Καζακστάν για να βοηθήσει στην σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα η οποία συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών καυσίμου.

Η γραμματεία σημείωσε ότι βασικό καθήκον της ειρηνευτικής δύναμης θα είναι η προστασία σημαντικών κρατικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η παροχή βοήθειας στις δυνάμεις διατήρησης του νόμου και της τάξης του Καζακστάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά από την Ευρώπη να μην στηρίζει τη «παράνομη» απόφαση για Νότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα κάλεσε την ΕΕ να μη στηρίζει την «παράνομη απόφαση» για τη Νότια Σινική Θάλασσα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει δικαίωμα σχολιασμού σε κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις, μετά από αντίστοιχες ευρωπαϊκές δηλώσεις.
Ορίζοντας της Σανγκάης νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Σανγκάη: Δεύτερη παγκοσμίως ως ναυτιλιακό κέντρο, σύμφωνα με ISCDI

Η Σανγκάη ανέβηκε στη 2η θέση των ναυτιλιακών κέντρων παγκοσμίως, βάσει της ετήσιας έκθεσης Xinhua-Baltic ISCDI, ξεπερνώντας το Λονδίνο και πίσω μόνο από τη Σιγκαπούρη, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοσή της από το 2014.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη σε Ιαπωνία, Βιετνάμ και Νότια Κορέα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, θα επισκεφτεί Ιαπωνία, Βιετνάμ και Κορέα από 14 έως 21 Ιουλίου. Πρώτος σταθμός το Τόκιο, όπου θα συναντήσει τον Taro Kono και θα μιλήσει σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών για τη νέα διεθνή τάξη.
Πολεμικό πλοίο Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Άκυρες οι αξιώσεις της Κίνας για τη Νότια Σινική Θάλασσα, λένε 14 κράτη

Η Κίνα δεν έχει νομική βάση για τις διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα, αναφέρουν ΗΠΑ, Ιαπωνία, Φιλιππίνες και άλλες χώρες, με αφορμή τα 10 χρόνια από την απόφαση του δικαστηρίου που το Πεκίνο εξακολουθεί να απορρίπτει.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κιμ Γιονγκ Ούν παρακολουθεί νέα ναυτική άσκηση

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε δοκιμές πυραύλων και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου του νέου αντιτορπιλικού Kang Kon. Διέταξε την ολοκλήρωση των δοκιμών και την ένταξη του πλοίου στο ναυτικό σε δύο μήνες, αναφέρει το KCNA.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κιμ: Η Βόρεια Κορέα εξοπλίζει πολεμικά πλοία με πυρηνικά όπλα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Βόρειας Κορέας εξοπλίζεται με πυρηνικά και ζήτησε τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων 10.000 τόνων, σύμφωνα με κρατικό μέσο, κατά την τελετή ένταξης πολεμικού πλοίου στην υπηρεσία.