ΓΔ: 2442.92 -0.35% Τζίρος: 4.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:36
mplinken-blinken
Φώτο: Shutterstock

Τι είπαν Μπλίνκεν και Μπορέλ για την Ουκρανία

Συζήτησαν τις διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές δεσμεύσεις μετά τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσική Ομοσπονδία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και υπογράμμισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το ζήτημα της συγκέντρωσης στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της κατάστασης μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, οι δύο άνδρες «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην [εθνική] κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ».

Επίσης, συζήτησαν τις διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές δεσμεύσεις μετά τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσική Ομοσπονδία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και υπογράμμισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα γίνει σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συμμετοχή της και να διατηρήσουν στενή επαφή σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Οι ΗΠΑ ξέρουν ότι δεν γίνεται διαμεσολάβηση μεροληπτικά

Το Κρεμλίνο αναγνωρίζει τις προσπάθειες Τραμπ για μεσολάβηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά θεωρεί πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ουδέτερες όσο στηρίζουν τη μία πλευρά. Ρωσία: «Βαθύτατα ευγνώμονες» για τις προσπάθειες των ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Ζελένσκι τα πηγαίνει «μάλλον καλά» στον πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι «τα πάει μάλλον καλά» στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, προσθέτοντας πως «αντέχει». Την περασμένη εβδομάδα, φάνηκε αλλαγή στάσης υπέρ του Κιέβου από τον πρόεδρο στη G7 στη Γαλλία.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδός πρωθυπουργός: Καθοριστική η πίεση ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ρομπ Γέτεν, δήλωσε ότι η πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία είναι κρίσιμη για ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, αλλά η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για συνομιλίες που θα φέρουν δίκαιη λύση.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Είχα πάντα εμπιστοσύνη στον Τραμπ, κρατά πάντα τις υποσχέσεις του

Ο Μακρόν δήλωσε ότι πάντα είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ, επισημαίνοντας πως τηρούσε τις δεσμεύσεις του, παρά τις διαφωνίες τους. Υποδέχθηκε θερμά τον Τραμπ στη G7, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φύγει νωρίς πέρυσι.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Είχα εποικοδομητικές συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε καλές συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία, αποφεύγοντας να πει αν θεωρεί τον Πούτιν υπεύθυνο για τη σύγκρουση, ενώ σημείωσε ότι προσπαθεί να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ακλόνητη υποστήριξη της Ουκρανίας από τους ηγέτες της G7 στη σύνοδο του Εβιάν

Οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν ακλόνητη στήριξη στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας το σθένος της και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη χώρα με αντιαεροπορικά συστήματα, νέα όπλα και μέσα μακρού βεληνεκούς, δημιουργώντας νέα δυναμική.