ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
halkbank
Πηγή: Shutterstock

Ράλι 8,5% για τη μετοχή της Halkbank μετά την αναβολή δικαστηρίου σε ΗΠΑ

Η τουρκική τράπεζα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικατήριο των ΗΠΑ, καταθέτοντας έφεση και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει παραβιάσει το εμπάργκο κατά του Ιράν.

Ράλι, με κέρδη που έφθασαν έως και το 8,5%, εμφανίζει η μετοχή της τουρκικής τράπεζας Halkbank στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής της από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ. 

Αιτία της αναβολής για το δικαστήριο της τουρκικής τράπεζας, η οποία κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι έσπασε το εμπάργκο κατά του Ιράν, το γεγονός ότι πρώτα θα πρέπει να εκδικαστεί έφεσή της στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατά της πρωτόδικης απόφασης που την καταδίκαζε. 

«Η τράπεζα θα καταθέσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου η διαδικασία στο περιφερειακό δικαστήριο θα αναβληθεί έως ότου εκδικαστεί η έφεση», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήταν αντίθετο με την αναβολή, καθώς θεωρεί ότι η «γραμμή υπεράσπισης» της Halkbank δεν ευσταθεί. 

Η ίδια η τράπεζα δηλώνει ότι δεν έχει σπάσει το εμπάργκο κατά του Ιράν και αρνείται τις κατηγορίες ότι «διοχέτευσε» στην Τεχεράνη ποσό 20 δις. δολαρίων, εκ του οποίου ένα δις. «ξεπλύθηκε» μέσω του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Πάντως η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι που μπορεί να βοηθήσει την τράπεζα να «γλιτώσει», καθώς, όπως αναφέρει το Reuters, συνήθως απορρίπτει τέτοιου είδους εφέσεις. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Anastasiadis, Kypros, kipros
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Ζήτησε παρέμβαση ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την Τουρκία για να υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας, εγκαινίασαν Στρατηγικό Μηχανισμό

Θα συζητήσουν για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τομέων κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.