ΓΔ: 873.68 1.19% Τζίρος: 47.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:24:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Fed: «Σύντομα» η αύξηση επιτοκίων, τι δηλώνει ο Τζ. Πάουελ

Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για την αγορά η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας. Προαναγγέλλει αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο. «Αρκετά περιθώρια για αυξήσεις επιτοκίων» βλέπει ο Πάουλ, γύρισμα στη Wall Street.

Μια αποστροφή του λόγου του Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις ανακοινώσεις της Fed ήταν αρκετή για να θορυβηθεί η Wall Street, να χαθούν τα κέρδη των βασικών δεικτών και να γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος: «Υπάρχουν αρκετά περιθώρια για αυξήσεις επιτοκίων, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο διοικητής της Fed, προκαλώντας ανησυχία στο χρηματιστήριο.

Νωρίτερα, η ανακοίνωση της Fed είχε αξιολογηθεί ως λιγότερο αυστηρή από όσο ανέμενε η Wall Street, προκαλώντας αρχικά ανοδική κίνηση των δεικτών, με τον NASDAQ να φθάνει ως το +3,30%. Η Fed όπως αναμενόταν αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 0 - 0,25% προαναγγέλλοντας ότι «σύντομα θα αποφασίσει την αύξησή του», δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «με τον πληθωρισμό να ξεπερνά αρκετά το 2% και την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή, η Επιτροπή Ανοικτών Αγορών προβλέπει ότι σύντομα θα έρθει ο κατάλληλος χρόνος για να αυξηθεί ο στόχος για το ομοσπονδιακό επιτόκιο». 

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των αγορών ομολόγων, η Fed αποφάσισε ότι οι αγορές θα εξακολουθήσουν να μειώνονται μέχρι να σταματήσουν εντελώς στις αρχές Μαρτίου. Σχετικά με τη μείωση του ισολογισμού της Fed, διευκρινίσθηκε από τον Πάουελ ότι αυτή δεν θα αποτελέσει μέσο της νομισματικής πολιτικής, αφού τα επιτόκια θα παραμείνουν το βασικό μέσο, ενώ ο ισολογισμός θα συρρικνωθεί προοδευτικά, μέσα από τις λήξεις των τίτλων που κατέχει η Fed.

Παρά το γεγονός ότι η Fed προαναγγέλλει ένα σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι οι συνεχιζόμενες αγορές τίτλων και τον Φεβρουάριο θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των αγορών, τις διευκολυντικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τελικά θα υποστηρίξουν τη ροή πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα καταλήγει τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να εκτιμά τη νομισματική πολιτική παρακολουθώντας τις πληροφορίες για τις οικονομικές προοπτικές και θα παραμείνει σε ετοιμότητα για να προσαρμόσει κατάλληλα την νομισματική πολιτική εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επίτευξη στόχων για τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% από τη Fed για πρώτη φορά από το 2000

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δηλώνει την ανησυχία της για την πορεία του πληθωρισμού, ενώ αρχίζει και τη μείωση του χαρτοφυλακίου τίτλων. Θετικά αντιδρά η Wall, καθώς είχε προεξοφληθεί η απόφαση.
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμη η Fed για αύξηση επιτοκίων και συρρίκνωση του ισολογισμού

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι επεσήμαναν, ότι αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί χαμηλότερα, τότε η τράπεζα θα είναι κατάλληλο να αποσύρει τη νομισματική τόνωση ταχύτερα.