ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:14:36
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
Οι σημαίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας δίπλα-δίπλα, συμβολίζοντας διπλωματικές σχέσεις ή διαπραγματεύσεις.

ΗΠΑ και Ρωσία εκκενώνουν τις πρεσβείες τους στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έδωσε σήμερα εντολή για την απόσυρση του μη αναγκαίου προσωπικού της, με την Ουάσιγκτον να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

«Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια ενίσχυση του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ένας δείκτης μιας ενδεχόμενης σημαντικής στρατιωτικής δράσης», αναφέρει η πρεσβεία στο Κίεβο, σε μήνυμά της στο Twitter.

Παράλληλα οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως, είπαν σήμερα στο Ρόιτερς δύο διπλωματικές πηγές, εν μέσω των φόβων για μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Ο ΟΑΣΕ δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά. Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.

Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.

Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Βρετανία αποφάσισε να μετακινήσει τα μέλη της στον ΟΑΣΕ από τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Ουκρανίας σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Η Ρωσία κατηγορεί τα δυτικά κράτη ότι διασπείρουν ψέματα.

Την ίδια ώρα η Ρωσία άρχισε να μειώνει τη διπλωματική της παρουσία στην Ουκρανία, δηλώνοντας σήμερα ότι φοβάται «προκλήσεις» από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή «τρίτες χώρες».

«Φοβούμενη πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών, αποφασίσαμε μια κάποια βελτιστοποίηση του προσωπικού των ρωσικών εκπροσωπήσεων στην Ουκρανία», δηλώνει η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας σε ερώτηση μέσων ενημέρωσης όσον αφορά τη μείωση της παρουσίας της στη γειτονική φιλοδυτική χώρα.

«Δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχουν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στο Κίεβο (...) συμπεραίνουμε ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας είναι προφανώς ενήμεροι για κάποιες ενέργειες που προετοιμάζονται στην Ουκρανία οι οποίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν σημαντικά την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας», προσθέτει η Μ. Ζαχάροβα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Λαβρόφ-Ρούμπιο για διμερείς σχέσεις και διεθνή θέματα

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Μάρκο Ρούμπιο συζήτησαν τηλεφωνικά για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ και διεθνή ζητήματα, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να χαρακτηρίζει τη συνομιλία εποικοδομητική και επαγγελματική.
Αμερικανοί στρατιώτες στολών
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν δίνει σε Κίνα και Ρωσία ευκαιρία να μελετήσουν τον στρατό των ΗΠΑ

Ο πόλεμος στο Ιράν πρόσφερε σε Κίνα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και τη χρήση νέων οπλικών συστημάτων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Ντμίτρι Μεντβέντεφ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Οι ΗΠΑ ακατάλληλες ως μεσολαβητής σε διεθνείς συγκρούσεις

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί μεσολαβητές σε διεθνείς συγκρούσεις, επικρίνοντας τη στάση τους, ενώ διαφοροποιείται από την επίσημη θέση του Κρεμλίνου για τον ρόλο τους σε Ρωσία-Ουκρανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Χρονικό όριο στην πρώτη γραμμή - Ζελένσκι ζητά διευκρινίσεις για κατάπαυση πυρός

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων όρισε ανώτατο όριο δύο μηνών για υπηρεσία στην πρώτη γραμμή, με σκοπό την ανακούφιση των στρατιωτών και τη διαχείριση έλλειψης προσωπικού στο μακροχρόνιο πόλεμο με τη Ρωσία.