ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έτοιμη η Fed για αύξηση επιτοκίων και συρρίκνωση του ισολογισμού

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι επεσήμαναν, ότι αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί χαμηλότερα, τότε η τράπεζα θα είναι κατάλληλο να αποσύρει τη νομισματική τόνωση ταχύτερα.

Έτοιμη να προχωρήσει σύντομα σε μια αύξηση των επιτοκίων και να συρρικνώσει τον ισολογισμό της εμφανίζεται η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα.

Όπως επισημαίνεται στα πρακτικά, «οι περισσότεροι συμμετέχοντες επεσήμαναν, ότι, αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί χαμηλότερα, όπως αναμένουν να συμβεί, τότε η Fed θα είναι κατάλληλο να αποσύρει τη νομισματική τόνωση με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμένεται τώρα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζήτησαν την έναρξη της συρρίκνωσης του ισολογισμού. «Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι υπό το φως του υψηλού επιπέδου των χρεογράφων που έχει η Fed στην κατοχή της μια σημαντική μείωση του ισολογισμού θα ήταν πιθανότατα κατάλληλη» σημειώνεται.

«Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η κατάλληλη πολιτική θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές και από τους κινδύνους που ενέχουν για τις προοπτικές», επισημαίνουν τα πρακτικά. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της τράπεζας «θα επικαιροποιούν τις αξιολογήσεις τους για την αρμόζουσα στάση πολιτικής σε κάθε συνεδρίαση», όπως τονίζεται.

Σύμφωνα με το CNBC, τα πρακτικά αποκαλύπτουν ότι οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου εξέφρασαν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τονίζοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να αποτελεί σημαντικό ρίσκο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA, HPA, Yelen
ΔΙΕΘΝΗ

Γέλεν: Παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος για την πορεία του πληθωρισμού

Η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση για να υποστηρίξει την προσπάθεια της Fed, μειώνοντας το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των υπηρεσιών υγείας
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% από τη Fed για πρώτη φορά από το 2000

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δηλώνει την ανησυχία της για την πορεία του πληθωρισμού, ενώ αρχίζει και τη μείωση του χαρτοφυλακίου τίτλων. Θετικά αντιδρά η Wall, καθώς είχε προεξοφληθεί η απόφαση.