ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Κυνήγι» περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών άρχισε το G7

Η κίνηση αυτή «θα προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες σε ισχυρά πρόσωπα γύρω από τον Πούτιν και θα καταστήσει σαφές ότι κανένας δεν είναι πέρα από τη συλλογική προσέγγισή μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ομάδα δράσης για το πάγωμα και για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε μέλη της ρωσικής ελίτ θα συγκροτήσει η ομάδα χωρών G7, καθώς στοχεύει στην κλιμάκωση της άσκησης πίεσης στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η κίνηση αυτή «θα προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες σε ισχυρά πρόσωπα γύρω από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και θα καταστήσει σαφές ότι κανένας δεν είναι πέρα από τη συλλογική προσέγγισή μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γέλεν έπειτα από μία ψηφιακή διάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της G7.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη χθεσινή ομιλία του απείλησε εξάλλου τους ρώσους «ολιγάρχες» ότι η Ουάσινγκτον και σύμμαχοί της θα κατασχέσουν «τις θαλαμηγούς, τα πολυτελή διαμερίσματα και τα ιδιωτικά αεροσκάφη» τους, που απέκτησαν κατ’ αυτόν διαπράττοντας «εγκλήματα» που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχηματίζει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να «καταδιώξει», όπως είπε.

Η G7 θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την απομάκρυνση σημαντικών ρωσικών οικονομικών ιδρυμάτων από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, όπως είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η αναφερόμενη ομάδα χωρών αναφέρει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα «θα περιορίσουν την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να χρηματοδοτεί την εισβολή».

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις επιθετικές ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση».

Οι κυρώσεις είχαν άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία με ουρές ανθρώπων να σχηματίζονται έξω από τράπεζες, καθώς οι Ρώσοι έσπευσαν για να διασώσουν τις οικονομίες τους.

Η πετρελαϊκή εταιρία Royal Dutch Shell Plc έγινε χθες, Τρίτη, η τελευταία μεγάλη εταιρία της Δύσης που αποχώρησε από τη Ρωσία.

Τα μέτρα περιορίζουν τη χρήση περίπου 580 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Μόσχα, για την υπεράσπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο, αν η Ρωσία μπορεί να βρει άλλα κανάλια εμπορικών συνεργασιών και χρηματοδότησης της οικονομίας της.

Κυρίως κινεζικές επιχειρήσεις και τράπεζες αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις συνέπειες των κυρώσεων στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, με τους διακανονισμούς για μεταβιβάσεις οικονομικών ποσών σε γουάν να φαίνεται ότι αυξάνονται, εξαιτίας των υφιστάμενων περιορισμών για συναλλαγές στο αμερικανικό νόμισμα.

Νωρίτερα χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι η G7 αναμένει μία συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες για το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Θέλουμε να απομονώσουμε τη Ρωσία, πολιτικά, χρηματοπιστωτικά και οικονομικά», δήλωσε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους, μετά από μία ψηφιακή διάσκεψη, στην οποία προήδρευσε η Γερμανία.

«Είχαμε μία ανταλλαγή απόψεων για την υλοποίηση των κυρώσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και επίσης έχουμε ανταλλάξει προτάσεις για επιπρόσθετα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Κατά τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μία συμφωνία σε αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι οι επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού των δραστηριοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, αλλά και η εξαίρεση των ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών SWIFT, έχουν ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες.

«Το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», δήλωσε ο ίδιος, καθώς η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος μειώθηκε περίπου στα 112 ρούβλια ανά δολάριο, κατά τις χθεσινές συναλλαγές.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι δήλωσε ότι οι χώρες της G7 έδωσαν έμφαση στην ανάγκη στενής συνεργασίας τους, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Μόσχας στη διάρκεια των συνομιλιών, στις οποίες έλαβε μέρος και ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Μαρτσένκο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση των ηγετών της G7 για συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία

Η Κίνα και το Ιράν μπήκαν επίσης στο στόχαστρο του ανακοινωθέντος των G7 για την υλική υποστήριξή τους προς την Ρωσία. Δέσμευση για δράση κατά των τρίτων χωρών που υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση της G7 για υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στον Πούτιν

Για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί η G7 θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, αναφέρεται σε ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ενώ προειδοποιεί τη Ρωσία για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων.