ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Covid-19: Deltacron στη Γαλλία, σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην Κίνα

Ενώ στη Γαλλία εντοπίστηκαν κρούσματα από υβριδικά στελέχη του κορονοϊού που συνδυάζουν γονίδια από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων εδώ και δύο χρόνια. Σημαντικό το εμβόλιο για τη νόσηση από Όμικρον.

Κρούσματα από υβριδικά στελέχη του κορονοϊού που συνδυάζουν γονίδια από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, γι' αυτό λέγονται Deltacron, εντοπίστηκαν στη Γαλλία, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες. Συνολικά από την αρχή του έτους έχουν βρεθεί τουλάχιστον 17 ασθενείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που έχουν μολυνθεί από Deltacron.

Η πρώτη φορά που είχε γίνει ανακοίνωση περί ύπαρξης της Deltacron ήταν από Κύπριο επιστήμονα. Στη συνέχεια έτεινε να επικρατήσει η γνώμη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια παραλλαγή, αλλά ότι επρόκειτο περί λάθους. Τώρα όμως νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φιλίπ Κολσόν του ιατρικού Ινστιτούτου IHU Méditerranée Infection της Μασσαλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρεις ασθενείς στη νότια Γαλλία που έχουν μολυνθεί από μια παραλλαγή του κορονοϊού που συνδυάζει την πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον (υποπαραλλαγής ΒΑ.1) με το "σώμα" της Δέλτα.

'Αλλα δύο παρόμοια περιστατικά τύπου Deltacron εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία γενετικών ερευνών Helix, ενώ άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν αναφέρει την ανίχνευση ακόμη 12 κρουσμάτων Deltacron στην Ευρώπη από φέτος τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, όλα με πρωτεΐνη ακίδα από την Όμικρον και "σώμα" από τη Δέλτα, ανεβάζοντας έτσι σε 17 τον συνολικό αριθμό τέτοιων υβριδικών λοιμώξεων.

Λόγω των λίγων επιβεβαιωμένων περιστατικών, ο Κολσόν ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί κατά πόσο οι λοιμώξεις Deltacron είναι πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή νόσο.

Ο γενετικός ανασυνδυασμός των ανθρώπινων κορονοϊών - και όχι μόνο - λαμβάνει χώρα όταν δύο παραλλαγές του ιού μολύνουν το ίδιο κύτταρο. Όταν δύο παραλλαγές, όπως η Δέλτα και η Ομικρον, κυκλοφορούν παράλληλα στον πληθυσμό την ίδια χρονική περίοδο και στην ίδια περιοχή, αυτό δημιουργεί στον κορονοϊό ευκαιρίες για υβριδικό ανασυνδυασμό του. Ο Κολσόν δήλωσε ότι η ομάδα του σχεδίασε ένα μοριακό τεστ PCR που να μπορεί να ελέγχει γρήγορα τα δείγματα για τυχόν παρουσία της Deltacron.

 Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.03.03.22271812v1

Η Όμικρον στην Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 402 νέα κρούσματα covid-19, αριθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με χθες, με το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού να έχει πλέον εξαπλωθεί στο ένα τρίτο των επαρχιών της χώρας.

Ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τους απολογισμούς που ανακοινώνουν οι χώρες στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά για την Κίνα πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγράψει από τον Μάρτιο του 2020.

Η χώρα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην covid-19, γεγονός που της επέτρεψε να περιορίσει κατά πολύ την επιδημία, αν και με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Μόλις εντοπίζεται ένα κρούσμα οι αρχές επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στη διενέργεια πολλών και μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτή η προσέγγιση είναι βιώσιμη. Στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επεσήμανε το Σάββατο ότι η Κίνα θα πρέπει «συνεχώς να βελτιστοποιεί» τα μέτρα που λαμβάνει κατά της πανδημίας.

Η πλειονότητα των σημερινών νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν στην επαρχία Τζιλίν, στη βορειοανατολική Κίνα, που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, όπως και στην πόλη – λιμάνι Τσινγκντάο, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι τοπικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση.

Η πόλη Τζιλίν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, δεν έχει επιβάλει lockdown αλλά έχει ζητήσει από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στην Τσινγκντάο μόνο οι κάτοικοι των συνοικιών όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του Όμικρον υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ προς το παρόν.

Τον Οκτώβριο του 2020 η πόλη είχε υποβάλει σε διαγνωστικό τεστ το σύνολο των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της μετά τον εντοπισμό μερικών κρουσμάτων covid-19.

Πιο πρόσφατα, οι αρχές της Σιάν είχαν επιβάλει αυστηρό lockdown στην πόλη αυτή των 13 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια

Τα εμβόλια mRNA είναι άκρως αποτελεσματικά, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης με οποιαδήποτε παραλλαγή του κορονοϊού (Άλφα, Δέλτα και Όμικρον), όμως ειδικά κατά της Όμικρον χρειάζονται τρεις δόσεις προκειμένου να επιτευχθεί παρόμοιο επίπεδο ανοσιακής προστασίας με αυτό που παρέχουν οι δύο δόσεις έναντι των δύο προηγούμενων παραλλαγών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι, μολονότι η σοβαρότητα της Covid-19 στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Όμικρον είναι γενικά μικρότερη από ό,τι η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από τη Δέλτα, παρόλα αυτά οι ασθενείς με λοίμωξη Όμικρον έχουν ακόμη κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Βάντερμπιλτ του Τενεσί και Μίσιγκαν, με επικεφαλής τους δρ Ουέσλι Σελφ και δρ Άνταμ Λόρινγκ αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 11.690 ενήλικες με Covid-19 εισηγμένους σε 21 αμερικανικά νοσοκομεία μεταξύ Μαρτίου 2021-Ιανουαρίου 2022, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από κάποια από τις τρεις παραλλαγές Άλφα, Δέλτα ή Όμικρον, καθώς και 5.962 άτομα χωρίς κορονοϊό (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Διαπιστώθηκε ότι, μετά από δύο δόσεις εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna), η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού όσον αφορά την αποτροπή νοσηλείας ήταν μικρότερη (65%) αν κάποιος εμβολιασμένος είχε μολυνθεί από την Όμικρον, σε σχέση με λοίμωξη από Άλφα ή Δέλτα (85% έναντι και των δύο αυτών παραλλαγών). Όταν όμως κάποιος είχε κάνει και τρίτη ενισχυτική δόση, τότε η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας έναντι της Όμικρον ανέβαινε στο 86%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα αποτελεσματικότητας με τις δύο δόσεις έναντι των Άλφα και Δέλτα.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο, η Δέλτα σχετιζόταν με την μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς Covid-19, μετά η Άλφα και τελευταία η Όμικρον. Πάντως το 15% όλων των νοσηλευομένων ασθενών με Όμικρον (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) χρειάζονταν τελικά διασωλήνωση, ενώ το 7% πέθαιναν στο νοσοκομείο. Οι εμβολιασμένοι είχαν σημαντικά ηπιότερα συμπτώματα από τους ανεμβολίαστους, κάτι που αφορούσε και τις τρεις παραλλαγές.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι στην περίπτωση της Όμικρον μια τρίτη δόση εμβολίου mRNA είναι κρίσιμη για την προστασία των πληθυσμών από θανατηφόρα Covid-19 .

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.bmj.com/content/376/bmj-2021-069761

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία επεκτείνει τα υποχρεωτικά τεστ Covid για ταξιδιώτες από την Κίνα

Η Κίνα εγκατέλειψε την αυστηρή πολιτική της «μηδενικής COVID» στις αρχές Δεκεμβρίου μετά τις διαδηλώσεις κατά των περιορισμών επιτρέποντας στους πολίτες να ταξιδέψουν και στον ιό να εξαπλωθεί ραγδαία ανά τη χώρα.
podilata-ilektrika
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Παρίσι το ποδήλατο ξεπέρασε το αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid οι Παριζιάνοι ενθαρρύνονταν να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους το ποδήλατο και να αποφεύγουν με αυτόν τον τρόπο τον συνωστισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς, κάτι που έδωσε ώθηση στη χρήση του ποδηλάτου.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Εμανουέλ Μακρόν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Παρίσι

Η συζήτηση αφορούσε κυρίως την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, καθώς και στον τομέα της αεροναυπηγικής, ενώ η γαλλική πλευρά επανέλαβε την ανάγκη να ανοίξει η κινεζική αγορά στις γαλλικές επιχειρήσεις.
World-Health-Organization-WHO-POY-ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

O ΠΟΥ πιέζει το Πεκίνο να ενημερώσει για την προέλευση του Covid-19

Ο επικεφαλής του Oργανισμού ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις στην Κίνα για να μοιραστεί τις πληροφορίες της για την προέλευση της Covid-19, λέγοντας ότι, μέχρι να συμβεί αυτό, όλα τα σενάρια εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι.
ΔΙΕΘΝΗ

Να αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα στοχεύει η Γαλλία

Καθώς το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Παρίσι σε ορισμένους τομείς, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δεν θέλει η χώρα να αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.