ΓΔ: 818.97 -0.39% Τζίρος: 4.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:01:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μπορέλ: Ικανοποίηση για την υιοθέτηση της «Στρατηγικής Πυξίδας»

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους».

Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της στρατηγικής πυξίδας από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας της ΕΕ».

Με βάση την «Στρατηγική Πυξίδα», προκειμένου η ΕΕ να είναι σε θέση να ενεργεί γρήγορα και σθεναρά κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση, με εταίρους εάν είναι δυνατόν, αλλά και μόνη της όταν χρειάζεται, η ΕΕ θα προχωρήσει μεταξύ άλλων σε:

  • Δημιουργία μονάδας ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ με έως 5.000 στρατιώτες.
  • Διεξαγωγή τακτικών ασκήσεων σε ξηρά και θάλασσα
  • Ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας.
  • Ενίσχυση των πολιτικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων CSDP (Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας) της ΕΕ προωθώντας μια ταχεία και πιο ευέλικτη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι πλέον όλοι έχουν πεισθεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο από ένα γείτονα που είναι αποφασισμένος να διεξάγει πόλεμο. Η «Στρατηγική πυξίδα» περιλαμβάνει σαφή χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και την κάλυψη των «αμυντικών κενών», τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο Μπορέλ, ενώ πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος των αμυντικών δαπανών στην ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά από το σημερινό 1,5% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους», ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα υιοθετηθούν επισήμως εντός της εβδομάδας, παρά μόνο θα δοθούν «κατευθύνσεις» από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ υπήρξε πολιτική συμφωνία για επιπλέον βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία εκφράζει ο Μπορέλ σχετικά με την ασφάλεια της Μολδαβίας

Έντονη ανησυχία εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τα περιστατικά εκρήξεων σε κτίρια στην Υπερδνειστερία. Κλίμα ανησυχίας επικρατεί στην Μολδαβία, που φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές ξεπέρασαν τα 2 τρισεκατ. δολάρια το 2021

Οι πέντε χώρες στην κορυφή της κατάταξης ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία και η Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).