Φώτο: ΑΠΕ

Σύγκρουση συμφερόντων του πρωθυπουργού της Τσεχίας βρήκε η ΕΕ

Χθες Κυριακή ο μεγιστάνας και πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, επέμεινε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ότι τηρεί όλες τις νομικές του υποχρεώσεις.

Η εξέταση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων εξαιτίας της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του, παρότι έχει αναθέσει τη διαχείρισή της σε καταπιστευματοδόχους, ανέφερε στην ηλεκτρονική του έκδοση χθες Κυριακή το τσεχικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Respekt, επικαλούμενο δύο ενημερωμένες πηγές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως το δημοσίευμα. Το περιοδικό ανέφερε πως βασίζεται σε πληροφορίες από δύο πηγές εν γνώσει του περιεχομένου του πορίσματος.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επέδωσε το πόρισμα της εξέτασής της στις τσεχικές αρχές, ωστόσο επισήμανε ότι περιεχόμενό του είναι εμπιστευτικό, καθώς η διαδικασία συνεχίζεται.

Εκπρόσωπος του ομίλου Agrofert ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για τα ευρήματα της εξέτασης.

Οι εταιρείες του ομίλου Agrofert, του κυριότερου περιουσιακού στοιχείου του Αντρέι Μπάμπις — ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, έχει περιουσία που ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά — είναι ανάμεσα στους κυριότερους δικαιούχους ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ιδίως στον πρωτογενή τομέα της κεντροευρωπαϊκής χώρας.

Τη διοίκησή τους έχουν αναλάβει δύο διαχειριστές από το 2017· ο Μπάμπις επέλεξε αυτή τη λύση για να συμμορφωθεί με την τσεχική νομοθεσία για τις συγκρούσεις συμφερόντων.

Χθες Κυριακή ο μεγιστάνας και πρωθυπουργός της Τσεχίας επέμεινε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ότι τηρεί όλες τις νομικές του υποχρεώσεις.

Το προκαταρκτικό πόρισμα της εξέτασης, που είχε διαρρεύσει στον Τύπο τον Ιούνιο, άφηνε να εννοηθεί ότι η Τσεχία ενδέχεται να κληθεί να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων που έλαβαν οι εταιρείες του ομίλου Agrofert.

Η έρευνα της ΕΕ πυροδότησε, εν μέρει τουλάχιστον, τις διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εναντίον του Αντρέι Μπάμπις την άνοιξη και το φθινόπωρο — επρόκειτο για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της τελευταίας 30ετίας, μετά την πτώση του σοσιαλισμού στην Τσεχία. Μολαταύτα, το κόμμα ANO του Μπάμπις παραμένει το πιο δημοφιλές στη χώρα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Τσεχίας, που είναι αρμόδιο για τον χειρισμό της υπόθεσης, περιορίστηκε να αναφέρει ότι το πόρισμα παρελήφθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Καταγγέλλει απειλές από τον πρωθυπουργό σε αποστολή του στην Τσεχία

Παράλληλα με την αποστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των πολιτικών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του πρωθυπουργού Μπάμπις.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 30 εκατ. εμβόλια κατά της COVID-19

Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει μια ανακοίνωση που είχε γίνει στις 31 Ιουλίου από τις δύο εταιρίες και ακολουθεί μια προγενέστερη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την AstraZeneca για έως 400 εκατ. εμβόλια.