ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
google, artificial intelligence
Φώτο: Shutterstock

Ύστατη προσπάθεια της Google για τα πρόστιμα στους ψηφιακούς κολοσσούς

Μετά την συμφωνία των ευρωπαίων για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιβληθεί στους τεχνολογικούς κολοσσούς που θα έχουν 6 μήνες για να συμμορφωθούν, η Google θα πραγματοποιήσει συζητήσεις με την Ευρωπαία επίτροπο Μαγκρέτ Βερστάγκερ.

Μετά από πρόστιμα δισεκατομμυρίων και ενώ σφίγγει ο κλοιός για τους τεχνολογικούς κολοσσούς στην Ευρώπη, ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Σουντάι Πιτσάι, θα συναντηθεί με την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της Ευρώπης Μαγκρέτ Βερστάγκερ στις 30 Μαρτίου για να συζητήσουν θέματα ανταγωνισμού και ψηφιακής τεχνολογίας.

Την τελευταία δεκαετία η παγκοσμίως πιο δημοφιλής σελίδα αναζήτησης στο διαδίκτυο έχει δεχθεί πρόστιμα που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ για παρεμπόδιση αντιπάλων σε ιστότοπους σύγκρισης αγορών και διαδικτυακή διαφήμιση αναζήτησης και μέσω του λειτουργικού της συστήματος για κινητά Android. Ωστόσο τα προβλήματα για τον τεχνολογικό κολοσσό δεν σταματούν εδώ καθώς η Μαγκρέτ Βερστάγκερ ερευνά επίσης την μονάδα ψηφιακής διαφήμισης της Google και τη συμφωνία διαδικτυακής προβολής διαφημίσεων με την Meta.

Η Βερστάγκερ έχει επίσης προτείνει κανόνες που θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Google και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ να αλλάξουν τα βασικά επιχειρηματικά τους μοντέλα. Ειδικότερα την Πέμπτη συμφωνήθηκαν οι νέοι σκληροί κανόνες που στοχεύουν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβριο όπως δήλωσε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες, που έχει προτείνει εδώ και ένα χρόνο η Βεστάγκερ και περιλαμβάνονται στο Digital Market Act μπορεί να επιφέρει πρόστιμα από το 10% έως και το 20% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου στους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Amazon, Apple, Meta, Alphabet και Microsoft όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και απαγορεύσεις για εξαγορές. Για παράδειγμα, η Amazon, με κύκλο εργασιών 386 δισ. δολ. το 2020, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα 77 δισ. δολ.

Όπως είχε ανακοινωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, το κείμενο που εγκρίθηκε έχει πέντε βασικούς άξονες:

  1. Τέλος στις αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές που εφαρμόζουν οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες,
  2. Πρόσθετες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις για τις εταιρείες που δρουν ως «ρυθμιστές πρόσβασης» στην αγορά,
  3. Αρμόδια για την εφαρμογή των κανόνων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές,
  4. Περιορισμοί στις επιθετικές εξαγορές που στοχεύουν στη διάλυση των μικρών επιχειρήσεων,
  5. Πρόστιμα που κυμαίνονται από 4% έως 20% του συνολικού κύκλου εργασιών  

Η πρόταση σχετικά με τη θέσπιση της νομοθετικής πράξης για τις ψηφιακές αγορές απαγορεύει ορισμένες πρακτικές που εφαρμόζουν οι μεγάλες πλατφόρμες, όταν αυτές δρουν με την ιδιότητα του «ρυθμιστή πρόσβασης» στην αγορά (gatekeeper). Δίνει επίσης τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διενεργεί ελέγχους στην αγορά και να επιβάλλει κυρώσεις στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.

Οι εταιρείες που ορίζονται ως διαδικτυακοί gatekeepers που ελέγχουν την πρόσβαση στις πλατφόρμες τους και τα δεδομένα που παράγονται εκεί ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν τις βασικές επιχειρηματικές πρακτικές τους στην Ευρώπη και θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Σύμφωνα με τον Digital Markets Act, οι τεχνολογικοί γίγαντες θα πρέπει να καταστήσουν τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων τους διαλειτουργικές και να παρέχουν στους επιχειρηματικούς χρήστες πρόσβαση στα δεδομένα τους. Οι επιχειρήσεις χρήστες θα μπορούν να προωθούν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες σε μια πλατφόρμα και να επιτυγχάνουν συμφωνίες με πελάτες εκτός πλατφορμών.

Οι κανόνες απαγορεύουν στις εταιρείες να προτιμούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των αντιπάλων τους ή να εμποδίζουν τους χρήστες να αφαιρούν προεγκατεστημένο λογισμικό ή εφαρμογές. Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν για εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία 75 δισ. ευρώ, 7,5 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο και τουλάχιστον 45 εκατ. μηνιαίους χρήστες.

Ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν είχε δηλώσει την Παρασκευή σε tweet ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει δίκαιες και ανοιχτές ψηφιακές αγορές, ενώ η Μαγκρέτ Βερστάγκερ είχε αναφέρει πως «αυτό που θέλουμε είναι απλό: δίκαιες αγορές και στην ψηφιακή. Οι μεγάλες πλατφόρμες gatekeeper έχουν αποτρέψει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από το όφελος των ανταγωνιστικών ψηφιακών αγορών».

Επίσης ο ευρωβουλευτής Αντρέας Σουάμπ, ο οποίος είχε διευθύνει τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πως «αυτό σημαίνει ότι ο καιρός των υποθέσεων αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που τραβούσαν σε μάκρος, κατά τις οποίες οι αρχές υστερούσαν σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, έχει τελειώσει».

Η Apple, η οποία έχει ασκήσει έντονη πίεση κατά των νέων ευρωπαιϊκών κανόννων, επανέλαβε τις ανησυχίες της.  Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, «παραμένουμε ανήσυχοι ότι ορισμένες διατάξεις του DMA θα δημιουργήσουν περιττές ευπάθειες στο απόρρητο και την ασφάλεια για τους χρήστες μας, ενώ άλλες θα μας απαγορεύσουν να χρεώνουμε για πνευματική ιδιοκτησία στην οποία επενδύουμε πολλά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Google, η οποία επίσης εκφράσει τις ανησυχίες της σημείωσε σε ανακοίνωσή της πως «ενώ υποστηρίζουμε πολλές από τις φιλοδοξίες του DMA σχετικά με την επιλογή των καταναλωτών και τη διαλειτουργικότητα, ανησυχούμε ότι ορισμένοι από αυτούς τους κανόνες θα μπορούσαν να μειώσουν την καινοτομία και τις επιλογές που είναι διαθέσιμες στους Ευρωπαίους. Θα χρειαστούμε τώρα λίγο χρόνο για να μελετήσουμε το τελικό κείμενο, να μιλήσουμε με τους ρυθμιστή και να βρούμε τι πρέπει να κάνουμε για να συμμορφωθούμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Google, Facebook, Microsoft στην κορυφή των δαπανών για lobbying

Ο τομέας της τεχνολογίας ξοδεύει περισσότερα από τους τομείς των φαρμάκων, των ορυκτών καυσίμων, των χημικών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που κυριαρχούσαν άλλοτε στην παρασκηνιακή πολιτική πίεση (lobbying).
ΔΙΕΘΝΗ

Τί αλλάζει για τους τεχνολογικούς κολοσσούς μετά την απόφαση της ΕΕ

Σε περίπτωση που κάποιος από τους έξι κολοσσούς δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στην Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές κινδυνεύει με πρόστιμα έως και 20% του παγκόσμιου τζίρου του.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γυναίκες με ηγετικές θέσεις εγκαταλείπουν τον τομέα της τεχνολογίας

Οι τεχνολογικές εταιρείες προάγουν την καινοτομία αλλά θέτουν τις γυναίκες εργαζόμενες μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην εξέλιξή τους και εξαντλητικά ωράρια εργασίας.