ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Eurostat: Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός προμηθευτής της Ε.Ε

Το μεγαλύτερο ποσοστό σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα προέρχεται από τη Ρωσία ενώ η Ε.Ε διαθέτει επάρκεια σε ποσοστό 42%. Tι αποφάσισαν Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ και Γερμανία για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η ΕΕ εισήγαγε το 58% της ενέργειας που κατανάλωσε το 2020, καθώς η δική της παραγωγή ικανοποιούσε μόνο το 42% των αναγκών της, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2020 αποτελούνταν από 35% πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, 24% φυσικό αέριο, 17% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 13% πυρηνική ενέργεια και 11% στερεά ορυκτά καύσιμα. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, που αποτελούν τα κύρια ενεργειακά προϊόντα του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ. Το 2020, οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας έφτασαν το 24,4% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Το φυσικό αέριο, ένα σημαντικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση στην ΕΕ, ήταν το καύσιμο με την υψηλότερη έκθεση στις εισαγωγές από τη Ρωσία. Το 2020, η ΕΕ έλαβε το 46% των εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ικανοποιώντας το 41% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας που προέρχεται από φυσικό αέριο.

Το αργό πετρέλαιο, βασικό αγαθό για την παραγωγή καυσίμων μεταφορών και της πετροχημικής βιομηχανίας, ήταν το καύσιμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση σε εισαγωγές από τη Ρωσία. Το 2020, η ΕΕ βασίστηκε στη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της, οι οποίες ικανοποίησαν το 37% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Τέλος, τα στερεά ορυκτά καύσιμα (όπως ο άνθρακας) είχαν τη χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, η οποία παρείχε το 19% της χρήσης στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Το 2020, η ΕΕ εισήγαγε το 53% σκληρού άνθρακα από τη Ρωσία, που αντιστοιχούσε στο 30% της κατανάλωσης στην ΕΕ.

H πενταμερής συμφώνησε σε απεξάρτηση

Οι ηγέτες της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση της αποφασιστικότητας των Δυτικών χωρών απέναντι στη Ρωσία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη να συνεργαστούν ώστε να αναδιαμορφώσουν τη διεθνή ενεργειακή αρχιτεκτονική και να περιορίσουν την εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει χαλάρωση της αποφασιστικότητας της Δύσης μέχρι να τερματιστεί η φρίκη στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Αγωνία για το ρωσικό αέριο στις Βρυξέλλες, σενάρια για διακοπή της ροής

Οι υπουργοί Ενέργειας θα προσπαθήσουν να βρουν κοινή απάντηση στην απαίτηση της Μόσχας για ρούβλια, αλλά στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθούν και οι προετοιμασίες για ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας. Τι θα γίνει με το πετρέλαιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζεντιλόνι: Η ΕΕ θα απεξαρτηθεί από ρωσικό πετρέλαιο και αέριο έως το 2027

Σε συνέντευξή του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%.
ΔΙΕΘΝΗ

Το 96% των παραγωγών πετρελαίου και αερίου επενδύει σε κοιτάσματα

Οι επενδυτικές δαπάνες του τομέα για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου «αυξήθηκαν κατά 30% και πλέον» από το 2021. Οι εταιρείες που μελετήθηκαν δαπάνησαν συνολικά 170,4 δισεκατομμύρια δολάρια.