ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Valdis Dombrovskis, Komision
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Θα υπάρξουν ενιαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η Ένωση θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Μόσχα και θα επιταχύνει την απεξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Η ενιαία αντίδραση κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι η Δύση και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενεργήσει ταχύτατα, κάτι που η ΕΕ απέδειξε και στην περίπτωση της πανδημίας. Το ίδιο αποτελεσματικά θα αντιδράσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τοποθετήσεις του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Κομισιόν, κ.  Β. Ντομπρόβσκις, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 
Η Ε.Ε. ομόφωνα προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επέτειναν την άνοδο των τιμών ενέργειας. Απαιτείται μεγαλύτερη πίεση κατά της Ρωσίας, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μεγάλη εξάρτηση της Ε.Ε. από το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα. Ήδη, ο αντίκτυπος από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο είναι εμφανής στην Ευρωπαϊκή οικονομία και αυτός θα γίνει εμφανής και στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτός θα είναι πιο περιορισμένος στην Ελλάδα, λόγω της μικρότερης έκθεσης της ελληνικής οικονομίας στη Ρωσία, πλην της ενέργειας.

Σε σχετική ερώτηση  για πληρωμή των ενεργειακών συμβολαίων με τη Ρωσία σε ρούβλια, ο κ. Ντομπρόβσκις ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη πάρει θέση. Πρόκειται για συμβόλαια σε ευρώ και δολάρια. Αν η ΕΕ υποκύψει και πληρώσει σε ρούβλια δεν θα είναι ποτέ ασφαλής. Όμως, τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Σε μια τέτοια ακραία περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι έντονες, αλλά ελεγχόμενες.
 
Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος αναμένεται να αποτυπωθεί και στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ωστόσο δεν προβλέπεται ότι θα ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία προωθεί ταχύτατα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Έχουν απομείνει μόνο μερικές μεταρρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια υγεία και το χρηματοοικονομικό τομέα και η έξοδος από την επαυξημένη εποπτεία.
 
Η Ε.Ε. πρόκειται να χρησιμοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και να προχωρήσει και σε άλλες αποφάσεις σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον απότομες αυξητικές τάσεις και να επουλωθούν οι πληγές από την κρίση. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, μόνο προσωρινά μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορούν να ληφθούν.
 
Αναφερόμενος τέλος στην στην κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων αμυντικών δαπανών, ύστερα από τον πόλεμο, ο κ. Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι αυτό έχει τεθεί στο τραπέζι και πρόκειται να συζητηθεί με τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά ζήτησε ο Σαρλ Μισέλ

Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Οδησσό σημειώνοντας ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται μπλοκαρισμένοι σε κοντέινερ και πλοία εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας.
xrysos
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο χρυσό προβλέπει το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων της ΕΕ με εκείνες των εταίρων της G7, ενώ το νέο πακέτο θα κάνει ακόμα πιο αυστηρό το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε βάρος προσώπων που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα».
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Επιπλέον ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ στέλνει η ΕΕ στην Ουκρανία

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει συνδράμει με 2,2 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της χώρας στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανάπτυξης, των τελωνείων και της άμυνας.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ξεπερνούν τις 10 οι χώρες που έχει διακοπή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν καταρτίσει σχέδια για τη διαχείριση και των τριών επιπέδων μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο - έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.
Karl-Nehamer- Austria
ΔΙΕΘΝΗ

Καγκελάριος Νεχάμερ: Eνδιάμεσο στάδιο πριν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Ο Νεχάμερ είπε επίσης ότι υποστηρίζει την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός νέου τύπου πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.