ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Enrico Letta, Italia
Φωτο: Shutterstock

Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2036 για να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ιταλικής κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα, η περίπτωση της Ουκρανίας θα πρέπει να εξετασθεί με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Αν λάβουμε υπόψη τα χρόνια που χρειάστηκαν για την ένταξη πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ, η Ουκρανία είναι πιθανό να ενταχθεί στην Ένωση το 2036. Είναι πάρα πολύς χρόνος και για τον λόγο αυτό προτείνω την δημιουργία ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας της ιταλικής κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα.

«Χρειάζεται μια δημιουργική προσέγγιση, πρέπει να βρεθούν λύσεις οι οποίες δεν υπάρχουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ξέρω ότι σε κάποια θέματα οι απόψεις των χωρών μελών διίστανται, αλλά τους τελευταίους δυο μήνες, παράλληλα, υπήρξε εντυπωσιακή πρόοδος», πρόσθεσε ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός.

Σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ρώμης, ο Λέτα πρόσθεσε ότι «οι αρχηγοί των κρατών της συνομοσπονδίας αυτής θα μπορούσαν να συνέρχονται αμέσως μετά τις συνόδους της Ένωσης, με στόχο να δίνεται ένα ενιαίο μήνυμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωτερικής αγοράς».

Σύμφωνα με την πρόταση του γραμματέα των Δημοκρατικών, μέλη της ευρωπαϊκής αυτής συνομοσπονδίας θα πρέπει να είναι οι εταίροι της ΕΕ, μαζί με την Ουκρανία, την Μολδαβία, την Γεωργία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Βοσνία και το Κόσοβο.

«Λέω ξεκάθαρα ότι, στην φάση αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει συμμετοχή της Τουρκίας. Υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα, κυρίως στον τομέα των δικαιωμάτων. Η δημιουργία της συνομοσπονδίας αυτής, παράλληλα, δεν θα εμπόδιζε με κανέναν τρόπο την πορεία ένταξης στην ΕΕ, των χωρών που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση και έχουν ξεκινήσει αυτή την διαδικασία», εξήγησε ο Ενρίκο Λέτα.

Αναφορικά με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίς τάχθηκε ανοικτά υπέρ της επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε ότι «μια ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν, θα σήμαινε την διάλυση της κοινοτικής Ευρώπης, διότι δεν νοείται ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Γαλλία».

«Χρειαζόμαστε έναν στενό, ευρωπαϊκό συντονισμό. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στην Ρώμη και επέτρεψε να γίνει αναλυτική αναφορά στο ζωτικό θέμα της ενέργειας και των νέων πολιτικών που πρέπει να υιοθετηθούν», ολοκλήρωσε ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Το Ταμείο-Πύλη της ΕΕ για την Ουκρανία που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επιδιωχθεί αρχικά να συγκεντρώσει ποσό 20 δισ. ευρώ, συνεισφορές κρατών μελών υπό μορφή δωρεών, δανείων και εγγυήσεων.
italia
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός υπουργός: Με προσωρινό κλείσιμο του αγωγού Nord Stream θα αυξηθούν οι τιμές

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης πλήττουν την συγκεκριμένη χώρα όπως και ολόκληρη την Ευρώπη όλο και περισσότερο, με τον πόλεμο που την προκάλεσε να φαίνεται ότι δεν θα λήξει σύντομα και τις κυβερνήσεις να ετοιμάζονται για τα χειρότερα.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς ζητά η ΕΕ

«Ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί θα είναι μακρύς, όμως η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό σας σε κάθε στάδιο, για όσο χρόνο χρειαστεί, απ' αυτές τις σκοτεινές ημέρες», σημείωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ουρ. φον ντερ Λάιεν.
Mario Draghi, Italy, Italia
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Ντράγκι: Τον Οκτώβριο η συζήτηση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε πως η Γερμανία και άλλες χώρες που ήταν αρνητικές όπως η Ολλανδία έχουν αρχίσει και αλλάζουν θέση για το ζήτημα και τόνισε πως είναι πρόοδος το γεγονός ότι το ζήτημα του πλαφόν θα συζητηθεί.