ΓΔ: 822.63 -0.06% Τζίρος: 5.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έτοιμη για βέτο η Ουγγαρία σε εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο μήνα, είχε αποκαλέσει νωρίτερα τις κυρώσεις για τη ρωσική ενέργεια «κόκκινη γραμμή» του. 

Η Ουγγαρία θα ήταν έτοιμη να ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Ρωσίας, εάν τα μέτρα περιόριζαν τη δυνατότητα της Βουδαπέστης να εισάγει ενέργεια, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τους περιορισμούς στις εισαγωγές να εισάγονται σταδιακά μέχρι τότε, ανέφερε το Σάββατο το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, ήταν από τις χώρες που αντιτάχθηκαν στην επέκταση των κυρώσεων. Η κυβέρνηση Όρμπαν έχει προειδοποιήσει για σοβαρές ζημιές στην οικονομία της Ουγγαρίας χωρίς πρόσβαση στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.  

«Δεδομένου ότι τέτοιες αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία, δεν έχει νόημα η Επιτροπή να προτείνει κυρώσεις που αφορούν το φυσικό αέριο και το αργό πετρέλαιο και θα περιόριζαν τις ουγγρικές προμήθειες», δήλωσε ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Gergely Gulyas στο HirTV την Κυριακή.

Χώρες όπως η Ουγγαρία που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια μπορεί να αποκτήσουν κάποια πρόσθετη ευελιξία ως μέρος ενός συμβιβασμού για να εγκαταλείψουν την αντίθεσή τους στις νέες κυρώσεις, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Η θέση της Ουγγαρίας σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο «δεν έχει αλλάξει, δεν την υποστηρίζουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς σε ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα. Ο ίδιος διέψευσε δημοσίευμα του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, το οποίο μετέδωσε την Κυριακή ότι η Ουγγαρία και η Αυστρία είχαν άρει τις απειλές τους για βέτο.

Ο Όρμπαν, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο μήνα, είχε αποκαλέσει νωρίτερα τις κυρώσεις για τη ρωσική ενέργεια «κόκκινη γραμμή» του. 

Η κυβέρνησή του συμφώνησε με τη Ρωσία να επιτρέψει τη μετατροπή των πληρωμών τους για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, δοκιμάζοντας την πολιτική κυρώσεων της ΕΕ. Η Ρωσία διέκοψε την περασμένη εβδομάδα τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, υλοποιώντας την απειλή της να σταματήσει τις ροές εάν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας για αγορά φυσικού αερίου σε ρούβλια και είναι πιθανό να συζητήσουν και το πακέτο κυρώσεων για το πετρέλαιο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Ουγγαρία απειλεί με βέτο κατά της ανανέωσης των κυρώσεων για τη Ρωσία

Η Βουδαπέστη αξιώνει ότι για να άρει την απειλή αυτή πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος τριών Ρώσων ολιγαρχών. Πρόκειται για τους Αλίσερ Ουσμάνοφ, Πιοτρ Άβεν και Βίκτορ Ράσνικοφ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία αρχίζει να παραδίδει μεγαλύτερες ποσότητες αερίου στην Ουγγαρία

Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αυστηρή τήρηση κοινοτικής οδηγίας, που σε κάθε περίπτωση κάνει λόγο για «εθελοντική μείωση της ζήτησης» για το φυσικό αέριο.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» σε αλλαγές στην αγορά ενέργειας λένε οι ρυθμιστικές αρχές

Ο Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης αντιτάσσεται στις προτάσεις των χωρών του Νότου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, για αποσύνδεση των τιμών του ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Στα ύψη οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

Η Αρχή Ρύθμισης της Αγοράς Ενέργειας ανέφερε πως οι τιμές του ηλεκτρισμού ανέβηκαν περίπου 50% για τα χαμηλότερης ζήτησης νοικοκυριά για το 2022, ενώ αυξήθηκαν περισσότερο από 100% για υψηλής ζήτησης εμπορικούς χρήστες.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξήσεις ρεκόρ για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να περιορίσει τις ανατιμήσεις, που έχουν φτάσει στο 41,8% για το φυσικό αέριο και στο 55% για το ρεύμα, διαθέτοντας 3,8 δισ. ευρώ για στήριξη σε νοικοκυριά και ανέργους.