ΓΔ: 805.55 -0.03% Τζίρος: 39.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Παγώνουν» οι Ρώσοι την προμήθεια φυσικού αερίου στη Φινλανδία

Ο ρωσικός όμιλος της Gazprom υποστηρίζει ότι προχώρησε σε αυτήν την απόφαση καθώς η κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

Τη διακοπή προμηθειών φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία από αύριο Σάββατο 21 Μαΐου ανακοίνωσε η ρωσική Gazprom, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται και ως «απάντηση» της Μόσχας στην απόφαση του Ελσίνκι να καταθέσει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Gazprom θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο τον κρατικό νορβηγικό όμιλο χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου Gasum, ο οποίος είχε, ούτως ή άλλως, αρνηθεί να πληρώσει τη Ρωσία με ρούβλια για αυτές τις προμήθειες. 

«Είναι πολύ λυπηρό που οι προμήθειες φυσικού αερίου, για τις οποίες υπάρχει συμβόλαιο, θα παγώσουν. Όμως έχουμε προετοιμαστεί, με προσοχή, γι’ αυτήν την κατάσταση και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τις προμήθειες που έχουμε δεσμευθεί προς τους πελάτες μας για τους επόμενους μήνες», σημείωσε ο επικεφαλής της Gasum, Mika Wiljanen

Σημειώνεται η διακοπή της ροής φυσικού αερίου θα ξεκινήσει τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ η Gasum σημειώνει ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει τους πελάτες της στη Φινλανδία μέσω άλλων πηγών όπως ο αγωγός Balticconnector, ο οποίος συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία. 

Η Gasum είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη στιγμή που αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά η ρωσική ενέργεια αντιστοιχεί μόλις στο 5% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της Φινλανδίας. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι τα σχέδια της Gazprom, ούτε τι ακριβώς ισχύει για τα συμβόλαιά της με άλλες χώρες, προσθέτοντας, όμως, ότι «σίγουρα δεν πρόκειται να μεταφέρει τσάμπα φυσικό αέριο». 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Πνίγει» την Ευρώπη η Gazprom, εκτίναξη 22% για το φυσικό αέριο

Ξαφνική μείωση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό με πρόσχημα τις διεθνείς κυρώσεις οδηγεί την τιμή στα 118 ευρώ/ μεγαβατώρα. Καμία ανησυχία προς το παρόν από Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια.
ΔΙΕΘΝΗ

Μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας η Gazprom

Η ρωσική εταιρεία υποστηρίζει ότι οι μειωμένες ροές οφείλονται σε προβλήματα στη μία πύλη εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, με την Ουκρανία να απαντά ότι μπορεί να υπάρξει ανακατεύθυνση.