ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
Φωτο: Shutterstock

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ενδέχεται να παρευρεθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο

Μια τέτοια επίσκεψη θα σηματοδοτήσει μια ασυνήθιστα επιθετική στάση για έναν Ιάπωνα ηγέτη, αν και ο Κισίντα έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στη σύνοδο αρχηγών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου για να προωθήσει τον συντονισμό με τη Δύση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξετάζει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του ζητήματος.

Μια τέτοια επίσκεψη θα σηματοδοτήσει μια ασυνήθιστα επιθετική στάση για έναν Ιάπωνα ηγέτη, αν και ο Κισίντα έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη Ρωσία για αυτό που ο ίδιος έχει περιγράψει ως ένα «έγκλημα πολέμου» κατά της Ουκρανίας. Στο παρελθόν, Ιάπωνες ηγέτες κράτησαν μια προσεκτική στάση στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για  εδαφικές διαφορές δεκαετιών.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αξιωματούχοι δεν θα είναι σε θέση να σχολιάσουν μια τέτοια ενδεχόμενη επίσκεψη, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης Kyodo χθες Σάββατο. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου στην Μαδρίτη, και η σύνοδος πιθανότατα θα συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία στην Ιαπωνία, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 10 Ιουλίου.

Ο Κισίντα θα λάβει αργότερα μια τελική απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση πριν από τις εκλογές, ανέφερε το Kyodo, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Το ΝΑΤΟ έχει προσκαλέσει την Ιαπωνία στη σύνοδο κορυφής, μαζί με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα ως εταίρους του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Κισίντα σχεδιάζει να φτάσει στη Μαδρίτη αφού συμμετάσχει σε μια συνάντηση της G7 στη Γερμανία, είπαν στο Reuters οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η παρουσία του Κισίντα στη σύνοδο κορυφής θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνούς αλληλεγγύης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφεραν οι πηγές στο Kyodo.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία και η Ιαπωνία έχουν μια ανοιχτή διαφορά σχετικά με το ποια από τις δύο χώρες έχει δικαίωμα να ασκεί κυριαρχία στο έδαφος των νησιών Κουρίλες. Όλα τα νησιά βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η Ιαπωνία δηλώνει πως τα τέσσερα νοτιότερα, Ιτουρούπ, Κουνασίρ, Σικοτάν καθώς και οι νησίδες Χαμπομάι είναι δικά της εδάφη. Τα τέσσερα αυτά νησιά προσαρτήθηκαν από την Σοβιετική Ένωση στο τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιαπωνία επίσης έχει καταδικάσει απερίφραστα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία θα λάβει αντίμετρα μετά την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Θα παρακολουθούμε στενά τι θα κάνει η Σουηδία σε αυτό το επιθετικό στρατιωτικό μπλοκ, πώς θα εκπληρώσει τον ρόλο της ως μέλος (του ΝΑΤΟ)… και αναλόγως θα διαμορφώσουμε την απάντησή μας» είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κατά τη περυσινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δεν είχε καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Όλα τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι η προσχώρηση δεν είναι δυνατή όσο η Ουκρανία παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση.
stoltenberg-nato
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στόλτενμπεργκ καλεί τα κράτη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παραγωγή όπλων

«Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε και να αναπτύξουμε πιο γρήγορα τη βιομηχανική μας βάση για να αυξήσουμε τις παραδόσεις προς την Ουκρανία και να αναδιοργανώσουμε τα δικά μας αποθέματα» δήλωσε.
Fukusima-Factory-Nuclear
ΔΙΕΘΝΗ

Διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Το νερό αυτό μπορεί να περιέχει ραδιενεργά ισότοπα, όπως καίσιο 137 και στρόντιο 90, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Tepco, η οποία πρόσθεσε ότι η εταιρεία προβλέπει να αποσύρει το έδαφος που μολύνθηκε από τη διαρροή.