ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην Τουρκία, νέα υποχώρηση για λίρα

Στο 13% διαμορφώνεται το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να υποστηρίζει ότι δεν ξεκινά ένας «νέος κύκλος χαλάρωσης».

Σε μία ακόμη μείωση επιτοκίων, συνεχίζοντας την παράλογη από οικονομικής άποψης, νομισματική της πολιτική προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, οδηγώντας σε περαιτέρω υποχώρηση τη λίρα τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ. 

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου μείωσε την Πέμπτη το επιτόκιο αναφοράς στο 13%, αφού το διατήρησε στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα το διατηρούσε αμετάβλητο. Μετά την ανακοίνωση το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε 0,70% έναντι του δολαρίου και 0,93% έναντι του ευρώ. 

Πάντως φρόντισε να τονίσει ότι δεν ξεκινάει έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, λέγοντας ότι «το επικαιροποιημένο επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής είναι επαρκές υπό τις τρέχουσες προοπτικές. Είναι σημαντικό οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές ώστε να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση της απασχόλησης σε μια περίοδο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς και την κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου».

Η επιστροφή στη γνωστή –και μη αποδεκτή από τους οικονομολόγους διεθνώς- άποψη ότι η μείωση των επιτοκίων βοηθά να μειωθεί και ο πληθωρισμός αντανακλά την αποφασιστικότητα των τουρκικών αρχών να τηρήσουν την υπόσχεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν. Η απόφαση ακολουθεί τρεις εβδομάδες αφότου η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψη για τον φετινό πληθωρισμό υψηλότερα κατά σχεδόν 18 ποσοστιαίες μονάδες. 

Η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας κατά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες -μετά από μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας - μπορεί να έδωσε στην κεντρική τράπεζα την αυτοπεποίθηση ότι διαθέτει την ικανότητα να αντέξει τις όποιες πιέσεις. 

Από την πλευρά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, κ. Καβτσίογλου επέρριψε την ευθύνη για την άνοδο του πληθωρισμού στο παγκόσμιο ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων, το οποίο προκλήθηκε εν μέρει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η κεντρική τράπεζα αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 85% το φθινόπωρο, προτού κλείσει το έτος κοντά στο 60%, ή 12 φορές το στόχο της.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο υποχωρεί η τουρκική λίρα μετά τις εκλογές

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διέθεσε σχεδόν 30 δισ. δολάρια για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου έως τις προεδρικές εκλογές, οδηγώντας τα συναλλαγματικά διαθέσιμα σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι φέρνει για την τουρκική οικονομία η εκλογική επικράτηση Ερντογάν

Για την επανεκλογή του, ο Τούρκος πρόεδρος επιστράτευσε προεκλογικές υποσχέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ακόμη χρειάσθηκαν για να στηριχθεί η τουρκική λίρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η λίρα της Τουρκίας πριν τις εκλογές

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε στην ισοτιμία 19,5996:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με άλλα λόγια σε επίπεδο άνευ προηγουμένου αφότου δημιουργήθηκε η νέα τουρκική λίρα, τον Ιανουάριο του 2005.