ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Ρωσία: Απειλεί με μείωση κατά 1/3 των εξαγωγών φυσικού αερίου σε Ευρώπη

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αλ. Νόβακ, η Gazprom θα μειώσει κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα τις εξαγωγές της προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέες απειλές ενάντια στην Ευρώπη εξαπολύει η Ρωσία, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις από την Κομισιόν, για τα μέτρα αναφορικά με την ενέργεια, με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αλεξάντρ Νόβακ να δηλώνει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ θα μειωθούν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Interfax. 

Σημειώνεται ότι το 2021 οι  ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ ανήλθαν σε περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το Reuters οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος εν μέσω της αντιπαράθεσης και των σαρωτικών δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ πριν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Το μερίδιο αυτό έχει υποχωρήσει στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει περικόψει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, αποδίδοντας την πτώση σε τεχνικά ζητήματα που προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις.

Παράλληλα η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς χώρες εκτός ρωσικής κοινοπολιτείας (CIS) μειώθηκαν κατά 38,8% σε 84,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Την ίδια ώρα η  Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο ως έναν τρόπο να ανακόψει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και να τιμωρήσει τη Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει να εξάγει την ενέργειά της εάν επιβληθούν τέτοιοι περιορισμοί.

Ανώτερο στέλεχος της Gazprom δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο για την Ευρώπη. «Δεν υπάρχει χώρα που να μπορεί να παρέχει πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους των κοιτασμάτων στη Σιβηρία και στη χερσόνησο Yamal», δήλωσε σε συνέδριο ο Oleg Aksyutin, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Με «κενό» 27 δισ. κυβ. μέτρων αερίου κινδυνεύει να μείνει την ερχόμενη χρονιά η Ευρώπη αν μειώσει η Ρωσία τις ποσότητες που παραδίδει ακόμα στην ήπειρο ενώ αυξάνεται η ζήτηση αερίου από την Κίνα.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Nord Stream: Φόβους για σαμποτάζ εκφράζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Γερμανία και Δανία υποστηρίζουν ότι οι διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική είναι «περίεργες» και υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν υπάρξει δολιοφθορές. Ανάλογες απόψεις, πάντως, εκφράζει και η Ρωσία.
Scholz, Germania, Germany
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμη η Ευρώπη ακόμη και για πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου

Βαρυσήμαντα παρέμβαση από τον καγκελάριο Σολτς: Με εργοστάσια άνθρακα - πυρηνικών και εξοικονόμηση, η Γερμανία μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Σε λίγες εβδομάδες οι κρίσιμες αποφάσεις των υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στην τιμή.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας - «Αγκάθι» το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τα μέτρα. Δεν αναμένεται να εγκριθεί κάποια πολιτική, αλλά εκτιμάται ότι θα καταστήσουν σαφές ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ θέλει να τριπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από Αζερμπαϊτζάν

«Κλειδή» για την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να αποδειχθεί ο Νότιος Διάδρομος. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το 2023 θα επεκταθεί η χωρητικότητά του στα 12 δισ. κυβ. μέτρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Στρέφεται προς τις ΗΠΑ για αγορά φυσικού αερίου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Για πρώτη φορά οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασαν εκείνες από τη Ρωσία, με τον πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να καλεί τα κράτη μέλη να μειώσουν τη ζήτηση.