Φώτο: Shutterstock

Κατηγορίες ότι επωφελούνται από παιδική εργασία σε Apple, Microsoft και Dell

Προσφυγή από οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δικαιοσύνη εναντίον κολοσσών της τεχνολογίας διότι αξιοποιούν κοβάλτιο που εξορύσσουν παιδιά.

Οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί την Apple, τη Microsoft, την Tesla, την Alphabet (μητρική της Google) και τη Dell -καθώς και άλλα βαριά ονόματα του τομέα της τεχνολογίας -ότι επωφελούνται από την εργασία παιδιών ακόμα και έξι ετών σε μεταλλεία κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και υπέβαλε ομαδική προσφυγή εναντίον τους στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ. Η προσφυγή κατατέθηκε την Κυριακή από την αμερικανική οργάνωση Υπερασπιστές των Διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (International Rights Advocates, IRA) σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον, εξ ονόματος 14 θυμάτων που δεν κατονομάζονται, οικογενειών παιδιών που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν στοές ή τοιχώματα σε μεταλλεία, καθώς και παιδιών που ακρωτηριάστηκαν υπό τις ίδιες περιστάσεις.

Το κοβάλτιο είναι σπάνιο μέταλλο, κρίσιμο για την κατασκευή των μπαταριών ιόντων λιθίου που αξιοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές, ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όμως οι συνθήκες εξόρυξης και εμπορικής διάθεσής του στη ΛΔ Κονγκό, τη χώρα που κατατάσσεται στην πρώτη θέση του καταλόγου των κρατών που το εξάγουν παγκοσμίως, προκαλούν έντονες διαμαρτυρίες. «Η εκρηκτική ανάπτυξη του τομέα των τεχνολογιών οδήγησε σε εκρηκτική ανάπτυξη της ζήτησης κοβαλτίου», σημείωσε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Όμως το κοβάλτιο εξορύσσεται και διατίθεται στη ΛΔ Κονγκό υπό συνθήκες αντάξιες της «λίθινης εποχής, εξαιρετικά επικίνδυνες», καθώς γίνεται από «παιδιά, τα οποία πληρώνονται ένα ως δύο δολάρια την ημέρα», για «έξι ημέρες την εβδομάδα», προκειμένου να εξασφαλίζεται σε φθηνή τιμή η πρώτη ύλη που αξιοποιείται στα «γκάτζετ που κατασκευάζονται από ορισμένες από τις πιο πλούσιες εταιρείες του κόσμου», συνεχίζει το κείμενο.

Σύμφωνα με την προσφυγή, όλες οι εναγόμενες εταιρείες γνωρίζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες εξορύσσεται το κοβάλτιο. Αν το διακύβευμα «δεν ήταν τόσο σοβαρό», τονίζεται, θα ήταν «αξιογέλαστα» τα μηδαμινά μέτρα που έχουν προτείνει για να διορθωθεί η κατάσταση, προστίθεται στην ανακοίνωση. Η οργάνωση σκοπεύει να προσθέσει και άλλους τεχνολογικούς ομίλους στον κατάλογο των εταιρειών εναντίον των οποίων προσέφυγε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

NY Times: Μια «μεγάλη, πολιτική σαπουνόπερα» οι διαπραγματεύσεις Microsoft - TikTok

Οι παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έφεραν σύννεφα στη συμφωνία, ενώ πλέον υπάρχουν κι άλλες προσφορές, με τη βασικότερη να έρχεται από την εταιρεία λογισμικού Oracle.
ΔΙΕΘΝΗ

Apple: Κατά 4 δισ. πάνω από τις προβλέψεις τα έσοδα από τα iPhone το β' τρίμηνο

Με το 60% των πωλήσεών της, να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές, η Apple με έδρα την κομητεία του Κουπερτίνο στην Καλιφόρνια, είχε έσοδα 26,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις iPhone.