ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Ψηφίζουν για απεργίες οι νοσηλευτές για μισθολογικές αυξήσεις

Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής ανακοίνωσε ότι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή έπειτα από χρόνια περικοπών μισθών που απέτρεπαν τους εργαζόμενους από το να ενταχθούν στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Περισσότερα από 300.000 μέλη του μεγαλύτερου συνδικάτου νοσηλευτών της Βρετανίας θα ξεκινήσουν σήμερα να ψηφίζουν για την πραγματοποίηση απεργίας με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, στη μεγαλύτερη ψηφοφορία στην 106ετή ιστορία του συνδικάτου.

Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής ανακοίνωσε ότι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή έπειτα από χρόνια περικοπών μισθών που απέτρεπαν τους εργαζόμενους από το να ενταχθούν στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας (το γνωστό NHS) αφήνοντας τεράστια κενά στελέχωσης στην υπηρεσία.

«Είμαστε υποστελεχωμένοι, υποτιμημένοι και υποαμειβόμενοι», δήλωσε η γενική γραμματέας και εκτελεστική διευθύντρια του Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής Πατ Κάλεν.

«Επί σειρά ετών το επάγγελμά μας ωθείτο σε αυτό και τώρα η ασφάλεια των ασθενών πληρώνει το τίμημα», είπε η Κάλεν.

Όπως εξηγεί το συνδικάτο, αυτό που επιθυμεί είναι μια μισθολογική αύξηση 5% πάνω από τον πληθωρισμό καθώς τα μέλη του συνδικάτου αγωνίζονται για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του αυξημένου κόστους ζωής.

Η επικεφαλής του συνδικάτου είπε ότι μισθός κάτω του πληθωρισμού σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να παραμείνουν στο επάγγελμα ούτε να ενταχθούν σε αυτό και υπογράμμισε ότι «κινδυνεύει η παροχή φροντίδας στους ασθενείς» εξαιτίας των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας στον τομέα της νοσηλευτικής στη Βρετανία.

Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας εξέφρασε την ελπίδα οι νοσηλευτές να εξετάσουν σοβαρά τον αντίκτυπο που θα έχει στους ασθενείς τυχόν απεργία.

«Εκτιμούμε τη σκληρή δουλειά των νοσηλευτών του ΕΣΥ και εργαζόμαστε σκληρά για να τους στηρίξουμε», είπε ο ίδιος απαριθμώντας τις προηγούμενες μισθολογικές αυξήσεις που έχει κάνει στον κλάδο.

Το ΕΣΥ, το οποίο ακόμη ανακάμπτει από το πλήγμα που δέχτηκαν οι υπηρεσίες του στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, βιώνει την χειρότερη κρίση υποστελέχωσης στην ιστορία του. Για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη λίστα αναμονής για μια θεραπεία ρουτίνας σε δημόσιο νοσοκομείο ενώ αυξημένος είναι ο χρόνος αναμονής στο τμήμα διαχείρισης επειγόντων περιστατικών και ατυχημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΔΙΕΘΝΗ

H Βρετανία θα ενταχθεί σε εμπορικό σύμφωνο 11 χωρών του Ειρηνικού

Η Βρετανία επιδιώκει να οικοδομήσει παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ το 2020 και στρέφεται προς γεωγραφικά απομακρυσμένες, αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στη Βρετανία στο σχέδιο Σούνακ για την στέγαση των μεταναστών

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο οι αιτούντες άσυλο μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στη χώρα να φιλοξενούνται σε στρατιωτικές βάσεις ακόμα και σε πλοία με στόχο να μειώσει το κόστος διαμονής τους.
stress-katathlipsi-ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Το εργασιακό στρες στοιχίζει 28 δισ. λίρες στη βρετανική οικονομία

Η κρίση του κόστους διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει να έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στους εργαζομένους σύμφωνα με το βρετανικό κέντρο οικονομικών ερευνών CEBR. Στα 6,2 δισ. λίρες το κόστος σε άδειες ασθενείας και απώλειας παραγωγικότητας.