ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Παλάτι του Ουέστμινστερ
Το εμβληματικό Παλάτι του Ουέστμινστερ με το ρολόι Μπιγκ Μπεν δίπλα στον Τάμεση, Λονδίνο.

Βρετανία: Ψηφίζουν για απεργίες οι νοσηλευτές για μισθολογικές αυξήσεις

Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής ανακοίνωσε ότι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή έπειτα από χρόνια περικοπών μισθών που απέτρεπαν τους εργαζόμενους από το να ενταχθούν στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Περισσότερα από 300.000 μέλη του μεγαλύτερου συνδικάτου νοσηλευτών της Βρετανίας θα ξεκινήσουν σήμερα να ψηφίζουν για την πραγματοποίηση απεργίας με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, στη μεγαλύτερη ψηφοφορία στην 106ετή ιστορία του συνδικάτου.

Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής ανακοίνωσε ότι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή έπειτα από χρόνια περικοπών μισθών που απέτρεπαν τους εργαζόμενους από το να ενταχθούν στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας (το γνωστό NHS) αφήνοντας τεράστια κενά στελέχωσης στην υπηρεσία.

«Είμαστε υποστελεχωμένοι, υποτιμημένοι και υποαμειβόμενοι», δήλωσε η γενική γραμματέας και εκτελεστική διευθύντρια του Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής Πατ Κάλεν.

«Επί σειρά ετών το επάγγελμά μας ωθείτο σε αυτό και τώρα η ασφάλεια των ασθενών πληρώνει το τίμημα», είπε η Κάλεν.

Όπως εξηγεί το συνδικάτο, αυτό που επιθυμεί είναι μια μισθολογική αύξηση 5% πάνω από τον πληθωρισμό καθώς τα μέλη του συνδικάτου αγωνίζονται για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του αυξημένου κόστους ζωής.

Η επικεφαλής του συνδικάτου είπε ότι μισθός κάτω του πληθωρισμού σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να παραμείνουν στο επάγγελμα ούτε να ενταχθούν σε αυτό και υπογράμμισε ότι «κινδυνεύει η παροχή φροντίδας στους ασθενείς» εξαιτίας των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας στον τομέα της νοσηλευτικής στη Βρετανία.

Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας εξέφρασε την ελπίδα οι νοσηλευτές να εξετάσουν σοβαρά τον αντίκτυπο που θα έχει στους ασθενείς τυχόν απεργία.

«Εκτιμούμε τη σκληρή δουλειά των νοσηλευτών του ΕΣΥ και εργαζόμαστε σκληρά για να τους στηρίξουμε», είπε ο ίδιος απαριθμώντας τις προηγούμενες μισθολογικές αυξήσεις που έχει κάνει στον κλάδο.

Το ΕΣΥ, το οποίο ακόμη ανακάμπτει από το πλήγμα που δέχτηκαν οι υπηρεσίες του στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, βιώνει την χειρότερη κρίση υποστελέχωσης στην ιστορία του. Για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη λίστα αναμονής για μια θεραπεία ρουτίνας σε δημόσιο νοσοκομείο ενώ αυξημένος είναι ο χρόνος αναμονής στο τμήμα διαχείρισης επειγόντων περιστατικών και ατυχημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στηρίζουμε τις προσπάθειες Τραμπ για συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επαίνεσε τις προσπάθειες του Τραμπ για συμφωνία με το Ιράν και τόνισε τη διαθεσιμότητα Γαλλίας και συμμάχων για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ. Επεσήμανε τη σημασία διαβουλεύσεων για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Ντούα Λίπα τραγουδά live
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ντούα Λίπα και ο Κάλουμ Τέρνερ παντρεύτηκαν στη Βρετανία

Η Ντούα Λίπα και ο Κάλουμ Τέρνερ παντρεύτηκαν στο Λονδίνο σε μια διακριτική τελετή. Το ζευγάρι σχεδιάζει να γιορτάσει με τριήμερη δεξίωση στη Σικελία, ενώ φωτογραφήθηκαν χαρούμενοι να βγαίνουν από το δημαρχείο.
Γιβέτ Κούπερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΥΠΕΞ Κούπερ σε Κίνα και Ινδία για επίσημη επίσκεψη

Η υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας Ιβέτ Κούπερ επισκέπτεται Κίνα και Ινδία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους σε Πεκίνο και Δελχί, καθώς και με στελέχη επιχειρήσεων και ακαδημαϊκούς.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Άντι Μπέρναμ: Θα ζητήσει πρόωρες εκλογές αν εκλεγεί πρωθυπουργός

Ο Άντι Μπέρναμ σκέφτεται πρόωρες εκλογές αν εκλεγεί αρχηγός Εργατικών και πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη Sun. Συζητά με τη Σαμπάνα Μαχμούντ για το Υπ. Οικονομικών, ενώ η Άντζελα Ρέινερ ίσως επιστρέψει στην κυβέρνηση.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία δημιουργεί 300.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για νέους

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία 300.000 επιπλέον προσωρινών θέσεων εργασίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους, μετά από έκθεση που προειδοποιεί για τον κίνδυνο «χαμένης γενιάς» εκτός αγοράς εργασίας.