ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
petrelaio-ydrogonanthrakes
Φώτο: Shutterstock

Λίβανος - Ισραήλ: Ιστορική συμφωνία για ΑΟΖ και υδρογονάνθρακες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς θα ελέγχεται από το Ισραήλ και αυτό του Κανά, που βρίσκεται πιο βορειοανατολικά, από τον Λίβανο.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που τυπικά βρίσκονται σε πόλεμο, κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα φέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του Ισραήλ και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των βόρειων συνόρων μας», ανάφερε ο Λαπίντ σε ανακοίνωσή του, ενώ πρόσθεσε ότι το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ πρόκειται να συνεδριάσει αύριο για να συζητήσει τη συμφωνία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι οι όροι του τελικού σχεδίου συμφωνίας, που παρουσίασε ο Αμερικανός μεσολαβητής Άμος Χόχσταϊν, ικανοποιεί τον Λίβανο και εξέφρασε την ελπίδα να ανακοινωθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

«Όλα τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά, οι αλλαγές που είχαμε ζητήσει έγιναν. Διασφαλίσαμε τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ, βρισκόμαστε στον δρόμο προς μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο Εγιάλ Χουλάτα σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λαπίντ.

Οι ΗΠΑ μεσολαβούν εδώ και δύο χρόνια μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, που επισήμως βρίσκονται σε πόλεμο, για τη διευθέτηση της συνοριακής διαφοράς τους.

Λίβανος και Ισραήλ είχαν εκφράσει στις αρχές Οκτωβρίου την ικανοποίησή τους για ένα σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε ο Αμερικανός μεσολαβητής Άμος Χόχσταϊν. Όμως την προηγούμενη Πέμπτη το Ισραήλ απέρριψε σειρά τροποποιήσεων του Λιβάνου.

Τις τελευταίες ημέρες συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις και νωρίς σήμερα το πρωί το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έλαβε θετική απάντηση στις ανησυχίες του σχετικά με τις τροποποιήσεις του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου και αξιωματούχων, το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς θα ελέγχεται από το Ισραήλ και αυτό του Κανά, που βρίσκεται πιο βορειοανατολικά, από τον Λίβανο.

Αλλά καθώς ένα μέρος του κοιτάσματος αυτού περνά τη μελλοντική γραμμή οριοθέτησης, το Ισραήλ θα λαμβάνει μέρος των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση του Κανά, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των έμμεσων διαπραγματεύσεων, αλλά έχει επισημάνει ότι θα συμφωνήσει με τη θέση της κυβέρνησης του Λιβάνου.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πρόκειται να κάνει δηλώσεις αργότερα σήμερα.

Στο Ισραήλ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε επικρίνει την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο αυτό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «παραχωρεί» «κυρίαρχο έδαφος του Ισραήλ», ενώ είχε απειλήσει ότι δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία αν βρεθεί ξανά στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Ο Νετανιάχου έχει επίσης ζητήσει το σχέδιο της συμφωνίας να υποβληθεί προς έγκριση στην Κνεσέτ ή να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές για την εισαγωγή φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Ισραήλ βασίζεται στο κοίτασμα Καρίς, που είναι έτοιμο να ξεκινήσει την παραγωγή, για να ενισχύσει τις εξαγωγές αερίου προς τη γηραιά ήπειρο.

Όμως οι προσπάθειες του Λιβάνου να γίνουν έρευνες στο κοίτασμα Κανά έχουν εμποδιστεί από το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί στη χώρα.

ΥΠΕΞ: H Eλλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου

«H Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, μέσω και των διαμεσολαβητικών προσπαθειών των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Ανώτατου Συμβούλου για Ενεργειακή Ασφάλεια Άμος Χοχστάιν (Amos Hochstein)», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η Συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

«Καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνον μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» προσθέτει και επισημαίνει: «Ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής».

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση «υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει ήδη δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με Ιταλία και Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Israel-Lebanon
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρείς μαχητές της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Χεζμπολά εξαπολύει, στην πράξη καθημερινά, επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων στα σύνορα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ο στρατός επιβεβαιώνει ότι σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ

«Χθες βράδυ, ένας διοικητής της δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ, ο Αλί Μοχάμεντ αλ-Ντεμπς, ο αναπληρωτής του, Ιμπραχίμ 'Ισα, και ένας άλλος τρομοκράτης σκοτώθηκαν», δήλωσε ο στρατός σε ανακοίνωσή του διευκρινίζοντας ότι τους «εξόντωσε».
ΔΙΕΘΝΗ

Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ στον Ν. Λίβανο

Έπειτα από την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς.
Syria
ΔΙΕΘΝΗ

Nεκρά δυο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς στον Λίβανο από ισραηλινό βομβαρδισμό

Από την επομένη της επίθεσης της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, οι ανταλλαγές πυρών είναι στην πράξη καθημερινές στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την Χεζμπολά,  σύμμαχο της Χαμας.