ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την είσοδο της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Ο κινεζικός κολοσσός που έχει ζητήσει μερίδιο 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας, περιμένει την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης που αμφιταλαντεύεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την περασμένη άνοιξη την κυβέρνηση της Γερμανίας να μην εγκρίνει την επένδυση της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου, ώστε να μην περάσουν σε κινεζικά χέρια ευαίσθητες πληροφορίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του λιμανιού, με τον πολιτικό κόσμο στη χώρα να παραμένει διχασμένος.

Όπως αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Handelsblatt, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Κίνα, την πλαισίωση των σχέσεων συνεργασίας με το Πεκίνο και τον περιορισμό της εξάρτησής της από τον ασιατικό γίγαντα.

Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι διχασμένος σχετικά με το αν πρέπει να επιτραπεί στην κινεζική Cosco να αποκτήσει μερίδιο στο μεγάλο ευρωπαϊκό λιμάνι, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο ζητά από το Βερολίνο να μην «πολιτικοποιεί» το ζήτημα, ενώ οι αρχές του λιμανιού του Αμβούργου προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να βλάψει την οικονομία.

Ο κινεζικός κολοσσός ζήτησε πέρυσι μερίδιο 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας στην πόλη του Αμβούργου. Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αμφιταλαντεύεται σχετικά με την έγκριση της συμφωνίας, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Εκπρόσωπος του Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας δεν έχει συμφωνήσει ακόμη με τους αρμόδιους υπουργούς για τον δρόμο που θα ακολουθήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα ΗΠΑ σε Βερολίνο: Να μην δοθεί το λιμάνι του Αμβούργου στην Cosco

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός της Cosco έκανε μία προσφορά το 2021 για την εξαγορά ποσοστού 35% ενός από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψη Σολτς στο Πεκίνο

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει δεχθεί δριμεία κριτική για την απόφαση πώλησης του 25% του λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική Cosco, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Τιερί Μπρεντόν να καλεί σε ενότητα τα κράτη μέλη απέναντι στο Πεκίνο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενστάσεις στη Γερμανία για την είσοδο της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για την συμμετοχή της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η επένδυση αυτή μπορεί να δώσει την δυνατότητα στην Κίνα να πλήξει τις υποδομές της χώρας σε περίπτωση κρίσης.
ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο φως» για την εξαγορά του 25% του λιμανιού στο Αμβούργου από Cosco

Το αρχικό σχέδιο της κινεζικής εταιρείας προέβλεπε συμμετοχή 35% σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Γερμανίας, ενώ δεν θα παραχωρηθεί συμβατικό δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές επιχειρηματικές αποφάσεις.
electric-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Η ηλεκτροκίνηση ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Κίνας

Οι επικεφαλής των BMW και Mercedes-Benz στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Μονάχου, τονίζουν πως οι δυο χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια βαθύτερη σχέση και να αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο.