ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψη Σολτς στο Πεκίνο

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει δεχθεί δριμεία κριτική για την απόφαση πώλησης του 25% του λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική Cosco, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Τιερί Μπρεντόν να καλεί σε ενότητα τα κράτη μέλη απέναντι στο Πεκίνο.

Προειδοποίηση προς τις χώρες της ΕΕ έστειλε ο επικεφαλής της βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν στέλνοντας μήνυμα προς τη Γερμανία, σημειώνοντας πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Κίνα είναι αντίπαλος της ΕΕ και ότι δεν πρέπει να είναι αφελείς κάθε φορά που εγκρίνουν κινεζικές επενδύσεις.

Στον απόηχο της συμφωνίας της γερμανικής κυβέρνησης με την Cosco για την παραχώρηση ποσοστού του λιμανιού του Αμβούργου, ο Ευρωπαίος επίτροπος σε δήλωση του στο πρακτορείο Reuters σημείωσε πως προτίμησε» την απόφαση να πωληθεί μόνο το 25% του τερματικού σταθμού στην κινεζική εταιρεία από την αρχική πρόταση, η οποία θα πωλούσε στην Κίνα περισσότερο από το ένα τρίτο και θα της έδινε μειοψηφία αποκλεισμού.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει περάσει μια σειρά αμυντικών μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για τον καλύτερο έλεγχο των επενδύσεων από κρατικούς ξένους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αντίπαλες δυνάμεις δεν αποκτούν μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην Ένωση. Ωστόσο, πολλοί διπλωμάτες έχουν μπερδευτεί, σύμφωνα με το Euractiv, από την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας να εγκρίνει την πώληση μεριδίου στο λιμάνι του Αμβούργου, το μεγαλύτερο της χώρας, σε κινεζική εταιρεία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπρετόν στο Reuters, δήλωσε ότι από τότε που η ΕΕ χαρακτήρισε την Κίνα ως «συστημικό αντίπαλο» το 2019, η ΕΕ είχε υιοθετήσει μια σειρά μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μπλοκάρουν τις επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, επισημαίνοντας ότι «εναπόκειται στα κράτη μέλη να τα χρησιμοποιήσουν και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους».

Η επίσκεψη του Σολτς στο Πεκίνο θα είναι η πρώτη επίσκεψη ηγέτη της ΕΕ από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, με τον Γερμανό καγκελάριο να αντιμετωπίζει έντονη κριτική εν όψει του ταξιδιού για το γεγονός ότι επέτρεψε στην Cosco να επενδύσει στο Αμβούργο, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων του συνασπισμού του, εν μέσω ανησυχιών για την κινεζική επιρροή σε κρίσιμες υποδομές.

Γαλλικές και γερμανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει στον Σολτς να πάνε μαζί στο Πεκίνο για να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας της ΕΕ στο Πεκίνο και να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρούν ως κινεζικές προσπάθειες να παίξουν τη μία χώρα έναντι της άλλης. Αλλά ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε την πρόταση του Μακρόν, ανέφεραν οι πηγές.

Ερωτηθείς σχετικά με το ταξίδι του Σολτς, ο Μπρετόν δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ενωτική προσέγγιση. «Είναι πολύ σημαντικό η συμπεριφορά των κρατών μελών απέναντι στην Κίνα… να αλλάξει με τρόπο που να είναι περισσότερο συντονισμένος παρά ατομικά καθοδηγούμενος, όπως προφανώς θέλει η Κίνα», είπε.

Προειδοποίησε επίσης τις ευρωπαϊκές εταιρείες που μπήκαν στον πειρασμό να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα ότι το έκαναν με δική τους ευθύνη σε μια χώρα που γίνεται όλο και πιο «αυταρχική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα ΗΠΑ σε Βερολίνο: Να μην δοθεί το λιμάνι του Αμβούργου στην Cosco

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός της Cosco έκανε μία προσφορά το 2021 για την εξαγορά ποσοστού 35% ενός από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την είσοδο της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Ο κινεζικός κολοσσός που έχει ζητήσει μερίδιο 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας, περιμένει την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης που αμφιταλαντεύεται.
ΔΙΕΘΝΗ

Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας υπογράμμισε ο Ο. Σολτς

Η Γερμανία, αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο του NATO, ενώ είναι σε συνομιλίες με Γαλλία και Βρετανία για την ανάπτυξη όπλων ακριβείας.