ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μήνυμα ΗΠΑ σε Βερολίνο: Να μην δοθεί το λιμάνι του Αμβούργου στην Cosco

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός της Cosco έκανε μία προσφορά το 2021 για την εξαγορά ποσοστού 35% ενός από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας.

Οι ΗΠΑ επέστησαν την προσοχή της Γερμανίας ώστε το Βερολίνο να μην επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει ποσοστό ελέγχου σε έναν τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός της Cosco έκανε μία προσφορά το 2021 για την εξαγορά ποσοστού 35% ενός από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο παραμένει διχασμένος σχετικά με το αν η συμφωνία θα προχωρήσει.

Η Γερμανία ενέκρινε την πώληση ποσοστού 24,9% του τερματικού σταθμού στην Cosco την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο από το αρχικό ποσοστό πώλησης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τη συμφωνία, από τους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Με το ποσοστό της εξαγοράς να είναι μικρότερο του 25% δεν απαιτείται η έγκριση της κυβέρνησης, κάτι που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί καθώς υπάρχουν υπουργεία που ελέγχονται από τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

«Η πρεσβεία ήταν πολύ ξεκάθαρη στο γεγονός ότι προτείναμε με δυναμικό τρόπο ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό άσκησης ελέγχου. Όπως είδατε όταν έγινε αναπροσαρμογή της συμφωνίας, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας ανώνυμα.

Το να διασφαλισθεί ότι η πόλη του Αμβούργου και το ίδιο το λιμάνι εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία «είναι σημαντικό για τα στάνταρτ που προσπαθούμε να δρομολογήσουμε μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ομάδας G7, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Η είδηση για την αμερικανική παρέμβαση στη συμφωνία γίνεται γνωστή ημέρες πριν ο Σολτς πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα, η οποία θα παρακολουθηθεί στενά, αναφορικά με ενδείξεις για το βαθμό στον οποίο το Βερολίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μειώσει την οικονομική εξάρτησή του από την Κίνα, αλλά και να έρθει σε αντιπαράθεση με την κομμουνιστική ηγεσία της.

Ο δεύτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους συνεργάτες της προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι οποιεσδήποτε επενδύσεις από την Κίνα σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος που εγείρουν ερωτήματα ασφάλειας, εξετάζονται προσεκτικά, ενώ λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

Οι επικριτές της συμφωνίας έχουν κατηγορήσει τον Σολτς ότι συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας απέναντι σε ευρύτερα συμφέροντα ασφάλειας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, που ελέγχουν οι Πράσινοι, ανέφερε σε έγγραφο που διάβασε το Reuters ότι η επένδυση στο λιμάνι «επεκτείνει δυσανάλογα την στρατηγική επίδραση της Κίνας σε γερμανικές και ευρωπαϊκές μεταφορικές υποδομές, όπως και την εξάρτηση που έχει η Γερμανία από την Κίνα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ambourgo-limani
ΔΙΕΘΝΗ

Το λιμάνι του Αμβούργου προκαλεί νέες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η αμερικανική παρέμβαση είναι ενδεικτική της πρακτικής της διπλωματίας εξαναγκασμού και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακατεύονται και να παρεμβαίνουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψη Σολτς στο Πεκίνο

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει δεχθεί δριμεία κριτική για την απόφαση πώλησης του 25% του λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική Cosco, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Τιερί Μπρεντόν να καλεί σε ενότητα τα κράτη μέλη απέναντι στο Πεκίνο.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την είσοδο της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Ο κινεζικός κολοσσός που έχει ζητήσει μερίδιο 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας, περιμένει την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης που αμφιταλαντεύεται.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία και Κίνα κατά Τραμπ για την απόφαση αναστολής χρηματοδότησης του ΠΟΥ

Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας του τρόπου που ο ΠΟΥ χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, προκαλώντας αντιδράσεις λοιμωξιολόγων καθώς αυξάνει ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις αναίτιες επιθέσεις στο TikTok

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και άλλες αμερικανικές εφημερίδες, ο Λευκός Οίκος έχει θέσει τελεσίγραφο στην εφαρμογή πως αν το TikTok παραμείνει στην ιδιοκτησία της κινεζικής ByteDance, θα απαγορευθεί στις ΗΠΑ.