ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ambourgo-limani
Φώτο: Shutterstock

Το λιμάνι του Αμβούργου προκαλεί νέες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η αμερικανική παρέμβαση είναι ενδεικτική της πρακτικής της διπλωματίας εξαναγκασμού και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακατεύονται και να παρεμβαίνουν.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν «κανένα δικαίωμα» να παρεμβαίνουν στη συνεργασία της Κίνας με τη Γερμανία, υπογράμμισε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού η Ουάσινγκτον «συνέστησε με έμφαση» το Πεκίνο να μην αποκτήσει ποσοστό ελέγχου στην αμφιλεγόμενη συμφωνία που αφορά τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Αμβούργου.

Η αμερικανική παρέμβαση είναι ενδεικτική της πρακτικής της διπλωματίας εξαναγκασμού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν σε δημοσιογράφους κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

«Η πραγματική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Γερμανίας είναι ένα ζήτημα για τις δύο κυρίαρχες χώρες, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να βάλλουν εναντίον αυτού αναίτια και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακατεύονται και να παρεμβαίνουν», δήλωσε ο Τζάο σήμερα, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός Cosco κατέθεσε πέρυσι προσφορά για να αποκτήσει ποσοστό 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας μεταφορών HHLA στο μεγαλύτερο γερμανικό λιμάνι, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία ήταν διχασμένος για το εάν θα έπρεπε να προχωρήσει η συμφωνία ή όχι.

Η Γερμανία ίσως επιτρέψει στην κινεζική Cosco να αποκτήσει μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό σε τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου, σε μια «λύση έκτακτης ανάγκης», όπως τη χαρακτήρισε πηγή του υπουργείου Οικονομίας την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία, αλλά να μετριαστεί ο αντίκτυπός της.

Η κινεζική δήλωση έρχεται σε απάντηση δημοσιεύματος όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επέστησαν την προσοχή της Γερμανίας ώστε το Βερολίνο να μην επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει ποσοστό ελέγχου σε έναν τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου.

«Η πρεσβεία ήταν πολύ ξεκάθαρη στο γεγονός ότι προτείναμε με δυναμικό τρόπο ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό άσκησης ελέγχου. Όπως είδατε όταν έγινε αναπροσαρμογή της συμφωνίας, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας ανώνυμα.

Το να διασφαλισθεί ότι η πόλη του Αμβούργου και το ίδιο το λιμάνι εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία «είναι σημαντικό για τα στάνταρτ που προσπαθούμε να δρομολογήσουμε μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ομάδας G7, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Η είδηση για την αμερικανική παρέμβαση στη συμφωνία γίνεται γνωστή ημέρες πριν ο Σολτς πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα, η οποία θα παρακολουθηθεί στενά, αναφορικά με ενδείξεις για το βαθμό στον οποίο το Βερολίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μειώσει την οικονομική εξάρτησή του από την Κίνα, αλλά και να έρθει σε αντιπαράθεση με την κομμουνιστική ηγεσία της.

Ο δεύτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους συνεργάτες της προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι οποιεσδήποτε επενδύσεις από την Κίνα σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος που εγείρουν ερωτήματα ασφάλειας, εξετάζονται προσεκτικά, ενώ λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

Οι επικριτές της συμφωνίας έχουν κατηγορήσει τον Σολτς ότι συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας απέναντι σε ευρύτερα συμφέροντα ασφάλειας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, που ελέγχουν οι Πράσινοι, ανέφερε σε έγγραφο που διάβασε το Reuters ότι η επένδυση στο λιμάνι «επεκτείνει δυσανάλογα την στρατηγική επίδραση της Κίνας σε γερμανικές και ευρωπαϊκές μεταφορικές υποδομές, όπως και την εξάρτηση που έχει η Γερμανία από την Κίνα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα ΗΠΑ σε Βερολίνο: Να μην δοθεί το λιμάνι του Αμβούργου στην Cosco

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός της Cosco έκανε μία προσφορά το 2021 για την εξαγορά ποσοστού 35% ενός από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία και Κίνα κατά Τραμπ για την απόφαση αναστολής χρηματοδότησης του ΠΟΥ

Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας του τρόπου που ο ΠΟΥ χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, προκαλώντας αντιδράσεις λοιμωξιολόγων καθώς αυξάνει ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας επικροτεί την ανάπτυξη πυραύλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Το Κρεμλίνο «υπολογίζει ψυχρά τους φόβους των Ευρωπαίων», τονίζει σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του Ομίλου Funke και προειδοποιεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος «θέλει να τρομάξει την Ευρώπη και να διχάσει τις κοινωνίες της».
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Κίνας, λόγω της Ουκρανίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 300 νέους στόχους, συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν εταιρείες που προμηθεύουν τη Ρωσία με διπλής χρήσης υλικά.
Trump, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Πάγωμα σχέσεων Γερμανίας - ΗΠΑ αν εκλεγεί ο Τραμπ βλέπει η BILD

Ο κ. Βανς, ο οποίος συμμετείχε και στην τελευταία Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναμένει από το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για την Ουκρανία και θεωρεί αντιφατική την πολιτική της κυβέρνησης.