Φωτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει τον προϋπολογισμό που εκτός του «EastMed Act» περιλαμβάνει και την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο.

Στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πλεόν ο Προϋπολογισμός της αμερικανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει και αρκετά νομοσχέδια που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την Ελλάδα, εκτός της επικύρωσης του «EastMed Act», που το έχουν υποδεχθεί με ιδιαίτερη ευχαρίστηση οι αμερικανοί Γερουσιαστές.

Στα δυο νομοσχέδια που αφορούν τον προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης και του Πενταγώνου, περιλαμβάνεται και η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και η άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία.

Το «EastMed Act» είναι ενσωματωμένο στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης, ενώ οι διατάξεις για τα F-35 και την άρση του εμπάργκο συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Ικανοποίηση HALC και AJC

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβούλιου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σημείωσε ότι «η πολυμερής διπλωματία της τελευταίας δεκαετίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει οδηγήσει σε νέες πολιτικές επιλογές για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή… Χάρη στην ηγεσία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο και των βουλευτών Μπιλιράκη, Σιτσιλίνε και Ντόιτς, οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν την πιο ενεργό συμμετοχή σε αυτές τις πολυμερείς πρωτοβουλίες».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιτ Χάρις, τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική και πραγματική μεταμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σήμερα στην Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη γραμμή της Αμερικής σε αυτή τη στρατηγικά και οικονομικά ζωτική περιοχή περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και αρκετές αραβικές χώρες, ξεκινώντας από την Αίγυπτο και την Ιορδανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις στο Κογκρέσο

O Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε περήφανος που ήταν ένας από τους δύο αρχικούς εισηγητές του νομοσχεδίου. Όπως σημείωσε «η συμπερίληψη του Νόμου για την Ασφάλεια και την Εταιρική Σχέση της Ανατολικής Μεσογείου το 2019 στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης για το οικονομικό έτος 2020 επιβεβαιώνει τη δέσμευση του έθνους μας να ενισχύσει και να επεκτείνει τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας με τους βασικούς μας συμμάχους και εταίρους στην περιοχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τρεις αρχικοί εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκας Μπιλιράκης υπογράμμισε τον διακομματικό χαρακτήρα του «EastMed Act», προσθέτοντας: «σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή και με την Τουρκία να κάνει μία αποφασιστική στροφή απομακρυνόμενη από τη Δύση, η εταιρική σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα επίκαιρη. Οι στρατηγικές της Αμερικής για την ενεργειακή διπλωματία, την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία και οι προσπάθειες κατά των κακοηθειών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας θα ενισχυθούν με τη συνεργασία αυτή».

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τέντ Ντόιτς εξήγησε πως η ενσωμάτωση του νομοσχεδίου στον προϋπολογισμό αποτελεί απόδειξη ότι η εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ είναι βασική προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. «Ως συμπρόεδρος της ελληνο-ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο, είμαι υπερήφανος που το Κογκρέσο ψήφισε τη διακομματική νομοθεσία μου για να εμβαθύνει τη σύνδεση των ΗΠΑ με αυτή τη σημαντική τριμερή σχέση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε είπε ότι η Ουάσιγκτον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ αξιόπιστους συμμάχους. Όπως εξήγησε, «ο νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μας βοηθά να εμβαθύνουμε τις κρίσιμες σχέσεις και να επισημοποιήσουμε την τάση συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων των Αμερικανών και στρατηγικών εταίρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kypros-Anastasades
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Μήνυμα σ' όσους επιχειρούν ένταση η παρουσία του γαλλικού ναυτικού

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle συμβάλλει στον στόχο επίτευξης μιας μόνιμης παρουσίας του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή.
USA-flag-Irak
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμες να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στην επίλυση των διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας

«Οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται διπλωματικά, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν περαιτέρω προκλήσεις, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», τονίζει ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάλμερ