ΓΔ: 1457.6 -0.08% Τζίρος: 142.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φώτο: Shutterstock

Credit Suisse: 9.000 απολύσεις μέχρι το 2025 για να μειωθούν τα κόστη

Η ελβετική τράπεζα σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της σε 43.000 εργαζομένους μέσω απολύσεων και φυσικών αποχωρήσεων, ενώ προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ για να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή της.

Η Credit Suisse, η οποία έχει συγκλονιστεί από αλλεπάλληλα σκάνδαλα, ανακοίνωσε σήμερα ριζική μεταμόρφωση της επενδυτικής της τράπεζας, πηγή βαρειών απωλειών που βύθισαν τους λογαριασμούς της στο κόκκινο, όπως και σημαντικές περικοπές στο κόστος και στο εργατικό δυναμικό της.

Η ελβετική τράπεζα θα περικόψει 9.000 θέσεις εργασίας ως το 2025 και το εργατικό δυναμικό της θα μειωθεί σε 43.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, έναντι 52.000 που είναι σήμερα, ταυτοχρόνως μέσω απολύσεων και φυσικών αποχωρήσεων, διευκρινίζει η τράπεζα, η οποία θέλει να μειώσει τη βάση κόστους της κατά 15%.

Για να χρηματοδοτήσει αυτήν την ευρεία αναδιάρθρωση, η τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 4 δισ. ευρώ). Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας θα επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια φράγκα σε αυτήν την αύξηση κεφαλαίου, που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες επενδυτές, ανεβάζοντας το μερίδιό της στην τράπεζα ως 9,9%.

Η επενδυτική τράπεζα, η οποία υπέστη ζημία προ φόρων άνω του 1,6 δισ. φράγκων τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, θα υποβληθεί σε ριζική μεταμόρφωση, που θα οδηγήσει κυρίως στην μεταφορά μεγάλου μέρους των τιτλοποιημένων προϊόντων της σε επενδυτικό όμιλο υπό την Apollo Global Management.

Το 2021, η επενδυτική τράπεζα είχε υποστεί απώλεια 3,7 δισεκατομμυρίων φράγκων, προτού συνεχίσει με ζημίες 992 εκατομμυρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse Group AG πέτυχε μια σημαντική νίκη στην προσπάθεια που κάνει να αφήσει πίσω της μια σειρά σκανδάλων, καθώς αμερικανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι η τράπεζα δεν συνωμότησε με τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως προκειμένου να επηρεάσει τις τιμές στην αγορά συναλλάγματος μεταξύ του 2007 και του 2013.

Η υπόθεση αυτή έχει σημείο αναφοράς μία προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος, η οποία προκάλεσε τη διεξαγωγή μιας σειράς ερευνών σχετικά με τους κανόνες που διέπουν την ίδια αγορά, με συνέπεια την επιβολή προστίμων μεγαλύτερων των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (10,23 δισεκατομμύρια ευρώ) σε αρκετές τράπεζες.

Η Credit Suisse ήταν η τελευταία τράπεζα που είχε ανοιχτή δικαστική διαμάχη με τους επενδυτές ξένου συναλλάγματος το 2013, ενώ άλλες 15 τράπεζες επέτυχαν να συμβιβαστούν στο πλαίσιο συμφωνιών οικονομικού ύψους 2,31 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,36 δισεκατομμυρίων ευρώ). Οι επενδυτές κατηγόρησαν την τράπεζα ότι το προσωπικό της μοιράστηκε μυστικές πληροφορίες σχετικά με την πορεία των τιμών με άλλους παίκτες της αγοράς, καθώς και άλλες τράπεζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αρνείται την ευθύνη για την Credit Suisse η ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας

Η πρόεδρος της FINMA, Μαρλίν Άμσταντ σημείωσε πως η αντίδραση ήταν πολύ γρήγορη και οι κανόνες από μόνοι τους δεν μπορούν να επιλύσουν μια κρίση εμπιστοσύνης όπως αυτή που έκανε την τράπεζα να καταρρεύσει.