ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
united, nations, OHE
Φωτο: Shutterstock

Ο ΟΗΕ προτρέπει Ουκρανία και Ρωσία να ανανεώσουν τη συμφωνία των σιτηρών

Βάσει της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου, η Ουκρανία κατάφερε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η ισχύς της συμφωνίας αφορούσε αρχικά διάστημα 120 ημερών.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε χθες Παρασκευή το Κίεβο και τη Μόσχα να ανανεώσουν τη συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Παράλληλα, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας που διασφαλίζει ότι τα σιτηρά και τα λιπάσματα από τη Ρωσία θα διοχετεύονται επίσης στην παγκόσμια αγορά.

«Υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο για τη συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια σε όλον τον κόσμο και την άμβλυνση των δεινών που προκαλεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους η παγκόσμια κρίση που σχετίζεται με την αύξηση του κόστους ζωής», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Βάσει της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου, η Ουκρανία κατάφερε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η ισχύς της συμφωνίας αφορούσε αρχικά διάστημα 120 ημερών.

Ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για επέκταση της ισχύος της συμφωνίας έως και έναν χρόνο και εξομάλυνση της διαδικασίας των κοινών επιθεωρήσεων πλοίων από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε πρόσφατα ότι εκκρεμούσαν επιθεωρήσεις περισσότερων από 150 πλοίων.Η Ρωσία έχει επικρίνει τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές εξακολουθούν να παρεμποδίζονται και ότι δεν φθάνουν αρκετές ποσότητες  ουκρανικών σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη. Η Μόσχα θα μπορούσε να μπλοκάρει την παράταση της ισχύος της συμφωνίας για τις εξαγωγές πέραν του Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Για νέα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ο ΟΗΕ

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία αναφέρει ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγορεί τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ για τους αιχμαλώτους πολέμου στην Ουκρανία

Ζοφερές εικόνες κατέγραψε η αποστολή του ΟΗΕ, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για βασανισμούς και κακομεταχείριση αιχμαλώτων από τους Ρώσους. Με συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποίησαν εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου οι Ουκρανοί.
ΔΙΕΘΝΗ

Διαβουλεύσεις ΟΗΕ με Ουκρανία και Τουρκία για τη μεταφορά σιτηρών

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας, βρίσκεται σε κίνδυνο μετά την αποχώρηση της Ρωσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά σιτηρά: Το κέντρο συντονισμού επιβεβαιώνει ότι δεν κινούνται πλοία

«Δεν βρέθηκε κοινή συμφωνία στο JCC σε ό,τι αφορά τις κινήσεις εξόδου και εισόδου των φορτηγών στις 30 Οκτωβρίου», δήλωσε το κέντρο σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στη διάρκεια της νύχτας, σχετικά με κινήσεις φορτηγών στη Μαύρη Θάλασσα.