ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
united, nations, OHE
Φωτο: Shutterstock

Ο ΟΗΕ προτρέπει Ουκρανία και Ρωσία να ανανεώσουν τη συμφωνία των σιτηρών

Βάσει της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου, η Ουκρανία κατάφερε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η ισχύς της συμφωνίας αφορούσε αρχικά διάστημα 120 ημερών.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε χθες Παρασκευή το Κίεβο και τη Μόσχα να ανανεώσουν τη συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Παράλληλα, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας που διασφαλίζει ότι τα σιτηρά και τα λιπάσματα από τη Ρωσία θα διοχετεύονται επίσης στην παγκόσμια αγορά.

«Υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο για τη συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια σε όλον τον κόσμο και την άμβλυνση των δεινών που προκαλεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους η παγκόσμια κρίση που σχετίζεται με την αύξηση του κόστους ζωής», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Βάσει της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου, η Ουκρανία κατάφερε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η ισχύς της συμφωνίας αφορούσε αρχικά διάστημα 120 ημερών.

Ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για επέκταση της ισχύος της συμφωνίας έως και έναν χρόνο και εξομάλυνση της διαδικασίας των κοινών επιθεωρήσεων πλοίων από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε πρόσφατα ότι εκκρεμούσαν επιθεωρήσεις περισσότερων από 150 πλοίων.Η Ρωσία έχει επικρίνει τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές εξακολουθούν να παρεμποδίζονται και ότι δεν φθάνουν αρκετές ποσότητες  ουκρανικών σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη. Η Μόσχα θα μπορούσε να μπλοκάρει την παράταση της ισχύος της συμφωνίας για τις εξαγωγές πέραν του Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αύξηση θανάτων και τραυματισμών αμάχων στην Ουκρανία τον Μάρτιο

«Η αύξηση των απωλειών αμάχων τον Μάρτιο οφείλεται κυρίως στις πυραυλικές επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη την Ουκρανία και σε αυξημένο αριθμό αεροπορικών βομβαρδισμών κοντά στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Παραβίασε τμήματα της συνθήκης του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας

Η Ουκρανία είχε καταθέσει την αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο, το 2017, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει μια συνθήκη κατά της τρομοκρατίας χρηματοδοτώντας φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις από Ρωσία στις προτάσεις ΟΗΕ για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ως μη ρεαλιστικές χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ που επανέλαβε ότι η η Μόσχα θα επαναφέρει τη συμφωνία, αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει θέσει.