ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Η διεθνής συμφωνία, η ισχύς της οποίας εκπνέει στις 19 Νοεμβρίου, είχε στόχο να επιτρέψει την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών για να αποτραπεί μια σοβαρή κρίση επισιτισμού, κυρίως στην Αφρική.

Τρία ακόμη φορτηγά πλοία φορτωμένα με σιτηρά αναχώρησαν σήμερα το πρωί από λιμάνια της Ουκρανίας και κατευθύνονται προς τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι το Κοινό Κέντρο Συντονισμού που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι κινήσεις των τριών αυτών πλοίων εγκρίθηκαν από τις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας ενημερώθηκε», διευκρίνισε το Κοινό Κέντρο Συντονισμού, το οποίο επιβλέπει στην Κωνσταντινούπολη τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών βάσει της διεθνούς συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο.

Η Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει την συμμετοχή της στην συμφωνία, προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, για την ύπαρξη "κινδύνου" από την συνέχιση της ναυσιπλοΐας κατά μήκος του διαδρόμου αυτού χωρίς την συγκατάθεσή της. Η Μόσχα, η οποία κατήγγειλε πλήγμα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Κριμαία, αξιώνει από την «Ουκρανία να εγγυηθεί την ασφάλεια» στον θαλάσσιο διάδρομο. Η Τουρκία και ο ΟΗΕ προσπαθούν για την άρση των ρωσικών ενστάσεων.

«Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στην Μαύρη Θάλασσα Αμίρ Αμπντάλα συνεχίζει τις συνομιλίες με τα κράτη που αποτελούν μέρος της συμφωνίας προκειμένου να ξαναρχίσει η πλήρης συμμετοχή τους στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού», σημείωσε το κέντρο αυτό. Η ρωσική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεν θα μετέχει πλέον στις επιθεωρήσεις πλοίων.

Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού διευκρίνισε ότι, παρά την απόσυρση των Ρώσων επιθεωρητών, 46 πλοία κατέστη δυνατόν να επιθεωρηθούν χθες και μπορούν να λάβουν άδεια να χρησιμοποιήσουν τον διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι Τούρκοι υπουργοί Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνομίλησαν με τους Ρώσους ομολόγους τους για να τους τονίσουν την σημασία που έχει ο διάδρομος αυτός στην Μαύρη Θάλασσα για την μεταφορά σιτηρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παρατείνεται για δυο ακόμη μήνες η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ικανοποίηση στο Κίεβο από την απόφαση για παράταση της συμφωνίας. Ωστόσο επισήμανε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να σαμποτάρει τη συμφωνία και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα «ως όπλο και ως αντικείμενο εκβιασμού».
ΔΙΕΘΝΗ

Άρση των περιορισμών στις εξαγωγές λιπασμάτων θέλουν Ρωσία και Τουρκία

Προϋποθέσεις για να παραταθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, με τον Λαβροφ να υποστηρίζει ότι οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων επηρεάστηκαν από την έλλειψη πρόσβασης σε ασφάλιση και στο διατραπεζικό σύστημα SWIFT.
ΔΙΕΘΝΗ

Παράταση για 120 ημέρες στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον Ιούλιο και είχε βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι πλοία με σιτηρά αναχώρησαν το πρωί από τα ουκρανικά λιμάνια

Τα πλοία θα χρησιμοποιήσουν τον ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο στην Μαύρη Θάλασσα που έχει ήδη επιτρέψει την εξαγωγή 9,7 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών κι άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.