ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
komision, european union, europe
Φώτο: Shutterstock

Η Κομισιόν καλεί για συνεργασία ώστε να επιλυθεί το μεταναστευτικό

Την άμεση αποβίβαση στο πλησιέστερο ασφαλές σημείο των ατόμων που διασώθηκαν και βρίσκονται στο Ocean Viking ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τονίζει πως πρέπει να παρέχεται στήριξη στα κράτη μέλη που δέχονται αφίξεις δια θαλάσσης.

Η διαχείριση της μετανάστευσης αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά από τα κράτη μέλη που συνεργάζονται για την επίτευξη κοινών ευρωπαϊκών λύσεων τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι ζητεί την άμεση αποβίβαση, στο πλησιέστερο σημείο ασφαλείας, όλων των ατόμων που διασώθηκαν και βρίσκονται στο Ocean Viking, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση στο πλοίο έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να αποφευχθεί ανθρωπιστική τραγωδία.

Η νομική υποχρέωση για διάσωση και διασφάλιση της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους να βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου επισημαίνει η Επιτροπή. Παράλληλα υπενθυμίζει την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας και καλεί τα κράτη μέλη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλίσουν μια κοινή απάντηση, με την ανθρώπινη ζωή να είναι υψίστης και πρωταρχικής σημασίας.  

Είναι σημαντικό να παρέχεται υποστήριξη σε εκείνα τα κράτη μέλη που δέχονται τακτικά αφίξεις δια θαλάσσης υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Με βάση τον από κοινού συμφωνημένο Μηχανισμό Αλληλεγγύης, ένας σημαντικός αριθμός θέσεων μετεγκατάστασης είναι διαθέσιμος για να συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης μέσω της μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη, αναφέρει η Κομισιόν.

Προσθέτει ότι η ιδιαιτερότητα των πρακτικών έρευνας και διάσωσης, που έχουν προκύψει στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια και, όπως τις βλέπουμε σήμερα, απαιτούν ένα δομικό, αξιόπιστο και βιώσιμο πλαίσιο, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΕΕ και τα διεθνή πρότυπα. Ως μέρος του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο, εκτός από έναν ισχυρό μηχανισμό αλληλεγγύης, η Επιτροπή χάραξε μια πορεία για μια κοινή απάντηση στην έρευνα και τη διάσωση αναφέρει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων. Επίσης, επισημαίνεται ότι η Επιτροπή θα τονώσει εκ νέου τις εργασίες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σε δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης.

Ως εκ τούτου, θα συγκαλέσει επειγόντως τα κράτη μέλη να εργαστούν περαιτέρω για κοινές λύσεις και αναμένει από όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας, αλληλεγγύης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η κατάσταση στη Μεσόγειο αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη για μια μοναδική, συνεκτική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου τονίζεται. Η Επιτροπή πρότεινε ένα τέτοιο σύστημα πριν από δύο χρόνια και επωφελείται της ευκαιρίας για να ανανεώσει την έκκλησή της προς τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσουν τις εργασίες για την έγκρισή του.

Τέλος, η Κομισιόν αναφέρει ότι η ύπαρξη ενός σωστού, βιώσιμου πλαισίου διαχείρισης της μετανάστευσης σε επίπεδο ΕΕ - με τη μορφή του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο - θα παρέχει τη διαρθρωτική λύση σε αυτές τις καταστάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κανένας γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη στο προσφυγικό

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν, πρέπει να δουλέψουν με την Ευρώπη, όχι εναντίον της Ευρώπης στο μεταναστευτικό».
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμερα οι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή παρουσιάζει νέο πακέτο προτάσεων για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που έχουν δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Σημαντική η δέσμευση για μείωση 15% της ζήτησης φυσικού αερίου

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει ότι «η συλλογική δέσμευση για μείωση κατά 15% είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλει στην κάλυψη των αποθηκευτικών μας αναγκών ενόψει του χειμώνα».
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Απαραίτητη αναμνηστική δόση για την αποφυγή νοσηλείας

Η πρόεδρος της Κομισιόν σε μήνυμα της στο Twitter τόνισε πως όπως δείχνουν τα δεδομένα οι ενισχυτικές δόσεις μπορούν να κρατήσουν τον πληθυσμό εκτός νοσοκομείων, υπογραμμίζοντας πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει.