ΓΔ: 1233.14 1.00% Τζίρος: 51.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:34:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ για τους αιχμαλώτους πολέμου στην Ουκρανία

Ζοφερές εικόνες κατέγραψε η αποστολή του ΟΗΕ, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για βασανισμούς και κακομεταχείριση αιχμαλώτων από τους Ρώσους. Με συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποίησαν εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου οι Ουκρανοί.

Πολλοί αιχμάλωτοι πολέμου των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων κατά τη σύγκρουση στην Ουκρανία υποβάλλονται σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροσόκ, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η απαγόρευση βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης είναι απόλυτη, ακόμα –για την ακρίβεια, κυρίως—σε περιόδους ένοπλης σύγκρουσης», ανέφερε η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Ουκρανία, μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Κίεβο.

Η ίδια ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμμετέχουν στην Τρίτη Σύμβαση της Γενεύης, που ορίζει τις προϋποθέσεις για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Κατά τους τελευταίους μήνες, η αποστολή πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 159 αιχμαλώτους πολέμου (139 άνδρες και 20 γυναίκες) που κρατούνταν από τη Ρωσία και συνδεόμενες με αυτή ένοπλες ομάδες και 175 αιχμαλώτους πολέμου (όλοι άνδρες) που κρατούνταν από την Ουκρανία.

Η αποστολή είχε απρόσκοπτη πρόσβαση στα σημεία περιορισμού των αιχμαλώτων που ελέγχονταν από την ουκρανική κυβέρνηση, αλλά ο ΟΗΕ, παρά τα αιτήματά του, δεν είχε πρόσβαση στους αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τη Ρωσία και συνδεόμενες με αυτή ένοπλες ομάδες. Ο ΟΗΕ κατάφερε να πάρει συνεντεύξεις από Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που απελευθερώθηκαν.

Σε ό,τι αφορά τους αιχμαλώτους πολέμου που βρέθηκαν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, «η μεγάλη πλειονότητα των προσώπων με τους οποίους μιλήσαμε υπέστησαν βασανισμούς και κακομεταχείριση κατά την κράτησή τους» σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με την Μπόγκνερ.

Κατά την αιχμαλώτισή τους, ορισμένοι υπέστησαν ξυλοδαρμό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν προς τον τόπο κράτησής τους «συχνά με υπερπλήρη φορτηγά ή λεωφορεία», χωρίς πρόσβαση σε νερό ή σε τουαλέτα για τουλάχιστον μία ημέρα. «Τα χέρια τους ήταν δεμένα και τα μάτια τους καλυμμένα με κολλητική ταινία τόσο σφιχτά που άφηναν τραύματα στους καρπούς και το πρόσωπό τους», είπε η Μπόγκνερ.

Κατά την άφιξή τους σε ορισμένα σημεία κράτησης, οι αιχμάλωτοι πολέμου υποβάλλονται σε «διαδικασίες υποδοχής», σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε ο ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των οποίων υπέστησαν παρατεταμένους ξυλοδαρμούς, δέχθηκαν απειλές, επιθέσεις από σκύλους ή ξεγυμνώθηκαν.

Ο ΟΗΕ δέχθηκε επίσης «αξιόπιστες αναφορές» για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου που βρίσκονταν στα χέρια Ουκρανών και πολλές περιπτώσεις βασανισμών και κακομεταχείρισης. Ρω«Καταγράψαμε περιπτώσεις βασανισμού και κακομεταχείρισης, κυρίως όταν οι άνθρωποι αυτοί αιχμαλωτίζονταν, ή όταν οι άνθρωποι αυτοί υποβάλλονται σε μια πρώτη ανάκριση ή μεταφέρονται σε προσωρινά στρατόπεδα και σημεία κράτησης», εξήγησε ο Μπόγκνερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Απαισιοδοξία ΟΗΕ για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου - Μόσχας

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, οι προσπάθειες του Οργανισμού επικεντρώνονται στο να υπάρξει παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που εκπνέει στις 18 Μαΐου.
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για την ανθρωπότητα λόγω του πόλεμο στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ τονίζει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «απομακρύνει» την ανθρωπότητα, η οποία απειλείται από την κλιματική αλλαγή, από τη μάχη «για την επιβίωσή της».
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Για νέα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ο ΟΗΕ

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία αναφέρει ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγορεί τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
ΔΙΕΘΝΗ

Διαβουλεύσεις ΟΗΕ με Ουκρανία και Τουρκία για τη μεταφορά σιτηρών

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας, βρίσκεται σε κίνδυνο μετά την αποχώρηση της Ρωσίας.