ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κίνα και Τουρκία στηρίζουν τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας

Νέα επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για τη δημιουργία ενός τουρκικού κόμβου αερίου, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας προς την Κίνα αυξήθηκαν σε αξία κατά 64% φέτος και κατά 10% σε όγκο.

Έχοντας ως συμμάχους Πεκίνο και Άγκυρα, η Ρωσία ευελπιστεί να περιορίσει την ζημιά από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει ανακατευθύνει τις ενεργειακές της ροές και επίσης τους συναλλαγματικούς της διακανονισμούς προς την Ασία, ενώ μέσω της Τουρκίας θέλει να φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας προς την Κίνα αυξήθηκαν σε αξία κατά 64% φέτος και κατά 10% σε όγκο καθώς η Μόσχα ανακατευθύνει τα φορτία προς τις «φιλικές» χώρες , δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ. Οι εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη έχουν συρρικνωθεί από τότε που η Δύση επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία αφότου έστειλε τα στρατεύματα της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να συμμετάσχουν σ’ αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Το μερίδιο των νομισμάτων από χώρες τις οποίες η Μόσχα αποκαλεί φιλικές, πρωτίστως του γιουάν από την Κίνα, αυξήθηκε κατά 31% στις συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος στην Ρωσία και το μερίδιο του ζεύγους νομισμάτων αμερικανικό δολάριο/ρούβλι έπεσε στο ιστορικό χαμηλό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι όλες οι πληρωμές για τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας» γίνονται σε γιουάν και ρούβλια. Αυτή την εβδομάδα η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξήθηκαν, ενώ μειώθηκαν προς τις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε την ιδέα της δημιουργίας ενός τουρκικού κόμβου αερίου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν πρότεινε για πρώτη φορά τη δημιουργία μιας βάσης αερίου στην Τουρκία τον Οκτώβριο ως έναν τρόπο για να ανακατευθυνθούν οι προμήθειες από τους αγωγούς Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές και να εξαχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά, μια ιδέα που ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει.

Το Κρεμλίνο είπε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη συμφωνηθείσα παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που η Τουρκία βοήθησε να επιτευχθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των εξαγωγών σιτηρών από αποκλεισμένα ουκρανικά λιμάνια. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν τη σημασία μιας περιεκτικής και πλήρους εφαρμογής αυτής της συμφωνίας», δήλωσε το Κρεμλίνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fukusima-Factory-Nuclear
ΔΙΕΘΝΗ

Διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Το νερό αυτό μπορεί να περιέχει ραδιενεργά ισότοπα, όπως καίσιο 137 και στρόντιο 90, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Tepco, η οποία πρόσθεσε ότι η εταιρεία προβλέπει να αποσύρει το έδαφος που μολύνθηκε από τη διαρροή.
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαρτάται ενεργειακά μόνο από τη Ρωσία

Η υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Σουηδίας Έμπα Μπους δήλωσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι τόσο εξαρτημένη από μία μόνο χώρα, όπως ήταν από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Διέξοδο μέσω Τουρκίας για το ρωσικό φυσικό αέριο ψάχνει ο Βλ. Πούτιν

Σε κόμβο προμηθειών φυσικού αερίου θα μπορούσε να μετατραπεί η Τουρκία δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Υπεραμύνθηκε των σχέσεων του με τη Ρωσία ο Τούρκος πρόεδρος.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θέλει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο η Κίνα

Η Ρωσία θα σταματήσει να δίνει πετρέλαιο σε χώρες που στηρίζουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των προμηθειών από αυτή ενώ έχει μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών του.